Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kesernyés közmunka Gyöngyöspatán, a mintafaluban
2011-08-26 08:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kesernyés közmunka Gyöngyöspatán, a mintafalubanKizárólag romák dolgoznak közmunkásként Gyöngyöspatán, ahol az országban elsőként indult a program. Bár több falubeli jó előre megjósolta, hogy a közmunkások gyorsan el fognak tűnni és eladják a szerszámokat, ez nem jött be: valamennyien fegyelmezetten dolgoznak. Csak azért morognak, mert a fizetésből az önkormányzat levonja a - sokszor mondvacsinált okokból kirótt - szabálysértési bírságokat.

 

 

 

 

Hét asszony várakozik korán reggel a gyöngyöspatai faluközpontban: kezükben ötliteres műanyag kannák, a közkútról töltötték meg azokat ivóvízzel. Később kisbuszba ülnek, fejszék és fűrészek mellett utaznak négy kilométert, hogy elérjék a község határában lévő Havas-aljának nevezett, tizenhat hektáros területet. Harmincegy férfi ugyanebben az időben gyalog indul neki a dombnak a gyöngyöspatai cigánytelepről: egy órába telik, míg kiérnek a munkaterületre. Bozótirtás, úttisztítás és vadkerítés-építés a feladatuk, a terepet készítik elő a jövő tavaszi erdőtelepítéshez.

Romák valamennyien, kivéve két, erdészeti technikumot végzett csoportvezetőjüket, akik meghatározzák a napi munkát, s felügyelnek annak elvégzésére. A brigád tagjaira az átlagosnál nagyobb közfigyelem jut: az országban elsők között Gyöngyöspatán indult el augusztus elején az a Belügyminisztérium által szervezett, új típusú közfoglalkoztatási mintaprogram, amelynek egyik célja, hogy a hátrányos helyzetű kistérségekben évek óta állás nélkül tengődő embereket visszavezesse a munka világába.

 

Gyöngyöspatán e program bevezetése azért vált sürgetővé, mert tavasszal már-már hadiállapot alakult ki a faluban, miután a Szebb Jövőért Polgárőrség és a Véderő tagjai úgymond a „cigánybűnözés elleni fellépésként” hetekig járőröztek a faluban, ahol az elmúlt évben mindössze néhány kisebb súlyú bűncselekmény történt a rendőrségi statisztikák szerint. Pintér Sándor belügyminiszter gyöngyöspatai látogatásán tavasszal azt ígérte: mindenki dolgozhat, aki akar, s mindenkinek dolgoznia is kell, aki boldogulni szeretne.

 

A mátrai faluban eredetileg 26 roma és 12 nem roma regisztrált munkanélkülit hívtak az augusztus elején kezdődött erdőtisztításhoz, ám – miként arról korábban beszámoltunk – amikor a „magyarok” hírül vették, hogy „cigányokkal” kellene együtt dolgozniuk, papíron valamennyien munkaviszonyt igazoltak, így ők végül nem kerültek be a programba.


Az erdőmunkások napi nyolc órát dolgoznak – ezt a mostani kánikulai időben átmenetileg hat órára csökkentették –, s ezért havi bruttó 78 ezer forintot keresnek. Bérüket harmadolva, vagyis tíznaponta kapják, húszezer forintonként.

Sokaknak azonban megkeseredett a szája íze az első, izgalommal várt „fizetésnapon”.

 

– Hétezer forintot levontak az első béremből, mert tartoztam a kommunális adóval – mondja az egyik munkás. Egy asszony pedig arra panaszkodik: őt még tavasszal büntették meg a rendőrök, amikor a közúton tolta a babakocsit a járda helyett, s ezért tízezer forintos bírsággal sújtották: emiatt most az ő béréből is „lecsípett” a hivatal a büntetés törlesztésére.

 

– Sok roma zúgolódott, amikor meglátta a fizetési papírját: nekünk ugyanis nem luxusra kell a pénz, hanem alapvető élelemre, lisztre, tejre, cukorra, s a legtöbb családban öt-hat éhes szájat kell betömni – mondja Farkas János, az egyik nyolcfős brigád vezetője, a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. Hozzátette: nem is a hivatal eljárását vitatták, inkább a szabálysértések kiszabását tartották igazságtalannak. Ráadásul ezeknek az ügyeknek jó része a roma vezető szerint idén tavasszal keletkezett, amikor fokozott rendőri jelenlét volt a faluban a Szebb Jövőért Polgárőrség és a Véderő tagjainak megfélemlítő masírozása miatt, s nem a falu körzeti megbízottja, hanem idegen járőrök büntettek. (A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese nem tudott ilyesfajta szabálysértésekről, de kérdésünkre hozzátette: elképzelhető, hogy más megyében szolgáló, Gyöngyöspatára vezényelt járőrök szabhattak ki bírságokat. – A szerk.)

 

Farkas János azt mondja, nem hagyják magukat elkeseríteni, továbbra is úgy dolgoznak, ahogyan eddig. – Mi megkaptuk a Jobbiktól, hogy három dologhoz értünk: gyereket csinálni, lopni meg munkanélkül segélyt felvenni. Most, hogy van lehetőségünk dolgozni, talán bebizonyíthatjuk ennek az ellenkezőjét – teszi hozzá. Megtudom: egyetlen ember sem morzsolódott le eddig, pedig az erdőtisztítási munkáknál – miként az a program első napján a munkavédelmi előadótól elhangzott – jellemző a húszszázalékos fluktuáció. Ráadásul – mondja Farkas János – a munka nem könnyű, s a feltételek is hiányosak. – Védőitalunk csapvíz, pedig ebben a forróságban legalább ásványvizet kellene kapnunk. Továbbra sincs mobil vécé vagy egy ásott latrina, a bokor mögé bujkál asszony is, férfi is, ha rájön a szükség. Kalciumtablettát is kértünk, mert sokunkat megcsípett a darázs, de egyelőre azt is csak ígérték – sorolja a hiányosságokat.

 

A pataiak közül sokan – nem kevés rosszmájúsággal – korábban azt jósolták, hogy a szerszámokat, munkaruhákat eladogatják majd a cigányok, hogy ne kelljen dolgozniuk. – Erre most mit mondjak? – tárja szét a kezét Farkas János. – Minden szerszám megvan, sőt az egyik kaszát a saját költségén éleztette meg egyikünk, hogy rendesen tudjon vele dolgozni.

 

Juhász Oszkár, Gyöngyöspata nemrégiben megválasztott jobbikos polgármestere szerint leginkább a következetességnek és a szigornak köszönhető, hogy a romák dolgoznak, s nem tűnt el egy szerszám sem. – Aki önhibájából munkaképtelenné válik, és kizárják a programból, az három évig nem vehet részt hasonló közmunkán, márpedig ez elég visszatartó erő – mondja –, a szerszámokért pedig mindenki anyagi felelősséggel tartozik: ha elvész valami, ki kell fizetni.

 

Gyöngyöspatán egyébként – az úgynevezett „érpataki modell” mintájára – nemrégiben szigorították a jegyzői hatáskörben kiróható szabálysértési bírságokat is. Aki vét, az fizet, Juhász Oszkár szerint korra, nemre, bőrszínre való tekintet nélkül. Ha a szennyvíz az utcára folyik, ha valaki nem tartja rendben a portáját, ha köpköd, ha csikket dobál el, akkor a jegyző – egyéni mérlegelés alapján – ötezertől ötvenezer forintig terjedő bírsággal sújthatja. Eddig tíz ügyben indítottak ilyen eljárást, részben szúrópróbaszerű ellenőrzések, részben lakossági bejelentés alapján.

 

Erdőirtás, medertisztítás

 

Gyöngyöspatán az erdőtisztításban részt vevő negyven emberen kívül huszonketten patakmeder-tisztítási munkákat végeznek, tízen pedig hamarosan a megyei közútkezelő társaság irányításával a faluba bevezető műút melletti árkokat tehetik rendbe. A katasztrófavédelmi igazgatóság részéről pedig jelezték: várhatóan közel száz gyöngyöspatait vonnának be különféle vízkár-elhárítási munkákba még idén ősszel.

 

A gyöngyöspatai közfoglalkoztatási mintaprogrammal párhuzamosan a Belügyminisztérium a gyöngyösi kistérségben újabb mintaprogramot indított augusz tus 23-án: állami tulajdonban lévő, külterületi földeken hatvanan végeznek erdőtelepítést előkészítő munkálatokat, valamennyien Gyöngyösorosziban laknak. Munkabérük a jelenlegi minimálbér összege, havi bruttó 78 000 forint, a mintaprogram ez év végéig tart.

 

57 EZER

 

A TELJES MUNKAIDŐBEN foglalkoztatott közmunkások bére – attól függően, hogy igényel-e szakképesítést a munkakör betöltése – 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta a Magyar Közlönyben szerdán megjelent, szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet szerint.


C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek