Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Közmunkában foglalkoztatnának a kisebbségi önkormányzatok
2011-08-01 12:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Közmunkában foglalkoztatnának a kisebbségi önkormányzatokKisebbségi önkormányzatok feladat alapú működési támogatási rendszerének átstrukturálását kezdeményezik a nyírbátori kistérségbe tömörült cigány érdekképviseletei szervezetek, hogy - kapcsolódva a kormány közmunkaprogramjához - éves költségvetésük egy részéből legalább két embert napi nyolc órában foglakoztathassanak.

 

 

 

 

Gamil Elemér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbéltek cigány önkormányzatának a Lungo Drom színeiben mandátumot nyert elnöke ismertetve testületének elmúlt egy évben megvalósított képzési és foglalkoztatási, valamint szociális programját, az MTI-nek azt mondta: azt szeretnék elérni, hogy foglakoztatási programokra is lehessen használni a kisebbségi önkormányzatok éves működési költségére vonatkozó állami támogatásnak azt a részét, amelyet feladat alapú támogatáshoz kötve lehet megpályázni.

A térségi roma vezető szerint több önkormányzat azért nem tudja évek óta lehívni a januártól egyébként is csökkentett éves támogatásának részét, mert nincs programja, több pályázat csak utófinanszírozású, így az alig félmilliós éves működési költségből nem mernek programokat indítani.

Gamil Elemér - aki tagja a háromezer fős település önkormányzatának is - úgy vélekedik, a kormány közmunkaprogramjához kapcsolódva a mintegy 200 ezer forintos, lehívott támogatásból két-három szociális gondozó végzettségű embert lehetne éves, féléves szerződéssel alkalmazni. Megjegyezte, önkormányzata az elmúlt években több mint 400 embert részesített szakképzésben, és több mint félezer felnőtt fejezhette be az általános iskolát. Azt viszont elfogadhatatlannak nevezte, hogy hátrányos helyzetű embereknek most indított kistérségi szaktanfolyamában csak két cigány kerülhetett be a 12 képzésre váró közé. Azt kezdeményezik megyei önkormányzatukon keresztül a kormánynál, hogy a kisebbségi önkormányzatok feladat alapú támogatását közfoglalkoztatási programra felhasználva tudják lehívni.

Roma foglalkoztatási kvóta bevezetését sürgetik

Támogatandónak tartotta az ötletet Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője is, aki az MTI-nek arról számolt be, hogy sürgeti a munkahelyeken egy 20 százalékos roma foglakoztatási kvóta bevezetését, ennek érdekében két hónapja egy roma felzárkóztatási konzorciumot alapított cégek bevonásával. A három pilléren álló program a romák társadalmi felzárkózását gyakorlatilag is megvalósító foglalkoztatási, képzési és egészségügyi kérdésire fókuszál - jelezte.

Gamil Elemér elmondta azt is, kisebbségi önkormányzatuk működési költségéből kidolgoztak egy olyan programot, hogy azoknál a szegény családoknál, akiknek gyermekeit védelembe vették, vagy az eljárás már folyamatban van, a helyi vízmű segítségével legalább egy kerti csapot beállítva bekössék a vezetékes ivóvizet. Tízezer forintos költséggel eddig 24 családnak tudtak így segítséget nyújtani, de további 8-10 család venné igénybe a támogatást. Megjegyezte, az Országos Roma Önkormányzat segítségét kérték, de forráshiány miatt elutasították programját, amelyet kistérségi szintről megyei, majd akár országos projektre szeretnék kiszélesíteni.

A környező települések polgármesterei az MTI-nek azt mondták, a közmunka akkor jelenthetne valós megoldást, ha "értelmes és értékes munkára" tudnák alkalmazni az embereket. Orosz László, Piricse polgármestere (Fidesz-KDNP) a csatornatisztítási közmunkaprogramot nevezte kiemelkedőnek, mert nyolc órában tudták alkalmazni az embereket, viszont a korábbi vasút-karbantartási munkát azért nem tudták megpályázni, mert a MÁV nem járult hozzá az utazási költségekhez. Az 1800 fős település 250 segélyezettet lát el, s mindössze 25 embert tudnak egyszerre alkalmazni - tette hozzá.

A közmunkaprogram időlegesen megoldás lehet

Tejfel László, a nyírbogáti kisebbségi önkormányzat vezetője arról beszélt, hogy több tízezer munkanélküli cigány él a nyírbátori kistérségben, ezért a közmunkaprogram - még ha időlegesen is - megoldást nyújthat átmeneti problémáikra, nem beszélve arról, hogy egy évben legalább 30 napot kell dolgozniuk 8 órás munkaviszonyban ahhoz, hogy továbbra is kaphassák a 28.500 forintos járadékot, illetve rendben kell tartaniuk saját környezetüket.

A Belügyminisztérium helyettes államtitkársága által szervezett közmunka-mintaprogram napokon belül Gyöngyöspatán indul el. A kormány új közmunkaprogramja alapján több mint 60 milliárd forintból negyedmillió ember napi négy órás foglalkoztatását tudják megoldani. Emellett Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom elnöke a kormánnyal kötött idei keret-megállapodás értelmében 100 ezer munkanélküli romát kíván integrálni a munka világába.

A roma vezetők adatai szerint a 7-800 ezres cigányság körében a munkaképes korú lakosságnak helyenként akár 85 százaléka is állástalan.

 

C-PRESS - hrportal.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-15
  Nyugodt hangulatban leszünk, - szépen, lassan haladunk a munkahelyi teendőkkel. Ma nincs túl nagy kedvünk a bulihoz, inkább otthon maradnánk este. Egy ínyenc vacsora kedvéért azért hajlandóak vagyunk kimozdulni. Ma a torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.július 15-től 21-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-07-14
  Megfontoltabbak leszünk, alaposan dolgozunk, bár lassabbak is vagyunk. Kényelmes hangulatunknak köszönhetően nem ma van a sportteljesítmények napja. Az evésben viszont sajnos mértéktelenebbek leszünk. Ma érzékenyebbek lesznek a füleink, s különösen akkor kellene jobban vigyáznunk, ha uszodába készülünk. Ebben az esetben jobban járunk, ha füldugót használunk, így megmenekülhetünk a kellemetlen fülgyulladástól. Az sem jó ötlet, ha huzatos helyeken tartózkodunk.
 • Heti általános horoszkóp 2020.július 14-től 20-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek