Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány kisebbség: uzsoráról szó sincs, Juci néni feljelent
2011-09-05 09:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány kisebbség: uzsoráról szó sincs, Juci néni feljelentA hét végén újra országos visszhangot kapott az állítólagos kompolti uzsorázás ügye. A megvádolt kisebbségi vezető szerint merő kitaláció az egész, ezért feljelenti a feljelentőt.

 

 

 

 

Sajtóértesülések szerint állami pénzeket is használnak arra, hogy a nehéz sorsú, többnyire segélyen élő emberek számára uzsora kölcsönöket nyújtsanak. Az üggyel összefüggésben felvetődött a megyénkbeli Kompolt község cigány kisebbségi önkormányzatának a neve, mint amelynek a vezetője állítólag visszaél a helyzetével, és boltozásra, uzsorázásra fordítja a közösség pénzét. 

 

Az elnök kérdésünkre szemenszedett hazugságnak nevezte a vádakat. Szerinte jól jött a megyei cigány kisebbségi önkormányzat alelnökének, hogy feljelentést tehetett, mert vele már négy éve perben állnak. Ki is használták a helyzetet a jelenlegi testület tagságának helyére pályázók és aláírásokat gyűjtöttek. Hozzátette: kár, hogy üres lapot tettek az emberek elé és csak utólag írták rá, mit is akarnak.

 

Szőcsi Lajos megyei cigány kisebbségi alelnököt – akinek állításait hosszasan ismertette a sajtó – szerettük volna megkérdezni az ügyről, ám tegnap nem sikerült őt elérnünk.

 

Vasárnap délidőben nem az a jellemző, hogy az emberek az utcákat járnák. Így volt ez tegnap Kompolton is, ahol még a központban található kocsma is zárva tart déltől 3 óráig. A helyzetet egy, a Faluház előtt ballagó fiatalember menti meg. Ő eligazít bennünket, merre találjuk a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjének a házát. Már a cél közelében újra érdeklődünk. „A Juci nénit keresik? Az a lila ház az övé.” – mondja egy harmincas férfi.

 

A lila ház egy nagy, takaros épület, az udvarán baromfiak és száradó ruhák jelzik, zajlik itt az élet. Farkas Rudolfné, a kisebbségi önkormányzat elnöke nem először hall az őt ért vádakról. Az terjedt el az országos sajtóban ugyanis, hogy az önkormányzat pénzéből boltozik, és uzsora áron adja hitelbe a termékeket. Mint mondja, bele is fáradt már a rágalmakba, legutóbb már nyugtató injekciót is kapott. Szerinte az elnökhelyettest, Keimer Adolfot még jobban megviselték a történtek. Ő súlyos beteg, nem tett jót az állapotának a vádaskodás.

 

Farkasné úgy látja, hogy a feljelentők célja az, hogy egy új választást kierőszakolva ők lehessenek az új vezetők. Ráadásul Szőcsi Lajossal, a megyei kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesével, akinek kapóra jött az ügy, perben is állnak már 2007 óta.

 

– Még, hogy én boltoznék, meg uzsoráznék? Itt mindenki megerősítheti, hogy egy forintot nem sikkasztottam el a közösséget megillető pénzből. Ezért a hamis vádaskodásért én is feljelentést teszek – mondja a nyugdíjas asszony. A történetben szerinte az a legcsúnyább, hogy a testület leváltására gyűjtött aláírások nem úgy kerültek a papírokra, ahogy azt gondolnánk. Bizony üres íveket tettek a cigányok elé, azt mondván nekik: aki ingyenes füzetcsomagot akar a gyerekének, írja alá.

 

Az időközben összegyűlt szomszédok egymás szavába vágva erősítik meg Juci néni szavait.
– Hozzám bejött Berki István és azt mondta: mivel a kisebbségi önkormányzat nem adott füzetcsomót, ő el tudja intézni a nagy önkormányzatnál, hogy kapjunk, csak írjuk alá a lapot – állítja Varga Józsefné, az egyik szomszéd. Később a rendőröktől tudta meg, hogy annak írt alá, hogy Farkasné boltozik, meg uzsoráskodik.

 

Farkasné: „Az idén nem kaptunk pénzt.”

 

Farkas Rudolfné a helyi cigány kisebbségi önkormányzat (képünkön az irodájuk bejárata) elnökének megfogalmazása szerint a problémák abból keletkezhettek, hogy az idén már nem kaptak pénzt, így valóban nem tudtak támogatást adni az iskolakezdéshez. Tudomása szerint a falu jegyzőjének is vannak információi a bajkeverőkről, ő is arra biztatta őket, hogy ne hagyják annyiban.

 

– Fel is jelentem a Berkit. Én egy beteg asszony vagyok, nem hiányzik a hercehurca.

 

Balogh Józsefné is határozottan állítja: csak neveket tartalmazó lapot tettek elé. Többen is úgy fogalmaznak a nyolc-tíz fősre duzzadt társaságban: a „Pityu” pénzt kapott azért, hogy szedje össze az aláírásokat. Valaki hozzáteszi: egy magyar asszonytól hallották, aki maga látta a fizetség átadását.

 

 

 

Uzsora miatt indult eljárás

 

Szőcsi Lajos, a Heves Megyei Kisebbségi Önkormányzat elnökhelyettese a Romnet.hu-nak nyilatkozta: közel nyolcvan aláírás gyűlt össze azzal a követeléssel, miszerint a tiltakozók nem kívánják támogatni a kisebbségi önkormányzat működését Kompolton az uzsorázás miatt. Az aláírásokat átadták a Heves megyei rendőrfőkapitánynak. Lázár Levente, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője megerősítette, valóban eljárás indult az ügyben, uzsora bűncselekmény gyanúja miatt.

 

C-PRESS - HEOL.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek