Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tüzet a vízzel
2011-09-02 08:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tüzet a vízzelLehet-e egy cigány jobbikos, ki fél jobban, tényleg a munka hiánya miatt van bűnözés? A Biszku-film alkotóinak Becsöngetünk és elfutunk című sorozatában jobbikosok és cigányok vitatkoznak. Az epizód csütörtöktől elérhető a Heti Válasz webtévéjén.

 

 

 

"Ha nagy leszek, olyan akarok lenni, mint Morvai Krisztina, hogy védjem a cigányokat" - mondja a kamerába némi szülői rásegítéssel a grábóci roma kislány. Már e mondatból is érezhető, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina ismét feszültségekkel teli, valóságszagú összeállítást készített a Heti Válasz webtévéjének. A dokumentumfilmesek ezúttal jobbikosokat és romákat hoztak össze, hogy kölcsönös félelmeket, elő- és utóítéleteket szembesítsenek egymással.

Bármennyire hihetetlennek tűnik, a két csoportnak van közös halmaza: idetartozik például a Tolna megyei Grábócon élő Vincze Ferencné. A négygyermekes roma asszony ugyanis a Jobbik tagja - az ő kisiskolás lánya tekinti példaképnek a jobboldali radikális párt európai parlamenti képviselőjét. A havi 28 500 forintnyi szociális juttatásból és fizikai munkából élő nőt nem öngyűlölet hajtotta Vona Gáborékhoz, és nem is akart a 170 lelkes falu második nevezetessége lenni Magyarország egyetlen lakott szerb ortodox kolostora mellett. Vincze Ferencné eldöntötte: minden elkövet, hogy gyermekei beszállhassanak a társadalmi mobilizáció liftjébe. Büszkén beszél tisztaságtól ragyogó házáról és gyermekei iskoláztatásáról. Vinczéné azonban aligha kerül majd a szélsőjobboldali párt reklámfilmjeibe. Jóllehet,a maga egyszerű szavaival elutasítja, hogy a Jobbik vagy a Magyar Gárda félelemkeltő lenne, nosztalgiával emlékezik a Kádár-korszakra, és beszél a romákat sújtó munkahelyi megkülönböztetésről is.

Zagyva György Gyulát, a Jobbik egri származású, botrányhős parlamenti képviselőjét a filmesek a hevesi megyeszékhelytől 18 kilométerre található Szomolyán hozták össze Száva Vincével, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete roma elnökével. A korábban az MSZP-ben is megfordult zenész-üzletembernek nem szokatlan a jobbikos vitapartner: 2008-ban már Vona Gáborral is megmérkőzött az egyik kereskedelmi televízióban. Száva e szempontból bizonyosan egyedülálló a cigány érdekvédők között: míg a jobbikosok vállalták a vitát, a megkeresett roma vezetők némi gondolkodás után mind nemet mondtak a stábnak.

Szomolyát 1937 és 1945 között Gömbösfalvának nevezték az egykori fajvédő miniszterelnök, Gömbös Gyula után, a tavaly tavaszi országgyűlési választáson pedig a Jobbik lett a második (majdnem kétszer annyi szavazatot szerzett, mint az MSZP). Egy felületes külföldi lapnak alighanem ennyi elegendő lenne a nácizáshoz, de a valóság összetettebb. A cseresznyéjéről híres 1700 lelkes település konfliktusairól már évekkel ezelőtt cikkezett a regionális sajtó, amikor a közeli bazaltbarlangokból a faluba telepítették a cigány családokat. A többségiek azt panaszolják, néhány leköltöztetett roma família képtelen az együttélés szabályainak betartására, s akárcsak Gyöngyöspatán, az iskolában naponta ismétlődnek a konfliktusok. Ezért akik tehetik, Egerbe járatják gyermekeiket. A romák viszont azt mondják, mindennek oka a munkanélküliség, a cigányoknak a "polgármesteri hivatal" nem ad állást. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a közvetlenül a stáb odaérkezése előtt történt betörés is etnikai színezetet kap, aminek kapcsán kibontakozik Száva és Zagyva vitája.

Amíg a szomolyai helyszínt a Jobbik választotta, a második menetre Budapest VII. kerületében került sor. Száva Vince meghívására Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke tartott előadást a szélsőjobboldali veszélyről, majd Mirkóczki Ádám Jobbik-szóvivő válaszolt az állításokra és a roma közönség felvetéseire. A parázs vita leginkább Gyöngyöspata, a "cigánybűnözés", a roma gyerekek kollégiumi elhelyezése és a párthoz kötődő kuruc.info portál neonyilas hangvétele kapcsán lángolt föl. Egy dologban azonban teljes volt az egyetértés: a jelenlegi roma vezetők - Farkas Flóriántól Kolompár Orbánig - alkalmatlanok a cigányság hatékony képviseletére.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek