Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A mocsár szélén
2011-08-29 08:35
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A mocsár szélénA távolban a tornai karszt, a Kárpátok első vonulata, előttünk meg a mocsár. A láp. A lápot errefelé Kotrának hívják, ahogy a mocsarat védő sárkányt is. Az első Sárkányünnepet 2010-ben tartották, a másodikat nemrég. Bódvalenke ma: kétszáz lélek, százhetven cigány, hetven ház, tizennyolcnak a tűzfalán freskó. Emiatt jönnek messzi földről ide, a világ egyetlen freskófalujába a tudósítók és a turisták. SCIPIADES ERZSÉBET nem először járt ott.

 

 

 

 

A freskófalut egy „idegen”, egy pesti asszony, egy református papnak a lánya találta ki. Pásztor Eszter, aki tavaly, az első Sárkányünnepen a kézművesháznak szánt ajtótlan, ablaktalan épületben azt mondta:

– Ötvenhat éves voltam, amikor odáig jutottam, hogy a régi életemben már nem volt semmi új, érdekes vagy jó. Tolmács-fordító vagyok jól menő fordítóirodával, ám Magyarország uniós csatlakozásával, az uniós jogszabályok lefordításával az igazán érdekes szakmai kihívások számomra véget értek. Voltam már a Fehér Házban is, a gyerekeim felnőttek, hirtelen unni kezdtem magam..., és akkor megláttam a gárdát, a gárdistákat, ahogy a köztársasági elnök ablaka alatt masíroznak.

 

– És érdekelni kezdett a cigányok helyzete. Szegény emberrel én addig nemigen találkoztam, mivel gazdagoknak és hatalmasoknak, hatalommal bíróknak tolmácsoltam. De mert látni akartam azt a másik Magyarországot is, kézen-közön rábíztak egy roma vezetőre, aki egy kis katasztrófaturizmusra elhozott Bódvalenkére. Ebbe az ablaktalan, ajtótlan, lakhatásra alkalmatlan házba, ahol egy cigány házaspár élt a hét gyermekével. Balra, lejjebb, a mocsár bejáratánál, ott, ahol a Sárkányünnep zajlik, egy sor ház állt. Már tudom, Borsodban szokás, hogy a lakosság nem kívánatos részét árterekre, mocsaras részekre telepítik. Ez itt a Bódva ártere. A lenkei cigányok házait a kilencvenes évek második felében építették a lápra, tíz-tizenkét év alatt megette őket a mocsár.

Az első Sárkányünnepre a falu és az „idegenek” a mocsár szélén gyűltek össze. Az ingoványos talajt friss szalmával borították be, s Pál Béla vasúti forgalmista és jegykiadó, a település megbízott polgármestere az ünneplőkhöz így szólt akkor:

– Ezen a környéken alig van munka, legtöbben egyik napról a másikra élnek. Egy évvel ezelőtt azonban elkezdődött a felfordulás. Néztük az első freskókat, és arra voltunk kíváncsiak, lesz-e a freskófestésből munkahely. Egy dolog biztos: Bódvalenke megváltozott. Ez már nem az a falu, amilyen az én gyerekkoromban volt, ahol mindennek megvolt a maga rendje, mindenki tudta, mi a dolga, kötelessége. Önök most megcsodálhatták Stiller Ákos fotóit. Örömmel jelenthetem, ezeket a képeket már nem lehetne elkészíteni, mert felszámoltuk a lápra épült nyomorúságos házakat, s lakóikat szépen felújított épületekbe költöztettük. A bontást és a tereprendezést az újonnan létrejött Freskófalu Szociális Szövetkezet végezte.

És Pásztor Eszter is arról beszélt tavaly, hogy amikor először Bódvalenkére jött, az emberek körbeálltak, és azt mondták, „tessék nekünk munkát hozni”.

– Körbenéztem, és arra gondoltam, ki az az épeszű befektető, aki munkát hozna oda, ahol nincs infrastruktúra, nincs képzett munkaerő. A környéket az értelmiség rég elhagyta, akik maradtak, azoknak az agyát, tisztelet a kivételnek, szétmarta az alkohol és a tehetetlenség. Egyszer elmentem egy kistérségi találkozóra. Délután kettőre a résztvevők olyan részegek voltak, hogy nem lehetett velük szóba állni. Ez itt a világ vége. Kezdetben úgy éreztem, mintha telepes lennék Amerikában, három-négy évszázaddal ezelőtt. A faluban a hatalmat a mintegy harmincfős nem cigány kisebbség tartja kezében. Övék a környező erdők és mezőgazdasági területek, a cigányoknak semmijük sincs. A mocsárra épített telep felszámolási pályázati programját is én írtam, mivel a polgármesteri hivatalban azt mondták, erre nincs kapacitásuk. Bódvalenke körjegyzőséghez tartozik, az Hidvégardón van, ott pedig nem kedvelik a lenkei cigányokat, sem a hozzám hasonlókat. 2009 nyara volt, amikor felfigyeltem rá, milyen éhesek itt a gyerekek. Tudtam, a központi költségvetésben van elkülönített keret, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek nyáron, iskolai szünetben is kaphassanak meleg ételt vagy legalább konzervet. A körjegyző a lehetőséget, az ennivalót avval utasította el, hogy Bódvalenkén erre nincs igény.

– Alpolgármester voltam, amikor a polgármesterünk múlt évben meghalt – mondta Pál Béla képviselő-testületi tag az idei Sárkányünnep után. – Igen, Toboz Gyula is vasutas volt. Mivel márciusban hunyt el, a helyhatósági választás pedig hat hónapon belül úgyis megtörtént volna, nekem kellett ellátnom addig a polgármesteri teendőket. De a költségvetés évek óta úgy volt beállítva, hogy semmit nem tudtunk fejleszteni.

 

– Kinek volt az ötlete annak idején, hogy a cigányok házait a mocsárra építsék?
– A jelenlegi polgármesterünk, Tóth János édesapjáé. Akkoriban ő irányította a falut. Szocpolos házak voltak, vállalkozók építették, csak a telket adta az önkormányzat.
– A mocsárban?
– Láthatta, a telepet azóta fölszámoltuk, amit a lakosság csöppet sérelmezett is. Hiszen még csak tíz éve építették, aztán már bontják is elfele? De a helyzet tarthatatlan volt. Fertőző. Még kerti budit sem lehetett építeni, mert a talajvíz felnyomta a szennyet.
– És nem büntettek meg senkit?
– Kire gondol?
– A polgármesterre, a jegyzőre, az eljáró hatóságok vezetőire...
– De hiszen az akkori polgármesterünk már meghalt!

Bódvalenkén 2009 óta eddig tizennyolc freskó készült. Vagyis inkább szekkó, merthogy a szekkó esetében – magyarázza Horváth János – más az anyagösszetétel.

– Van a ház fala, azt behálózzák, arra durva vakolás kerül, s amikor megszárad és kireped, akkor jöhet rá az a másfél centi vastagságú anyag, amelynek mész-, kőpor- és cementösszetétele az én titkom.
– Ön kicsoda?
– Egy senki. Jó is ám, ha az ember egy faluban senki. Miskolcon élek, ott festek már vagy harminc éve, és pár szekkóm – vagy ahogy itt mondják, freskóm – Bódvalenkén is látható. Úgy kerültem ide, hogy Pásztor Eszter megkeresett, találjam ki a műanyag alapú festékek falra festésének a technikáját.


– Olyan település, ahol a házfalakra képeket festenek – mondja Pásztor Eszter az idei Sárkányünnep után – van néhány a világon. Például Indiában, Mexikóban, Új-Zélandon vagy Egyiptomban. De olyanról, ahol a házfalakra egyedi műalkotások kerülnének, még nem hallottam. Bódvalenkén az európai roma festészet központját hozzuk létre: hatalmas, állandó szabadtéri kiállítást, amelyre minden magyar és európai roma büszke lehet. A freskófalu nemzetközileg ismert, elismert. Tudósított róla a BBC, a Euronews CableTV, a kanadai CBC, az Al-Dzsazíra, a New York Times, a Der Standard, a Newsweek, a Le Monde, a Reuters kétszer is... És éppen most dolgozik a második freskóján a szerb cigány zseni, Zoran Tairoviè...

– Pásztor Eszter, mi a baj?
– Minden második nap valaki beígérte, elvágja a nyakamat. Mert milyen alapon kerül az ő szomszédjába egy telepi cigány, és meglátom, mi lesz itt. Amikor 2009-ben elkezdtük a freskófaluprojektet, a településen jövedelemfelmérést is készítettünk. Számba vettük az összes szociális transzfert, a fekete és alkalmi munkákat, s az jött ki, hogy az egy főre jutó havi jövedelem tizenhatezer forint. Ez volt az átlag, s két év alatt tizenkétezerre csökkent. A Világbank abszolút szegénységi küszöbe napi négy dollár. Az itteni ennek épp a fele. Ez a baj. És ne feledjük, Magyarország az Európai Unió tagja, ehhez képest olyan harmadik világbéli szegénységet tűrünk meg, hogy ég az arcom. A CIB Társadalmi Felelősségvállalás Alapítványa már második alkalommal biztosított tízmillió forintot a freskók festéséhez. S hogy a faluban ne éhezzenek, a bank munkatársai nyolcszázezer forintot gyűjtöttek össze – a télen háromszor tudtunk élelmiszert osztani. Ez a vidék Magyarország egyik legszebb természeti része, Miskolc és Kassa között félúton – nem lenne szabad ennyire magára hagyni. Nekünk pedig meg kellene állítanunk a falun átutazókat, a turistákat, akik jönnek, fényképeznek, elmennek. De ahhoz, hogy megállíthassuk őket, és a falubeliek ebből egészíthessék ki a jövedelmüket, beruházásokra van szükség: legalapvetőbben egy vizesblokkra.

 

– Vécé kellene?
– Az is. Meg szálláshely, kisvendéglő, gombaszárító. Vagy az, hogy a szociális szövetkezeteknek kiírt pályázatot indok nélkül ne vonhassák vissza. Abból a pénzből tudtunk volna kempinget építeni, abban alkotó és toleranciatáborokat szervezni. Ki lehetne építeni egy tanösvényt is a falut körülvevő mocsáron, ahol kockás liliom nyílik és orchidea. A mocsáron japán híd ívelne át...

Bódvalenke, freskófalu. Kész a tizennyolcadik szekkó. Zorán Tairoviè Krisztusa van a tűzfalon, feje körül a glória huszonkét karátos aranypor... A faluban az egy főre jutó átlagjövedelem havi tizenkétezer forint, akad ház, amelyben a semmi van: téglákon álló ágyak, a ruhák az ablakmélyedésben. Két felnőtt, öt gyerek. A szobában egy pesti Waldorf-pedagógus, Esti Nóra amerikai alapítványi pénzből a gyerekeket tanítja. Énekelnek, körtáncolnak a nyomorban, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga, aztán amikor a füst visszaáramlik a szobába, fuldokolva kirohannak.

A távolban a Kárpátok vonulata, köröttünk a mocsár. A méhek onnan is, innen is hozzák a virágport galagonyáról, vízi mentáról. A lenkei méhész mindkettőt ajánlja, a galagonyaméznek olyan az íze, mint az élet errefelé: egyszerre édes és keserű.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek