Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma-magyar kommunikáció egyetemi katedrán
2011-08-25 08:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma-magyar kommunikáció egyetemi katedránEgy fecske nem csinál nyarat - sokan kérdezhetnék, vajon ismeri az ősi népi bölcsességet a hajdani cigánysorról messzire került Nótár Ilona, aki szilárdan elhatározta, hogy a szavak segítségével és erejével szövi a megértés fonalát cigányok és magyarok között. A hétgyermekes roma családba született lány saját fájdalmait, megaláztatásait ha el nem is felejtette, de ahogy mondani szokták, "feldolgozta": igaz, sok időnek kellett eltelnie, amíg kisimultak lelkében a beleégett karcolások.

 

 

 

 

 


A tapasztalatok súlyos terhei megerősítették, egyben felkészítették arra, hogy segíteni tudjon másokon, a hasonló cipőben járókon, az egy csónakban utazókon. Korán ráébredt, hogy a tudás útja az egyetlen, amely kifelé visz a putrik sajátos, álmokat szétszaggató, kemény sorsokkal terhes világából. Azt sokszor hallotta, hogy a "tudás hatalom", ma már azt is tudja, hogy a demokratizálódás egyetlen eszköze.

 

- A tudás megszerzése egy roma számára nem csupán elhatározás és képesség kérdése - mondja -, hiszen ha nem akarnak mellé ülni az iskolapadban, arrébb húzódnak a villamoson, ha tolvajnak, bűnözőnek tekintik úton-útfélen, ha megalázzák az orvosi rendelőben, ha kiközösítik, akkor nemcsak a tudásért kell megdolgoznia, hanem az elfogadásért is.

Közelíteni kell egymáshoz

 

Ilonában erős volt a bizonyítási vágy, mindig érezte, tudta, ő is ér annyit, mint bárki más.

 

A gimnáziumi érettségi után elvégezte a Szent Pál Akadémia teológia szakát, később felsőfokú újságíró képesítést szerzett, aztán rendezőasszisztensi képesítést, majd kommunikációt tanult. Sok mindenbe "belekóstolt", mert szerette volna megérteni a világot, azt, hogy milyen erő és hatalom dönt emberi sorsok felett, tudni akarta, vajon a származás meghatározó-e egy életre, vagyis, hogy a cigánysor zsákutcájából létezik-e kiút.

 

- A tanulás számomra, úgy tűnik, életre szóló program. Államvizsga előtt állok a Semmelweis Egyetem szülésznő szakán. Most, "diplomaközelben" egyre jobban érzem és értem, milyen sokat kell tenni azért, hogy a romákkal ne legyenek ellenségesek, kirekesztők az egészségügyben, az oktatásban. Mindkét részről közelíteni kell egymáshoz, és ehhez a legalkalmasabb segítség, eszköz a szó. Ha elmondjuk, kibeszéljük, megmagyarázzuk, hogy mi miért történik, milyen ősi szokások, hagyományok őrződnek a roma családok életében, akkor minden bizonnyal sokkal nagyobb lesz a többségi társadalom részéről az elfogadási készség - magyarázza.

 

Dolgozik, tanul, könyvet ír, gyerekeket nevel. És mindebbe belefér az a rendhagyó vállalkozás is, hogy roma-magyar kommunikációt tanít.

 

- A felelősségérzet sok mindenen átsegít - állítja. - Hiszek a szó erejében. Egymást megismerni, megérteni csak úgy lehet, ha szóba állunk egymással. A kommunikációs gátakat nem könnyű eltüntetni. Gyakorlati éveim alatt felvettem a kapcsolatot egyetemi vezetőkkel, megkértem őket, adjanak lehetőséget, hogy taníthassak, mert van miről beszélni és nagy szükség is van rá. Lehetőséget kaptam, hogy taníthassak, és a Semmelweis Egyetemen már tartottam órákat. Itt évek óta folyik romológia képzés is. Azóta több felsőoktatási intézménybe is meghívtak. Úgy látom, szükségesek ezek az előadások, amelyeket gyakorlati példákkal, köznapi élethelyzetekkel, különféle szituációs gyakorlatokkal is kiegészítek. A szociológiai, szociálpszichológiai és pedagógiai, etikai modellek segítségével egyre inkább sikerül egymásra hangolódni, közelebb kerülni, és megérteni egymást.

 

Fecskecsapat

A híd romák és nem romák között nem pusztán szavakból épül.

 

Nótár Ilona jelenleg is dolgozik egy országos prevenciós programon, amely tudatos családtervezésre neveli a cigány és nem cigány fiatalokat, mert nézete szerint a legfontosabb egy nemzet számára, hogy fiataljai tudatosan merjenek és akarjanak gondolkozni a jövőjükről.


Cigánynak lenni nem könnyű Európában. Közel 10 millióan élnek közöttünk, sokan gettókba zárva, perifériára szorítva, elzárva tanulástól, felemelkedéstől, kitöréstől, az esélyegyenlőség esélye nélkül. Mert az álmok kapuját nem rendeletek, előírások, kötelező szabályok nyitják meg, hanem a szavak, amelyek mögött ott vannak a tettek.

 

Egy fecske nem csinál nyarat. De látott már valaki magányos fecskét? Az elsőhöz mindig csatlakozik egy egész csapat, és a várva várt nyár is mindig felragyog.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek