Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánymunka
2011-09-10 09:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
CigánymunkaLapos városunkban 770 kérdezőbiztost ezekben a napokban is edzenek arra, hogy tökéletesen teljesítsenek a népszámláláson. Hogy mennyi közöttük a roma származású, azt nem mondják meg, pedig nem cigányozni akartunk, hanem reklámozni.

 

 

 

 

 

Ha a televíziós reklámok alapján kellene részt venni a népszámláláson, szereplésem előtt mindenképpen jól hallhatóan körberöhögném ezt az országot. A modernitás jegyében már interneten is fel lehet adni magunkat – hogy helló, itt vagyunk, magyarországi magyarok a svájci frank súlya alatti nyomvályúban, vezetékes vízzel, élve született gyerekkel, többnyire gyalog közlekedve és két hét alatt nem tudnánk munkahelyet váltani (ez mind kérdés!) –, aminek propagálására három reklámfilmet készíttetek. Valakik. Bizonyára pénzért. Az egyikben egy kurva nyit ajtót munkaruhában, mondja, nem ér rá; a másikban egy focizó kisfiú anyja szól ki a konyhából, hogy őt ne számolja senki, majd elküldi magát online, a harmadikban pedig egy japán paraszt(!) utal ugyanerre néhány füzér paprika és fokhagyma alól. Jó, ezzel a sík hülyék közül egy tucatot (megrendelőtől a kivitelezőig) már meg is számoltunk, le vannak tudva.

 

De itt vannak azok, akiknek nincs fogalma a hálóról. Hozzájuk kérdezőbiztosok mennek. Tollal, papírral, lelkük parazsával és az adatvédelmi ombudsman távolról is vigyázó szemével. Megint jönnek, kopogtatnak, 10 éve jöttek utoljára, hát ne nyavalyogjunk azon, hogy 19 milliárdba és 1 millió A/4-es oldalba kerül ez az indiszkrét kis excel-táblázat nekünk (elszarnánk azt másra is, meg el is szarják helyettünk másra). Fontos munka a kérdezőbiztosé: nem úgy van az, hogy csak ikszelni kell – konfliktust kezelni ugyanúgy. Harapós kutyák, büdös szájak, kávéba beledöglött legyek kíméljenek.

 

Ha nem is országos irányelv, de 2011-ben már cigány kérdezőbiztosok is lesznek. Fauszt Zoltán aljegyző úr arról tájékoztatott, Debrecenben is. Nagyon helyes! Elnézést, miért ne lennének? Az viszont titok, hogy hányan és hol róják majd az utcákat. Nem meglepő, elsősorban azért van rájuk szükség, mert a romák jobban bíznak a romában, mint a magyarban. Ezt nem én találtam ki, hanem Setét Jenő, a Sokszínű Magyarország (mennyi árnyalat!) kampányának koordinátora nyilatkozta a Népszabadságnak. Vagyis: egy cigány sokkal inkább bevallja egy cigánynak, hogy cigány. Az pedig, hogy kiderüljön, hányan vannak valójában, nemzeti érdek. Így sokkal nyugodtabb lélekkel és élesebb rálátással lehet majd cigányozni (nagy igény van rá...), plusz szó van róla, a jövőben a romák lélekszámához kötnék, lehet-e helyben képviseletük. Nem mellesleg létezik forrás, amit az Unió csak akkor ad, ha adott településen elég a cigány. Elébe megyek a rossz szóviccnek: mármint elegendő.

 

Annak okán, hogy van település, ahol egészen egyértelműen kijelentették: nem kérnek a cigány kérdezőbiztosokból, az aljegyzőtől azt is kérdeztem, (miután magamban megdicsértem lapos városunkat, hogy egyáltalán lesznek, mert ez mégiscsak igazi munka), hányan lesznek Debrecenben, de azt a választ kaptam: ez érzékeny személyes adat. Akkor most hogy is állunk? Lobbiznak értük, hogy cigányok legyenek, mert igazi valójukban azok, közben meg adatvédelemmel takargatjuk azt, ami kiveri a szemünket?

 

Megmondom én, mi az érzékeny adat! Az, hogy 2001-ben 10,19 millióan voltunk (magyar, bolgár, cigány, zsidó, maffiózó, hentes, börtönőr; mindenki együtt), és nem ennyien, de mi már sosem leszünk elegen se semmihez.. Az az érzékeny adat, hogy ha egymás mellé tesszük a lakosság 10 évvel ezelőtti és majd a mostani, október 1-jén kezdődő számlálásának papír lepedőjét, nem azt mutatja, hogy a döntő többségnek jobb lenne a sorsa, hanem azt, hogy sokkal rosszabb. Én ebben mérném egy ország sikerét, és abban, hogy élhetek-e akként, aki vagyok. Például szülhetek-e annyit, amennyit szívem szerint akarnék.

 

Itt, nálunk a cigánymunkát nem mindig a cigányok végzik. Vagy nem csak ők.

 

 

C-PRESS - Civishír - Bereczki-Csák Helga

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek