Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A román cigány visszatér
2011-08-10 08:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A román cigány visszatérTeljes kudarcot vallott Nicolas Sarkozy kampánya, amely tavaly indult a Romániából érkező cigányok ellen - állítják emberi jogi szervezetek. Hiába deportáltak ugyanis a francia hatóságok több mint 9000 embert a francia elnök messze visszhangzó beszéde után, ma körülbelül ugyanannyi - becslések szerint 15 ezer - román cigány tengődik Franciaországban, mint egy évvel ezelőtt.

 

 

 

 

Egyikük, a 42 éves Ginel a brit Independentnek arról mesélt, boldogan zsebre vágta az útravalóul kapott 300 eurót, felszállt a hazafelé tartó repülőgépre, majd egy rövid családlátogatás után már vissza is tért francia földre. „Mégiscsak jobb itt az élet” – magyarázta a férfi, aki most egy Párizstól északra fekvő sátortáborban él. Sok roma hozzá hasonlóan azonnal nekivágott a visszaútnak.

Sarkozy egyébként tavaly Grenoble-ban hirdetett hatósági offenzívát a roma sátortáborok ellen. Beszédében – amelynek több kijelentését visszavonta – a francia elnök nyíltan a Romániából érkező cigányokat vádolta meg a növekvő bűnözés miatt, és azt ígérte, drákói szigorral utasítják ki az illegális bevándorlókat. A nagy ívű – és nem mellesleg etnikai diszkrimináció miatt alkotmányellenesnek ítélt – kirohanást azonban meglehetősen lagymatag hatósági fellépés követte. Franciaországból 2009-ben ugyanis közel ugyanannyi, kilencezer romát utasítottak ki, mint egy évvel később – igaz, akkor még nem szóltak az elnöki fanfárok.

 

Amíg Sarkozyt beszédéért az Európai Bizottság és a Vatikán is elítélte, sokan éltek a gyanúperrel, hogy puszta szavazatszerzési akcióról van szó, amellyel a francia elnök a szélsőséges Nemzeti Front (NF) választóit akarja magához édesgetni a 2012-es államfőválasztás előtt. Ez a gyanúper nyert is némi igazolást abban a hallgatásban, amely a máskor bőbeszédű Élysée-palota részéről övezte Sarkozy bejelentésének első évfordulóját. Annál kevésbé fogta magát vissza viszont az ellenzék. Francois Hollande, az egyik lehetséges szocialista jelölt szerint kirívó ellentét van az elnök kemény szóbeli provokációja és a hatósági tettrekészség hiánya között, Marine Le Pen, az NF vezetője pedig úgy véli, Sarkozynek nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a francia néptől, amiért nem tartotta be egyetlen tavalyi ígéretét sem.

 

Ha saját kitűzött célját nem is, Sarkozy egyvalamit azért elért: még inkább a társadalom peremére szorította a Franciaországba bevándorolt romákat. Párizsban a „román állampolgároknak” tulajdonított kisstílű bűncselekmények száma – amilyen a zsebtolvajlás és az illegális koldulás – 72 százalékkal nőtt 2011 első hat hónapja alatt.

 

De azon túl, hogy Sarkozy politikai felfújtat csinált belőle, Franciaország már alig érez valamit a román kivándorlásból. Sőt. A lassan begyűrűző gazdasági válság miatt a keleti szomszédaink számára nem számít fő célpontnak a két régi kedvenc, Olaszország és Spanyolország sem. Jellemző, hogy 2009 óta mindkét dél-európai országban csökkent a román vendégmunkások száma. Munkavállalási szempontból talán a spanyolokat rázta meg mindenkinél jobban a gazdasági válság: tavalyelőtt itt 1,2 millió munkahely szűnt meg, és 340 ezer külföldi vesztette el az állását. Mivel a munkanélküliségi ráta a bevándorlók körében kétszer akkora – 30 százalék –, mint a spanyol átlag, Celestino Corbacho munkaügyi miniszter némi joggal mondhatta, hogy Spanyolország bezárt, a külföldiek tegyenek le arról, hogy célországnak választják. (Míg 2007-ben 200 ezer, két évvel később már csak 50 ezer román vendégmunkást tartottak nyilván a spanyol hatóságok.)

 

Amennyire lehangoló azonban a dél-európai helyzetkép, annyival nőtt a vonzerő, amelyet a nyugati országok gyakorolnak a románokra, akik most már Kanada és az Egyesült Államok mellett Németországba vándorolnak ki a legszívesebben. Németországban a 2000–2008 közötti időszakhoz képest tavalyelőtt majdnem a duplájára emelkedett az országban szerencsét próbáló románok száma, és ma már közel hatvanezren keresnek jobb megélhetést maguknak. De elkezdték kedvelni a románok Ausztriát is, ahol érkezésükkel párhuzamosan látványos növekedésnek indult a vegyes házasságok száma. Ez a hatóságoknak is feltűnt, és mivel nemcsak keleti szomszédaink, hanem a folyamatosan beáramló kínaiak is szeretnek benősülni a jólétbe, az osztrák hatóságok is gondoltak egyet, és nemrég 18-ról 21 évre emelték a legális házasságkötés korhatárát.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek