Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Püspök, boszorkány
2011-09-07 07:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Püspök, boszorkányEddig politikusok és gazdasági ügyek voltak a Magyarországról szivárgó WikiLeaks-szövegek fősodrában, mostanra a cigány és a zsidó szervezetek vezetői is beúsztak a képbe. Jeff Levine amerikai ügyvivő a 2009-es uniós választásokat követően meghökkent táviratot küldött hazájába. Bár a választás a szélsőjobb látványos előretörését hozta Magyarországon, azt tapasztalta, hogy a cigány és zsidó közösségek reprezentánsai csak mérsékelten aggódnak. Stratégiájuk pedig nincs a Jobbik növekvő népszerűsége ellen.

 

 

 

 

 

A szélsőségekkel szembeni közös fellépést az egyes csoportokon belüli és a csoportok közötti ellentét is nehezíti – konstatálta Levine. A cigány és zsidó közösség nem tekinti partnernek egymást. A romák azért sem tudnak egységbe kovácsolódni, mert vezetőik nem kitermelődnek, hanem a pártok választják ki őket. A zsidó közösség is megosztott: a többség nem vallásos, a vallásosak pedig különböző irányzatokhoz tartoznak. A nagyobb befolyás és anyagi támogatás reményében egymást marják. Az ügyvivő megemlíti: Feldmájer Péter, a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöke megkérte az amerikaiakat, hogy a nagykövetség honlapján ne szerepeltessék őt egy cikkben Köves Slomó rabbival, az EMIH (Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség) vezetőjével. Mert ez „olyan lenne, mintha a püspököt meg a boszorkányok vezetőjét egymás mellé állítanák”.

 

Mit mondjunk? Amerikai ügyvivőnek kell lenni ahhoz, hogy valaki meglepődjön a Magyarországon tapasztalt megosztottságon. Mi erre szocializálódtunk. Az ellenségeskedés szép lassan nemzeti identitásunk lényegi elemévé rögzült, amit kínunkban kezdünk büszkén vállalni – ha már egyszer szabadulni képtelenek vagyunk tőle.

 

Mindezért nem az etnikai vagy vallási kisebbségek a felelősek. Nem lenne haszontalan, ha a magyarsághoz tartozó romák és zsidók kezelhető szintre mérsékelnék belső viszálykodásukat, és közös stratégiát dolgoznának ki a Jobbik ellen. De a szélsőjobboldallal szembeni fellépés elsősorban nem a leginkább fenyegetett csoportok, hanem az úgynevezett többségi társadalom feladata. Fölösleges részletezni, hogy az elmúlt évtizedekben a hatalom milyen praktikákat vetett be nem csupán a kisebbségi, hanem mindenféle érdekképviselet és önszerveződés szétverésére (a mostani kormány e téren tökélyre fejlesztette tudását). A politikai vetés beérett és gazdag termést hozott. Teljes a széthúzás.

 

Képmutatás lenne a roma és zsidó vezetők magatartásán szörnyülködni. Hisz egy esetet sem tudunk felidézni, amikor a jobb- és baloldal legnagyobb pártjának képviselői asztalhoz ültek volna, megbeszélni, hogy mit tehetnének a szélsőjobb megfékezésére. Nekik van közös stratégiájuk? Nincs. Közöttük van együttműködés? A legcsekélyebb sincs. És ez sokkal nagyobb baj, mint az, hogy Feldmájer Péter a világért sem szeretett volna egy cikkben szerepelni Köves Slomóval.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek