Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A tiszalöki áldozat házában él a piricsén megtámadott család
2011-08-08 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A tiszalöki áldozat házában él a piricsén megtámadott családA Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő házába költözött egy sértetteket segítő program keretében az a piricsei, hatgyermekes romacsalád, akiket szintén a romák elleni támadássorozatban három évvel ezelőtt támadták meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal Szabolcs megyei otthonukban.

 

 

 

 

 

A piricsei vályogviskóban élt családot és a szomszédjukban lakó édesanyjukat 2008. augusztus 8-án éjjel, álmukban érte a támadás. Az Ady Endre utca végén lévő két utolsó házra több gyújtópalackot dobtak és rálőttek. A zajra a villany nélküli házából kilépő idős asszonyt lábon lőtték, melynek következtében súlyosan megsérült.


A családfő, Getyinás Tibor, az MTI tudósítójának elmondta: édesanyja háza már tavaly összedőlt, de az ő kunyhóját is le kellett dózerolni. A most 67 éves anyja a helyi önkormányzat segítségével kapott egy szükséglakást Piricse romák lakta utcájában, így lakhatása rendeződött.
A család a nemzetközi újjáépítési akciónak nevezett program keretében - melyet a német Zentralrat Deutscher Sinti und Roma és a hazai Phralipe Független Cigány Szervezet 2010. május 17-én indított Tatárszentgyörgyön, a 2009. február 23-án meggyilkolt Csorba Róbert szülei házának a renoválásával - Tiszalök Újtelepre költözött, de azt akkor nem tudták, hogy éppen abba a házba, amelynek udvarán 2009. április 22-én éjjel megölték a munkába induló Kóka Jenőt.


Getyinás Tibor az időközben született hatodik gyermekével idén, a gyilkosság évfordulójakor költözött be az általa „halottas háznak" nevezett otthonba, s elmondása szerint ha ezt már akkor tudják, nem biztos hogy élnek a kínálkozó lakhatási lehetőséggel.


Kóka Jenő özvegye az MTI-nek elmondta, a gyilkosság után Tiszaeszlárra költözött lányához, mert a szörnyű emlékek miatt nem tudott egyedül maradni a házban, amelyet felajánlott egy, az áldozatokat segítő program számára.


Nem volt választás, valahol lakni kell, ezért elfogadtuk a támogatást - mondta Getyinás Tibor, aki ma már elköltözne Tiszalökről. Ott ugyanis nem ismer senkit, a szomszédok távolságtartóak, és mivel idegen, alkalmi munkalehetősége sincs, ezért gyakran éheznek. Azt tervezi, a megélhetés miatt Nyírpilisre költözik testvére segítségével, aki a falu kisebbségi önkormányzatának vezetője, és már 200 ezer forintért ki is nézett családjának egy kétszobás házat.


Elmondása szerint az áldozatokat segítő roma program keretében felújították ugyan a kétszobás házat, járólapokat raktak le, csempéztek, fürdőszobát építettek, de a lecserélt tető beázik, a fürdőszobában ezért pereg, penészedik a vakolat. A házba a vezetékes ivóvizet nem vezették be, vizet csak a kerti kútból, szivattyú segítségével nyernek, ami főzésre nem alkalmas - sorolta panaszait Getyinás Tibor, megjegyezve, amikor beköltöztek a házba, egy 74 ezer forintos villanyszámla tartozást is ki kellett fizetniük. Bútorokat, konyhai eszközöket Gulyás József volt szabad demokrata országgyűlési képviselő adományozott számukra, aki más sértettek, áldozatok családtagjainak sorsát ma is figyelemmel kíséri.
Orosz László, Piricse polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI tudósítójának azt mondta: mivel külterületen helyezkedett el az Ady Endre utcában megtámadott két putri, az épületek hivatalosan nem is léteztek. Az utcában még három vályogépület van, de a lakói rendben tartják, és azért lakhatnak benne, mert hivatalosan tanyaként van bejegyezve. Már csak egy, még álló, de lakatlan putri van az utcában, de tulajdonosai börtönben vannak, mert néhány évvel ezelőtt halára éheztették legkisebb gyermeküket, a többiek pedig állami gondozásban vannak.


Daróczi Ágnes, a programot koordináló Phralipe alelnöke az MTI-nek korábban elmondta, Tiszalökön a Nemzetközi Építőbarátok (International Bau Orden - IBO) önkéntesei végezték a javítási munkálatokat. Getyinás Tibor közlése szerint a lakásra egy kazincbarcikai közjegyző előtt kötött szerződés alapján örökös haszonélvezeti jogot kaptak.


A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy meghívásos pályázaton 8,5 millió forintos támogatást ítélt meg a Phralipének, hogy segítséget nyújthassanak azoknak a családoknak, akik hajlék nélkül maradtak a romák ellen elkövetett támadások után. A roma szervezet két-két millió forintot költ a sértettek házvásárlására, illetve lakóházak renoválására, korszerűsítésére.


A hat halálos áldozattal és öt súlyos sérüléssel járt romák elleni kilenc támadásból álló sorozat második cselekménye volt az előre megszervezett piricsei támadás, és az első olyan bűncselekmény, amelyben sérülést okoztak. A támadást Kiss Árpád elsőrendű, és testvére István, a másodrendű vádlott elismerték a bűncselekményben való részvételüket, és társukként nevezték meg a cselekményeket tagadó harmadrendű Pető Zsoltot. Büntetőperük ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt március 25-én indult a Pest Megyei Bíróságon. 

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek