Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

WikiLeaks: Zöldfülű magyar rendőrök nehezítették a romagyilkosságok felderítését
2011-09-10 10:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
WikiLeaks: Zöldfülű magyar rendőrök nehezítették a romagyilkosságok felderítésétFiatal és tapasztalatlan rendőrökre bízta a romagyilkosságok nyomozását a magyar rendőrség, így amikor az amerikai nagykövetség felajánlotta, hogy segítenek felderíteni az ügyet, lecsaptak a lehetőségre - derül ki a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai követségi táviratokból. Az amerikaiak az elejétől követték a cigányok elleni támadásokat, és az egyik távirat kiemeli, hogy a többségi társadalom közönyösen viszonyul a támadásokhoz.

 

 

 

 

Az FBI két munkatársának a segítsége kellett ahhoz, hogy a tehetetlen magyar rendőrök eredménnyel tudják lezárni a romák elleni támadások ügyében indított nyomozást - így látták a budapesti amerikai nagykövetség munkatársai a romagyilkosságok ügyét a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai követségi táviratok szerint.

 

A budapesti amerikai követség munkatársai az amerikai külügyminisztériumnak címzett távirataikban az első Molotov-koktélos támadástól kezdve a gyanúsítottak letartóztatásáig figyelemmel kísérték a 2008-ban kezdődött, romák elleni támadássorozatot, rendszeresen beszámoltak a támadásokról, valamint arról is, hogyan kommentálták azokat a politikusok és a kisebbségekkel foglalkozó civilek. A követség a táviratok szerint rendszeres kapcsolatban volt például Mohácsi Viktória SZDSZ-es európai parlamenti képviselővel.

 

Bár a többi táviratban a nagykövetek gyakran fűztek saját kommentárt a tárgyalt eseményekhez, elemzésekhez, a romagyilkosságokkal kapcsolatban a történteket tényszerűen összefoglalták, és csak elvétve tettek megjegyzéseket. Ezek többsége a nyomozást, a magyar rendőrség munkáját kritizálta.

 

Növekvő romaellenesség, közönyös magyarok

 

"Egyre több példa van a romák elleni támadásokra, még sincs a társadalomban nyilvános felháborodás" - írta már 2008 augusztusában, a piricsei támadás után a romaellenes eseményeket összefoglaló táviratban Jeffrey Levin helyettes nagykövet. A követség már bő egy hónappal korábban, július 2-án, a pátkai Molotov-koktélos támadás után is külön táviratban foglalta össze az eseményeket, és már akkor úgy értékelték, hogy "a pátkai támadás rámutat arra, hogy országszerte egyre több a nyílt összeütközés a roma kisebbség és a magyar többség között". Már akkor megjegyezték, hogy "figyelemmel kísérjük az eseményeket egész nyáron, és minden egyes újabb alkalommal meg fogjuk ismételni a toleranciaüzenetünket" - írta April H. Foley akkori nagykövet.

 

A romák elleni támadásokat tárgyaló táviratokban - legfeljebb egy-egy mondatban - az ország romló gazdasági helyzetével magyarázza a követség az egyre nyíltabb romaellenes hangulatot. "Még forróbbá válhat a hangulat, ha ősszel a kormány meghozza azokat a tervezett jóléti intézkedéseket, amelyek egyes roma vezetők szerint igazságtalanok és romaellenesek" - írta a követség 2008 augusztusában, de az nem derült ki, hogy milyen intézkedésekre gondoltak.

 

Az FBI javaslatára nézték át a híváslistákat

 

"A Nemzeti Nyomozó Iroda a követségnek azt állította, hogy az FBI két profilozója segítségével tudtak olyan áttörést elérni a nyomozásban, ami a letartóztatásokhoz vezetett" - írta a követség 2009 augusztusában, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda letartóztatta "a négyek bandáját", akiket "a roma közösséget terrorizáló, példátlan sorozatgyilkosságok elkövetésével gyanúsítanak".

 

A távirat szerint a magyar rendőrség azt közölte a követséggel, hogy az FBI embereinek "kulcsszerepük volt az ügy felderítésében". A követség szerint az FBI két embere segített a magyar rendőröknek, hogy "az adott tényekre koncentráljanak, hogy fel tudják rajzolni a lehetséges elkövetők profilját, kérdezési technikákat javasoltak nekik, helyszínelő eszközöket adományoztak, és azt ajánlották a nyomozóknak, hogy koncentráljanak a helyszínek közelében lévő telefontornyok által rögzített adatokra". A távirat megjegyzi, hogy végül az vezetett el a letartóztatásokhoz, hogy a különböző telefontornyok adatai között azonos számokhoz tartozó hívásokat találtak.

 

Zöldfülűekre bízták a nyomozást

 

A táviratok tanúsága szerint a segítségre szükségük volt a magyar rendőröknek. A tatárszentgyörgyi támadásról szóló, 2009. március 3-án feladott távirat szerint magyar rendőrségi vezetők egy privát találkozón március 2-án arról panaszkodtak a követség jogi attaséjának, hogy aggasztja őket az ügyön dolgozó vidéki rendőrök tapasztalatlansága. "A rendőrségi vezetők elmondása szerint többségük harminc év alatti, és nincs semmilyen nyomozati tapasztalatuk" - írta April H. Foley. A nagykövet a távirat végén megjegyezte, hogy felajánlották a magyar rendőrségnek, hogy segítséget nyújtanak a gyilkosságok felderítésében, és a rendőrség elfogadta a felajánlást. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az FBI két profilozója bekapcsolódott a nyomozásba.

 

A "négyek bandájaként" emlegetett gyanúsítottak elfogásáról beszámoló távirat megjegyzi azt is, hogy bár a magyar hatóságok teljesen biztosak abban, hogy az elkövetőket kapták el, a nyilvánosság szkeptikus. "Az emberek bizalmatlansága abból fakadhat, hogy korábban más esetekben már előfordult, hogy sikeres elfogásról számoltak be, de később kiderült, hogy nem az elkövetőket fogták el" - áll a táviratban. A táviratból ugyan nem derül ki, de a követség itt feltehetően a móri bankrablás utáni nyomozásra utalt.

 

A követség korábban a magyar kormány kijelentésében kétkedett: a tatárszentgyörgyi esetről beszámoló táviratban megjegyzik, hogy a kormány bejelentette, több száz vidéki településen növeli a rendőri jelenlétet. A távirat szerint ugyanakkor "bár a rendőrök számának növelése hosszú távon javítaná a közbiztonságot, tekintve a magyar költségvetés szűkösségét, a terv megvalósítása erősen kétséges, így aztán a roma közösség kiszolgáltatott marad a további támadásoknak".

 

A romagyilkosságok elkövetésével vádolt, 2009 augusztusában letartóztatott férfiak az ügyészség szerint összesen kilenc súlyos bűncselekményt követtek el: hat embert megöltek, ötöt pedig súlyosan megsebesítettek. A vád szerint 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A romagyilkosságokról szóló összes cikkünket megtalálják ezen az oldalon. A magyar vonatkozású hírekről szóló WikiLeaks-iratokat bemutató cikkeinket itt olvashatják.

 

C-PRESS - Origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek