Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Politikai gettót hozna létre a kormány?
2011-09-08 10:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Politikai gettót hozna létre a kormány?Magyarországon bátorság kell ahhoz, hogy valaki vállalja a származását - legalábbis ezt mutatja az a hazai kisebbségek által indított kampány, amely egyértelműen az identitás felvállalásáért harcol. A cigány értelmiség viszont megosztott: az ellenzők szerint nem szabad ennyire megbízni az államban, de sokak szerint gazdasági és politikai felemelkedést is hozhat, ha kiderül, pontosan hány roma él Magyarországon.

 

 

 

 

Politikai gettóba zárná a hazai cigányságot, ha a kormány a népszámlálás eredményei alapján alakítaná ki a romákkal kapcsolatos stratégiát - mutatott rá Bogdán Péter újságíró, aki szerint emiatt komolyan meg kell gondolni, hogy a romák felvállalják-e identitásukat az ősszel esedékes népszámláláson. 

 

A cigány értelmiség ugyanis megosztott ebben a kérdésben. A hazai kisebbségek ugyan kampányt is indítottak, amely az identitás felvállalására buzdít, sokan mégis bizonytalanok. Bogdán Péter szerint például nem szabad ennyire megbízni az államban. "Ugyan csak a hibatáron belül, de jelenleg a szélsőséges nézeteket valló Jobbik a második politikai erő Magyarországon, s ha úgy adódna, hogy hatalomra kerülnek, akkor nagy bajba kerülne a hazai cigányság" - fejtette ki. 

 

A másik oldalt képviselők ugyanakkor úgy érvelnek, hogy ugyanolyan büszkén kell felvállalni a roma származást, mint az összes többi identitást. Mindez ráadásul gazdasági és politikai előnyöket is hozhat - mondta a Népszavának Setét Jenő, a Sokszínű Magyarország elnevezésű kezdeményezés kampánykoordinátora. "Előfordult például, hogy az EU-s támogatások lehívása azért hiúsult meg, mert a településen nem élt megfelelő számú cigány származású személy az előző, tíz évvel ezelőtti népszámlálás szerint. A politikusok is gyakran erre hivatkoznak, amikor elutasítanak valamilyen helyi kisebbségi kezdeményezést" - sorolta az érveket Setét.

Ennek a tábornak a képviselői szerint tehát politikai és gazdasági előnye is lehet annak, ha minden roma felvállalja a származását. Bogdán Péter szerint ugyanakkor nem jó, ha az állam etnikai alapon kezel egy kérdést, s az újságíró azt is visszautasítja, hogy a mindenkori hatalom egyfajta politikai gettóba zárja a roma közösséget. "Kikérem magamnak, hogy az állam etnikai alapú politikát ajánljon fel nekem" - mondta.

Pedig feltehetően lenne igény a "politikai gettó" létrehozására. Szakértők szerint például azért nehézkes a hazai roma integráció, mert a többségi társadalom képtelen elfogadni, hogy nem tud egy emberrel leülni és tárgyalni, aki képviselné a "romákat". Ez természetesen lehetetlen is lenne, miután a hazai cigányság nem homogén.

Az mindenesetre biztos, hogy az őszi népszámlálás nem tét nélküli. Hepp Mihály az a Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke például úgy tudja, hogy az új választási törvény is kitér a népszámlálás eredményeire. "A kormánnyal folytatott egyeztetetéseken kiderült, olyan szabályt akarnak létrehozni, amely csak olyan területeken tenné lehetővé kisebbségi önkormányzat létrehozását, ahol legalább egy kisebbségi bevallotta származását a népszámláláson. Ez ugyanakkor elfogadhatatlan, a válaszadás ugyanis önkéntes, s változhat a terület etnikai összetétele is" - mondta.

A hazai kisebbségek ugyanakkor mindenképpen előrelépésként értékelik, hogy az idei népszámláláson már kettős identitás is választható. Egyszerre vallhatja magát például valaki magyarnak és cigánynak is. Setét Jenő ráadásul arra is felhívta a figyelmet, hogy a népszámláláskor kitöltött adatlap anonim, a válaszadás pedig önkéntes.

Ennek megfelelően, ha valaki nem bízik a kérdezőbiztosban, elutasíthatja a válaszadást. Setét Jenő szerint a az is előrelépésként értékelhető, hogy már roma kérdezőbiztosok is lesznek, előttük pedig bátrabban vállalják származásukat a cigány lakosok. A 2001-es népszámlálásnál például léteztek olyan romák által lakott utcák, amelyeknél az egyik oldalon az adatok szerint is mindenki cigány származású volt, a másik oldalon viszont - ahol egy nem roma kérdezőbiztos dolgozott - mindenki nem cigánynak vallotta magát. Az is gyakran előfordult, hogy fel sem tették a nemzetiségről szóló kérdést, vagy ha igen, nem fogadták el a választ.

A cigány kérdezőbiztosok kijelölésben elméletileg a helyi jegyző az illetékes, ugyanakkor ezt az ország számos pontján szabotálják. Az origo.hu beszámolója szerint például Tarnaleleszen a jegyző arra hivatkozott, hogy csúnya a kézírásuk.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek