Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kamatos pénz: van-e szabadulás az uzsora börtönéből?
2011-08-31 10:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kamatos pénz: van-e szabadulás az uzsora börtönéből?Segélynap. A segélyezettek a hivatal előtt gyülekeznek. Legtöbben a pénzük átvétele után fegyelmezetten az épület előtt álló fekete Lada nyitott csomagtartójához fáradnak, hogy rendes adósként törlesszék a kamatos pénzt. A kedvenc Tisza-parti falvamban, Nagykörűben (az Index által most lelkiismeretesen feldolgozott Tiszabőtől mindössze egy-két kilométerre, de átellenben fekvő településen) sok éve hallott életkép nagyon megmaradt bennem.

 

 

 

 

  Amikor a cigány közösségek nyomora és a többségi társadalommal való rendszeres konfliktusai elleni lehetséges kormányzati intézkedések kerülnek szóba, szinte mindig csak hosszú-, vagy legjobb esetben is középtávon ható megoldásokról beszélhetünk. Jó ideje fixa ideám azonban, hogy van olyan probléma, ami tömegesen sújtja a szegényeket, s közülük is messze kiemelkedően a cigányságot, s ahol határozott fellépéssel akár egészen rövid távon is segíthetne a magyar állam: ez az uzsora, a kamatos pénz ügye. Laikus meglátásom kivitelezhetőségére (egyáltalán: helyességére) aztán rá is kérdeztem romákkal foglalkozó szociológusoknál, szociális munkásoknál épp úgy, mint kormányzati tisztviselőknél. Bár többségük egyetértett az alapvetéssel, a legtöbben azt is hozzátették, hogy nem lesz egyszerű megküzdeni a helyi közösségekbe jól beágyazott pénzügyi szolgáltatókkal, ha egyáltalán belevág az állam.

 

Most szerencsére úgy tűnik, hogy megindult valami. Egymást érik az uzsorások elleni büntetőeljárások: Mohácson még a korábbi jogszabályok alapján ítéltek hosszú börtönévekre zsarolásért, jogosulatlan pénzügyi tevékenységért és önbíráskodásért két uzsorást, akik heti 40-50 százalékos kamatra hiteleztek ügyfeleiknek. 2009-ben hatályba lépett, ún. uzsoratörvény hatására egyenesen uzsorásperek özönére számítanak a bíróságokon, míg 2009-ben 8, addig 2010-ben már 113 ilyen eljárást zárt le a rendőrség, s további több mint száz ügyben folyik nyomozás.

 

Az idei első félévben a tavalyihoz képest jelentősen csökkent a lezárt ügyek száma, de ez biztosan nem azt jelenti, hogy sikerült megszabadítani a kamatos emberektől az amúgy is nehéz helyzetben élőket. Az uzsorások üzletmenete ugyanis alkalmazkodik a változó körülményekhez, Jászapáti polgármestere szerint már most is őket gyarapítja a közmunkáért járó fizetések egy jelentős része, rendszeresen feltűnnek a közmunkások körül a nagy fekete autók.

 

Emiatt a problémával amúgy helyesen rendesen foglalkozó Jobbik már rá is gyújtott a populista pártok örök slágerére, a Szigoríccsák a Btk.-t! című, töretlen népszerűségű dalra. Erre azonban egyelőre aligha van szükség, a párt által emlegetett, legfeljebb három éves büntetési tétel ugyan nem túl acélos, de rendszerint az uzsoracselekmény nem jár egyedül, az önbíráskodással, zsarolással, testi sértéssel együtt pedig már elég szép perspektívát ígér az egyszeri kamatos vállalkozóknak is. A párt által javasolt másik megoldás, a szociális kártya már jóval inkább megfontolásra érdemes, bár az élelmes pénzemberek erre is megadták a választ az uzsorás ügyletek klíringjére szakosodott, prémium árszabású élelmiszerbolt üzemeltetésével. Az új üzletágnak neve is van, a zseniális boltocskázás. (A Jobbik ugyanakkor előszeretettel tolja túl a biciklit még értelmes ügyekben is, a klottgatyázós sajtótájékoztatón például azt állította a párt közgazdaóriása, Z. Kárpát Dániel, hogy a devizaárfolyamok drámája családok tízezreit löki az uzsorások karmai közé. Szerintem az árfolyamok problémája alapvetően más rétegeket érint, akiknél az uzsora fel sem merül opcióként.)

 

Van még egy aspektusa azonban a kamatos pénzes ügyleteknek, sokan azt mondják, hogy a nagyon szegény embereknek is szüksége van (mikro)hitelre, s ezt az igényt szolgálják ki az uzsorások. Ha van is ebben némi igazság, azért úgy gondolom, hogy az uzsora totális tiltása még mindig jobb, mint ha van ugyan lehetőség hitelt felvenni a hónap végi bevásárlásokra, azonban ez automatikusan végtelen adósságspirálba rántja a hitelezettet, számunkra elképzelhetetlen THM-ekkel és kamatteherrel. Mivel a létező piaci igény előbb-utóbb megteremti a maga kínálatát, így jó lenne, ha akár a kisebb falvakban is hozzá lehetne jutni nagyon kis összegű kölcsönökhöz, fair körülmények között. Ezt megoldhatja a piac, a Providenthez hasonló cégek révén – ami a középosztály számára elképesztő kamat, az az uzsorások szolgáltatásaihoz szokott rétegek számára megváltás lenne (és a nemteljesítés kockázata, a behajtás költségei miatt indokolt is). De nem lenne ördögtől való az sem, ha a helyi önkormányzatok (vagy a hamarosan felálló járási hivatalok) nyújtanának ilyen szolgáltatást, s az adósok tartozását közteherként hajthatnák be, azaz pl. levonhatnák a szociális juttatásokból vagy a közmunka béréből.

 

C-PRESS - mandiner.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek