Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kampány-főkoordinátor: a nemzetiségeket nemzetiségiek írják össze!
2011-09-07 07:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kampány-főkoordinátor: a nemzetiségeket nemzetiségiek írják össze!A nemzetiségekhez tartozó állampolgárokat lehetőleg az adott nemzetiséghez tartozó számlálóbiztosok írják össze az október 1-31. között rendezendő népszámlálás során - javasolja Setét Jenő, az Ide tartozunk! - népszámlálás 2011 kampányának főkoordinátora.

 

 

 

 


Mint keddi budapesti sajtótájékoztatóján a főkoordinátor közölte, erre leginkább azért van szükség, mert "a statisztikai adatok és a valós számok között differencia van". A legutóbbi, 2001-es népszámlálás során 190.046 ember mondta magát cigánynak, a szociológusok ugyanakkor 600-800 ezer romáról beszélnek - mondta.

 

A számlálóbiztosokat ellenőrző hét és fél ezer felülvizsgáló közé is szeretnék, ha kerülnének romák - tette hozzá.

 

Setét Jenő szerint "nem biztos", hogy az állampolgárok minden fontos, a népszámlálás nemzetiségi összeírásával kapcsolatos információ birtokában vannak. Ilyen például, hogy lehet többes identitást is megjelölni, tehát egyszerre vallhatja valaki magát magyarnak és romának. Azt is tudatosítani kell az adatközlőkben, hogy teljes anonimitást élveznek, tehát név szerint nem lehet majd őket azonosítani - tette hozzá.

Megemlítette, hogy 2001-ben a számlálóbiztosok egy része valószínűleg nem ment be a romák által lakott telepekre. Előfordult az is, hogy magasabban kvalifikált embertől nem voltak hajlandók elfogadni, hogy cigánynak vallotta magát - tette hozzá.

Kérdésre közölte: kétezer településen élnek cigányok Magyarországon, de egy kétszáz lakásos faluban mindössze két számlálóbiztos lesz, ott "nagyon nehéz lesz elérni", hogy roma is legyen közöttük. "Fájó tapasztalatáról" is beszámolt: egy roma jogásznőt nem vettek fel idén a számlálóbiztosok közé.

Hepp Mihály, az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségének (OKÖSZ) elnöke a szervezet tiltakozásának adott hangot az ellen, hogy "a kormányzat a kisebbségek ellen akarja felhasználni a népszámlálás nemzetiségekre vonatkozó statisztikai adatait" a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvény általuk ismert koncepciója szerint. Nem értenek ugyanis azzal egyet, hogy ha egy településen nem lesz az adott nemzetiséghez tartozó ember, akkor ott ne lehessen megalakítani kisebbségi önkormányzatot, mert szerintük ezzel a jövőbeli lehetőség is megszűnik.

 

Minden magyarországi nemzetiség szeretné megtudni azt, hogy valójában mennyien is vannak, hányan beszélik az adott nyelvet, milyen nyelven beszélnek egymás között. A nemzetiségi nyelv használata alapvető abban a kérdésben, hogy ki milyen nemzetiséghez tartozónak vallja magát - közölte.

 

Korrektnek nevezte az idei összeírási módszert, mert a nyelvtudásra, a közösséghez való kötődésre is rákérdez - fogalmazott.

 

Az OKÖSZ információi szerint a Magyarországon élő kisebbséghez tartozók négyszer annyian vannak, mint amennyit a hivatalos adatokban szereplő számok mutatnak. Reményét fejezte ki, hogy a kérdezőbiztosok az érzékeny kérdéseket "úgy fogják feltenni, ahogy azt illik".

 

Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője kiemelte: "a népszámlálás mutatja meg leginkább, hogy mennyire sokszínű Magyarország". Felhívta a figyelmet, hogy már az első népszámláláskor, 1869-ben a statisztika bizonyította, hogy az ország egyik fele valamelyik nemzetiséghez tartozott.

 

Szólt arról, hogy két válasz is adható az anyanyelvre vonatkozó kérdésre, és választ várnak arra is, hogy baráti, családi közösségben milyen nyelvet használnak.

 

A KSH népszámlálási szóvivője elmondta: a jelenleg elismert tizenhárom nemzetiség mellett lesz lehetőség arra is hogy valaki kínai, orosz, vietnámi vagy arab nemzetiségéről valljon, de egyéb nemzetiség megjelölésére is lesz lehetőség. Tapasztalataik szerint fiatal korban sokak kevésbé élnek a gátlások a nemzetiségi hovatartozás megvallását illetően. Az internetes vagy papíralapú önkitöltés során egyaránt "mindenféle személyes adatok nélkül válaszolhatnak" a lakosok - fűzte hozzá.

 

Tudatta, hogy a jegyzők számára készült szakmai útmutatókban hangsúlyozottan jelezték azon igényüket, hogy "ahol nagyobb számban, összefüggő területen élnek nemzetiségek, közülük kerüljenek ki a számlálóbiztosok".

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek