Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Meglehet, mi elbuktunk
2011-09-02 08:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Meglehet, mi elbuktunkLehetne értéket teremtő munkát is végeztetni a cigányokkal: például lebontani a szegények belvizes lakásait, és helyettük újakat építeni - állítja a roma polgárjogi vezető, aki szerint ehelyett a jobbikos vezetésű Gyöngyöspatán értelmetlen feladatokkal provokálják a romákat. Úgy véli, a Fidesz most a Jobbikkal tesztelteti, hogy a helyiek hogyan viszonyulnak a büntető szociálpolitikához. PUNGOR ANDRÁS interjúja.

 

 

 

 

- Visszatért a frontra?

– Mire gondol?

- Tavaly, az edelényi választási kudarc után visszavonult a politikától. Azt mondta, megterhelő volt a 22 év a fronton, majd akkor tér vissza, ha az erőszakmentes polgárjogi mozgalomnak ismét lesz létjogosultsága. Nemrég találkoztunk Hajdúhadházon, ott volt Gyöngyöspatán, néhány hete tárgyalt a Deutsch Tamás által „elhíresült” Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárral. Újra aktívnak tűnik.

– Valóban: tavaly elhatároztam, hogy visszavonulok, értékelem az elmúlt negyedszázadot, de ehhez, mint a festőnek a képétől, legalább egyet hátrébb kell lépni, és távolabbról megvizsgálni, mit alkottunk. Csak tíz hónapig tarthattam a fogadalmam, mert az idei gyöngyöspatai események arra késztettek, hogy újra nyilvános szereplést vállaljak. Ám hiába figyelmeztettünk, a Fidesz átadta a hatalmat a Jobbiknak.

 

- Keserű a hangja.

– Az. Mert egy megkeseredett országot és egy cinikus hatalmat látok.

- A Jobbik-modell érpataki és gyöngyöspatai kulcsszava a zéró tolerancia, a szigorú büntetések és a félelem rendje. Egyelőre hatásos.

– A Fidesz – a helyi apartheidrezsimet intézményesítő jobbikos önkormányzatok működésén keresztül – modellezi az újnyilas program fogadtatását. Teszteli, hogy a helyi közösségek miként reagálnak a munkaszolgálat bevezetésére, a „csendőrség” működésére, hogyan viszonyulnak a büntető szociálpolitikához.

- Szakemberek szerint a megfélemlítés idővel robbanáshoz vezethet.

– A Fidesz-elit a válságra adott reakcióként erős nemzetállamot vizionál. De az nem jöhet létre ott, ahol alattvalókká, „zemberekké” degradálják a népet, miután polgár rangjától már megfosztották. A hatalomnak nincs ellenzéke, alakul, de még gyenge a „második társadalom”. Egyelőre nincs olyan része a magyar gazdasági, politikai elitnek, amelyet a társadalom „maga fölé” engedné. Ha tovább folytatódik az önsorsrontó politika, előbb-utóbb a nép a jelenlegi elitet úgy fogja lerázni magáról, mint kutya a bolhát. Még nem tudni, mikor következik be a robbanás, de a gyöngyöspatai cigányok pontosan tudják, hogy egy elnyomó-gyarmatosító uralom alatt szenvednek. Tudják, hogy a munkaszolgálattal provokálják őket, de nem válaszolhatnak ellenállással, mert akkor menekülni kell, és nincs hová. Mosolyogva mennek erdőt tisztítani, elöl a jobbikos munkavezetővel, kezükben sarlóval, kaszával.

- És ha más munkát kapnának, elvállalnák?

– Lehetne értelmes, értéket teremtő munkát is végezni: például uniós forrásból lebontani a szegények belvizes lakásait, és a magasabban fekvő helyeken újakat építeni. Még jobb lenne a piacon vásárolni, és felújítani. A jelenlegi kormány mégsem veszi igénybe az erre felvehető regionális fejlesztési támogatást. Vajon miért?

- Azt se feledjük, hogy az eddigi politika sem volt jó, hiszen a bér helyett a segély is elegendő volt egyfajta megélhetéshez. A korábbi, rossz kormányzati intézkedések által biztosított kényelem kikezdte a szegények s köztük a cigányság morálját. Divat lett az otthon ülés, csíny a bűnözés.

– Húsz évvel ezelőtt is elmondtuk, a közönyös, csupán felületi kezelést adó politizálás végromlásba viszi az országot. Hogy nem gettók, hanem szociális bérlakások kellenek, hogy nem szabad az önkormányzatoknak korlátlan szabadságot adni, mert „demokratikus” döntést fognak hozni a cigányok kirekesztéséről. 2006-ban a javaslatomra beépült a kormányprogramba, hogy uniós pénzből, a munkahelyteremtésre összpontosítva komplex fejlesztési programokat indítsunk a leghátrányosabb kistérségekben. Mégsem hajtották végre. Elmondtuk, nem jó, hogy ilyen kicsi a különbség a minimálbér és a segély között, mert az arra ösztönzi az embereket, hogy feladják autonómiájukat, és jöjjön a teljes szellemi, fizikai, morális leépülés. Ez pedig melegágya a bűnözésnek, a szélsőjobb megerősödésének. Nem hallgattak ránk. Ezért jutottunk ide.

- Törvényszerű volt a jogvédők bukása?

– Meglehet, mi elbuktunk, de a polgárjogi mozgalom szellemisége, szakmaisága nem jutott erre a sorsra. Azért tanulok-dolgozom most a providence-i Brown Egyetemen, hogy rájöjjek, mi volt az, amit ösztönösen vagy tudatosan elsajátítottunk az amerikai mozgalmaktól, és mégis miért voltak ők sikeresebbek, mint mi. Feltevéseim vannak: a gazdaságilag jobb helyzetben lévő Egyesült Államokban egy erős, fehér elit és a gyarapodó fekete középosztály támogatta a jogvédő mozgalmakat. Nálunk egy vékony értelmiségi rétegen kívül senki. És nem tudtuk elérni, hogy a cigány és nem cigány szegények jelentősebb hányada értse és kövesse jogkövetelő, szegénypárti mozgalmunkat.

- A politikai elit nem bűnbánó: egymásra mutogatnak, ki hol rontotta el.

– Az elmúlt 20-25 év a magyar történelem egyik legígéretesebb korszaka volt. Igazi esély a polgárosodásra, a nemzeti összefogásra. Azonban gazdasági, szellemi és politikai elitünk nem nőtt fel a történelmi feladathoz. Pártfinanszírozási, korrupciós botrányok, észveszejtő vagyonosodások világítottak rá az elit önzésére, a szédületes társadalmi különbségekre. A cigányok és a magyarok többsége egyre lejjebb csúszva, kínkeservesen élte túl a rendszerváltozás utáni kort. A magyar elitnek magába kéne szállnia, és nagy tisztelettel kiengesztelni a népet, ha nem szeretné, hogy elzavarják.

- Korábban azt mondta, a cigányság lakmuszpapírja a magyar társadalompolitikai változásoknak, a jogállamiságnak, amellyel – még Amerika szerint is – idehaza bajok vannak. Melia figyelmeztette a magyar kormányt, mivel szerinte olyan változtatásokat rögzít az alkotmányban, amelyekkel megszilárdítja a hatalmát. Charles Gati lapunknak azt mondta, egy ponton elképzelhető akár az amerikai nagykövet hazarendelése vagy a nyugati nagykövetek frontális fellépése is Magyarország ellen.

– Nem tudom megmondani, mikor jön el az a pillanat, amikor azt mondják: eddig és ne tovább! Kint pontosan tudják, hogy a magyar állam milyen intézkedéseket hoz, tisztségviselői mikor, hol, mit nyilatkoznak. Az amerikai diplomácia azonban kellő nagyvonalúsággal és humorral fogadta az abnormális kirohanásokat. De növekvő aggodalommal figyelik, mi történik idehaza.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek