Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Feketén-fehéren és együtt
2011-08-18 08:29
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Feketén-fehéren és együttBár a kávéházi cigány muzsika megítélése idehaza meglehetősen leegyszerűsítő, de legalábbis vegyes érzelmeket szül, az európai köztudatba mégiscsak ez az, ami a roma hagyományokból a leginkább beépült.

 

 

 

 

Ezért is gondolták úgy a Media wave Alapítvány vezetői, hogy ezen a nyomvonalon elindulva lenne érdemes egy, az európai roma integrációt segítő, művészeti alapú projektet indítani, melyben közös alkotásra ösztönöznek roma és nem roma fiatalokat. Tervük megvalósításához olasz és román társpartnereket, no meg az Európai Unió hathatós anyagi támogatását sikerült megnyerniük, így az idei Ördögkatlan Fesztiválon tehettek először kísérletet a kávéházi roma zene gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére. A Cafés & Citizenry – The roma origins névre keresztelt sorozat decemberben az északolasz Carpiban, jövő márciusban a bukovinai Suceavában folytatódik, 2012 júniusában pedig a szombathelyi Mediawave Fesztiválon fejeződik be. A történéseket képben és hangban folyamatosan dokumentálják.

 

A mostani projektnek persze megvan a maga előzménye: a kisebbségi kultúrákra a kezdetektől roppant fogékony Mediawave Fesztivál tavaly Együtt feketén-fehéren címmel rendezett többnapos műhelymunkából és bemutatóból álló hasonló szellemiségű eseménysorozatot. Az akkori együttműködés számos művészeti ágra (film, fotó, népzene) terjedt ki, s annak szakmai és közönségsikere egyaránt arra ösztökélte a szervezőket, hogy a kezdeményezést nemzetközi szinten is teszteljék. Ebből egyelőre a zenei szálat sikerült továbbvinniük, de azért törekednek rá, hogy minden helyszínen kapcsolódjon hozzá más művészeti ág (ezúttal a képzőművészet és a tánc). Már csak azért is, mert a sorozat zárásaként Szombathelyen virtuális kávéházat szeretnének létrehozni, és annak hangulatához nemcsak megfelelő zene, hanem hozzá kapcsolódó tánc és illő „dekoráció” is szükségeltetik.

 

„A kávéházi roma zenében persze ott van a nagyfokú muzikalitás, de alapvetően mégiscsak a többségi népcsoport igényeinek kielégítésére szolgál. Azon gondolkodtunk, miért ne lehetne kísérletet tenni az igényteremtő verziójára –magyarázza a mozgatórugókat Hartyándi Jenő, a Mediawave vezetője. – S ha már az egész sorozat a roma és nem roma muzsikusok közötti együttműködésről szól, akkor abba tényleg mindkét oldal hozza bele a maga ötleteit, hagyományát, tapasztalatát.”

 

Hogy mennyire nem egy újabb Budapest Bárban gondolkodnak, jól demonstrálta mindaz, ami nemrég az Ördögkatlanban történt. A tizenegy muzsikusból álló csapat vezetésére Both Miklóst (Napra, Barbaro) kérték fel, aki lazán hagyta, hogy az ő határozott és karakteres számötleteit a többiek a maguk ízlése, vérmérséklete szerint szabadon alakítgassák. Így a négynapos műhelymunka eredményeként eléggé furcsa szerkezetű, szokatlan hangzásvilágú, sztereotípiáktól alapvetően mentes dalok születtek. Nem csoda hát, hogy a Kovács Udvarházban tartott, impulzív elemekkel átszőtt bemutató koncert nemcsak a fesztivál egyik legnézettebb eseménye lett, de a magyar és roma frontemberek folyamatos akciózásának köszönhetően a végére igazi táncmulatságba torkollott.

 

Az együttműködésben külön vonulatot jelentett a kortárs irodalom egyik fiatalos hajtása, a slam poetry. Esténként az árokparton vagy a tábortűznél szavalták/rappelték az arra késztetést érzők saját szövegeiket, költeményeiket, ügyesen bevonva abba a „kéznél lévő” muzsikusokat. S körülöttük valahogy sosem fogytak el az érdeklődő hallgatók.

 

A Cafés & Citizenry indulása tehát mindenképp biztató, persze kérdés, sikerül-e tartani a tempót a projekt olasz és román állomásán is, nem beszélve a jövő júniusi szombathelyi záróeseményről.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek