Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A nem romák munkaviszonyt igazoltak, így nem kell bozótot irtaniuk
2011-08-02 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A nem romák munkaviszonyt igazoltak, így nem kell bozótot irtaniuk- Berki Pál!
- Jelen.
- Jó a kabát?

 

 

 

 

– Igen.

– Hát a nadrág?

– Az nagy. Kisebb kéne... – mondja a középkorú férfi a gyöngyöspatai művelődési házban, ahol a helyi jegyző és segítői munkaruhát osztottak. Reggel fél nyolckor negyvenen gyülekeztek az épület előtt, hogy részt vegyenek a kormány által a térségben meghirdetett, kiemelt közmunkaprogramban, amelyet a Belügyminisztérium koordinál. A szélsőjobboldal demonstrációiról, a romák fenyegetéséről, majd a faluból való elmeneküléséről elhíresült mátrai településen – ahol időközi választáson nemrégiben a rendteremtést ígérő jobbikos Juhász Oszkárt választották polgármesternek – 221 regisztrált munkanélkülit tartanak nyilván, közülük választották ki azt a negyven embert, akik november 30-ig napi nyolc órában dolgozhatnak a falumelletti, Havas-aljának nevezett, tizenhat hektáros területen. Amíg nem köszönt be a fagy, bozótirtás, úttisztítás és vadkerítés-építés lesz a feladatuk, a téli hónapokban erdőművelési tanfolyamon vesznek részt, majd jövő tavasszal csemeteültetés következik. Mindezért minimálbérnek megfelelő összeget, nagyjából hatvanezer forintot kapnak kézhez a kiválasztottak, akiknek tegnap munkavédelmi oktatást tartott az erdészeti szakszolgálat képviselője. Arról beszélt, hogy „a munkavállaló jogosult megkövetelni a munkáltatójától az egészséges és biztonságos munkavégzéshez szükséges műszaki és szervezési intézkedések megvalósítását”, a jelenlévők azonban inkább arról kérdezték, lesz-e mozgóvécé ott, ahová mennek, vagy az erdőben, egymás előtt kell-e elvégezniük a dolgukat. Többen felvetették: ha esik az eső vagy vihar lesz, hová meneküljenek a villámok elől?

 

– Ha villámlik, hasra kell feküdni – mondta az előadó, aki kitért a cigarettázás és a tűzgyújtás veszélyeire, mondván: a csikket jól el kell taposni, a parazsat meg le kell pisilni, esetleg vízzel leönteni.

 

– Nekem már az is bajos lesz, hogy kijussak az erdőbe – panaszolja Rácz Irén, a falutól három kilométerre lévő munkaterületet ugyanis gyalogosan kell majd megközelíteniük az erdőmunkásoknak. Neki viszont, mint mondja, rossz a vérkeringése, a gyaloglástól bedagad a bokája, így mire kiér, már képtelen lesz dolgozni. Fia, akinek három gyereke van, elvégzett egy erdőművelő OKJ-s tanfolyamot, s a faluban kapott napi négyórás közmunkát. – Mondtam a jegyzőnek, hogy cseréljen el engem a fiammal, és akkor mindenki jobban jár, de azt mondta, nincs csere, ha nem megyek az erdőbe dolgozni, akkor három évre kizárnak a munkanélküliellátásból – meséli. Három-négy asszony is körénk gyűlik, ők azt fájlalják, hogy magukra kell hagyni a gyerekeiket, miközben tetterős élettársuk nem került fel a listára, munkanélküli vagy négyórás közmunkásként a faluban dolgozik.

 

 

– Kinek jó az, ha mi kint vagyunk az erdőn, a gyerekek meg otthon sírnak. De nem variálhatunk, azt mondták – méltatlankodnak.

 

Ifjabb Farkas János, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke hozzáteszi: korábban még úgy volt, hogy 28 roma és 12 nem roma vesz részt a közmunkaprogramban, hétfő reggelre azonban kiderült: a csoportot vezető két erdésztechnikus kivételével mindenki cigány.

 

– A magyarokat telefonon hívták fel, hogy jöjjenek dolgozni, de mikor azok megtudták, hogy kilométereket kell majd gyalogolni, és cigányokkal együtt kell a bozótot irtani, csodák csodájára papíron mind a tizenkettőnek lett hirtelen munkája – mondja ifjabb Farkas János. Hozzáteszi: most majd megint megkapják a patai cigányok, hogy kivételeznek velük, és nekik adnak munkát, a magyaroknak –vagy ahogy itt fogalmaznak, a parasztoknak – meg nem.

 

Később Mátyás István, Gyöngyöspata jegyzője is megerősíti az információt néhány kijelölt közmunkás visszalépéséről. Szavai szerint a tizenkét kiválasztott nem roma közmunkásból az elmúlt héten kilencen mutattak be érvényes munkaszerződést, így őket már nem osztották be a brigádokba. Azt viszont neki nem feladata vizsgálni, hogy a munkaviszony valós-e, ez a munkaügyi szervezetek dolga. Hárman arra hivatkozva mondták vissza a közmunkát, hogy védett korban vannak, betöltötték az ötvenhetedik életévüket.

 

– Rácz Irén is elmúlt már 56 éves, neki mégis el kellett fogadni a felkínált közmunkát, noha a gyaloglástól állítólag feldagad a lába, s emiatt könnyebb feladatot szeretett volna kérni – vetem közbe, mire a jegyző azt válaszolja: Rácz Irén többször járt nála munkáért, s nem mondta, hogy nem akar vagy nem tud dolgozni, ezért került be az erdős brigádba.

 

Az erdésztechnikusi végzettségű Kakuk Attilát arról kérdezem, hogyan került a csapat élére, mire a válasz: egy CNC-s tanfolyamra jelentkezett volna, de annak kezdési ideje elcsúszott, s erre a néhány hónapra idevezényelték. Vasárnap érkezett meg a nyaralásból, úgyhogy a munkáról csak hétfőn tájékozódott.

 

A jobbikos Juhász Oszkár polgármester lapunknak az irodájában arról beszél, hogy a faültetés nem rövid távú történet, annak valódi hasznát a következő generáció tagjai látják majd. Hozzáteszi: a BM épp most értesítette a hivatalt, hogy augusztus 8-án újabb húsz emberrel egy másik, vízügyes program is elindul, ennek részleteiről azonban még nem tud. Saját munkahely-teremtési terveit is csak később vázolja majd – teszi hozzá –, erről egyelőre annyit mond: tartós és értékteremtő munkát adnak mindenkinek, aki tenni akar a faluért, bőrszínre való tekintet nélkül. Azt még megtudom, hogy a közmunkásoknak anyagi felelősséget kell vállalniuk a rájuk bízott ruhákért, szerszámokért, ha bármi eltűnik vagy megrongálódik, annak árát a bérükből levonják.

 

Közben a munkavédelmi oktatás befejeződik, a művelődési házból a romák hazaindulnak, kezükben a vadonatúj, itt-ott lötyögős kabáttal, nadrággal. Ma a Havas-alján kezdenek, ahol állítólag egy belügyminisztériumi vezető is köszönti majd őket.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek