Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rigó János titkos szerelmi viszonya
2011-09-08 10:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Rigó János titkos szerelmi viszonyaCigány ruhába öltözött hercegnő menekült Párizsból: Rigó János titkos szerelmi viszonyából sütemény is született.

 

 

 

 

A Rigó Jancsi név hallatára sokaknak juthat eszébe a vékony csokimázzal borított puha tésztalapok közötti lágy csokoládés krém, azt azonban talán nem mindenki tudja, hogy a sütemény egy cigányprímás és egy hercegnő legendás szerelmének emlékét őrzi.

 

Rigó Jancsi, azaz Rigó János Pákozdon született, a házuk helyén már csak üres telek van, tárgyi emlékek sem igen maradtak. Szerencsére azonban van valaki, aki szenvedélyesen kutatja a világhírnevet szerző hegedűs élettörténetét: Kissné Vörösmarty Mária, a pákozdi művelődési ház vezetője.

 

Az igazgató a prímás életének részleteiről elmondta, Rigó János 1896-ban Párizsban egy étteremben játszott, és ott találkozott először későbbi nagy szerelmével, Clara Warddal, aki az idős belga Chimay herceg fiatal felesége volt. Az asszony az étteremben hallotta Rigó Jancsit először játszani, a zenésznek az elmondások szerint csodálatos stílusa volt, a hegedűjére ráborulva, teljesen átélte, amit a játszott. A muzsikusnak kivételes hangszeres tudása volt, vonzotta a női szíveket. A prímás a Fekete szem éjszakája című nótát húzta, amikor Clara Ward teljesen beleszeretett. Mindkettőjüknek családja, gyermekei voltak, ennek ellenére úgy döntöttek együtt fognak élni. A hercegnőnek cigányruhába öltözött, így tudtak megszökni párizsi szállodájukból, majd a szerelmes eljutott Pákozdra. Ezekből az időkből a helyi idősek körében fennmaradt még néhány történet. A nyolcvanhat éves Rózsa Júlia, Rigó Jancsiék közeli rokona, Mári néni szomszédságában lakott. Visszaemlékezése szerint a hercegnőt érkezése után a pákozdi elöljáróság megvendégelte, és később is több esti összejövetelt rendeztek a részvételével. A jegyző felajánlott nekik egy szolgálati lakást, amit elfogadtak.

 

Rigó Jancsi ezekben az időkben bejárt Székesfehérvárra, ahol már gyerekként játszott a Magyar Király szállóban, és megfordultak Budapesten is. A fővárosban egy alkalommal Rigó Jancsi egy csokis, krémes süteménnyel kedveskedett szerelmének. A cukrász, aki készítette a süteményt Rigó Jancsiról nevezte el.

 

Magyarország után a zenész és párja külföldre utazott, mivel Rigó Jancsi asztmás volt, ezért nem Nyugat-Európát, hanem Egyiptomot választották. A szerelmesek, az visszaemlékezések szerint, az észak-afrikai országban nyolcmillió dollárt költöttek el, csodálatos palotában éltek. A hercegnő azonban később beleszeretett egy másik férfiba, ezért elváltak. Rigó Jancsi ezután évekig bolyongott Európa nagyvárosaiban, és szegényen, lezüllötten halt meg, de sokáig bizonytalan volt, hogy hol és pontosan mikor. Kissné Vörösmarty Mária elmondta, amerikai magyarok segítségével sikerült megtudni, hogy a prímás 1927. február 3-án New York-ban hunyt el, maradványai is ott nyugszanak.

 

C-PRESS - MR1-Kossuth

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek