Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Európai romastratégia: afrikai, ázsiai bevándorlók helyett cigány munkaerőt?
2011-08-01 11:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Európai romastratégia: afrikai, ázsiai bevándorlók helyett cigány munkaerőt?Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnökének kezdeményezésére romastratégiát készítenek az Európai Régiók Gyűlése számára. A tervezet kidolgozására a Miskolci Egyetemet kérték fel. Ennek apropóján beszélgettünk az anyag elkészítésében résztvevő Pankucsi Márta szociológussal.

 

 

 

 

–Hogyan lehet európai szintű romastratégiát készíteni, amikor még a magyarországi cigányság helyzete is rendkívül sokrétű, a spanyol vagy skandináviai pedig nem is érti például a bulgáriai gondjait?


– A stratégiának az a feladata, hogy olyan irányvonalat jelöljön ki, amely elfogadható valamennyi érintett régió számára. Egész Európa érintett. A határok egyre átjárhatóbbak, bárhol, bármikor jelentkezhetnek olyan gondok, illetve olyan lehetőségek, melyekről eddig azt hittük, hogy csak bizonyos országokra, régiókra jellemzőek. Negatív példaként említhetem azokat a közelmúltbeli eseményeket, melyek Olaszországban játszódtak a romániai cigányok tömeges megjelenésekor. Hagy említsek egy pozitív lehetőséget. Közismert tény Európa lakosságának elöregedése. Reális veszély, hogy az alacsony születésszám miatt egyre kevesebb munkavállalóra vár majd egyre több idős ember ellátása. Ennek a problémának a kezelésére eddig olyan elképzelések születtek, melyek Afrikából, Ázsiából készülnek idevonzani lakosokat. Őket készülnek az európai kultúrával megismertetni, abba beilleszteni, és a munkaerőpiacon alkalmazni. Ezeknek az elképzeléseknek reális alternatívája lehet az évszázadok óta Európában élő, többé-kevésbé integrálódott cigány lakosság felkészítése és bevonása az értékteremtő gazdasági tevékenységbe.

 

– Mi, akik itt élünk, nem tagadhatjuk le azokat a feszültségeket, konfliktusokat, melyek a mindennapok során jelentkeznek romák és nem romák között. Az európai régiók többségében a romák helyzetére a tartós munkanélküliség, az alacsony képzettség, a rossz lakáskörülmények vagy a vándorló életmód, a szociális bajok a jellemzőek. Érdemes, sőt szükséges összeurópai roma stratégiát készíteni és ennek kapcsán érdemes elgondolkodnunk, diskurálnunk és jó esetben megállapodnunk arról, hogyan biztosítható származástól, etnikai, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül mindenki számára az emberhez méltó élet.


–Sok nekirugaszkodás volt már romaügyben Magyarországon is. Véleménye szerint mire lenne szükség, hogy érdemi eredményeket érjenek el?

 

–A magyarországi cigányság helyzetét egyszerre befolyásolják szociális, kulturális és etnikai sajátosságok. Ezek többnyire együtt jelentkeznek, de a sikeres kezelésükhöz szét kell választani a problémákat.  A nyomor, az éhezés, a lehetetlen lakáskörülmények megszüntetéséhez anyagi javakra, jövedelemre van szükség, melyet jó esetben a munkájuk révén szerezhetnek meg a családok. Ahhoz, hogy a gyermekek ne automatikusan rekedjenek meg a szüleik nyomorúságos sorsában, vagyis hogy ne legyenek iskolázatlanok, szakképzetlenek, állami gondoskodásra szorulók, ahhoz a sikeres iskolai előmenetelt biztosító intézmények, módszerek, ösztöndíjak, szakkollégiumok kellenek. Továbbá megfelelő élelem, ruházat kell az anyagiakban szűkölködő roma és nem roma családoknak.

– A kulturális eltérésekből fakadó hátrányok leküzdéséhez olyan oktatási és kulturális rendszer működtetésére van szükség, mely a roma kultúrát, irodalmat, zenét, táncművészetet, képzőművészetet, népi kultúrát, sokféle helyi tudást olyan kultúraként ismerteti meg, ismeri el és fel, mely pozitív identitást, önbecsülést biztosít a cigány embereknek és kivívja a többségi társadalom elismerését, kedvezően változtatja a ma egyoldalúan negatív cigányságképet.

 

Az etnikai alapon történő hátrányos megkülönböztetés ellen a jog erejével kell fellépni.

 

– Milyen ajánlásokat lehet megfogalmazni?

 

– A cél, hogy éljen mindenki emberhez méltó életet. Legyen lehetőség a magasabb társadalmi helyzetbe kerülésre és főként arra, hogy a gyermekek többre vihessék szüleiknél. Legyen a feljebb jutás biztos útja a munka, a tanulás, az egyéni erőfeszítés és teljesítmény. Őrizhesse, ápolhassa mindenki a saját kultúráját, nyelvét. A válságot megtapasztalva rá kell döbbenni, hogy világszerte és minden csoport esetén csak a helyi erőforrásokat figyelembe vevő, az emberi tőkére alapozott gazdaság lesz fenntartható, gyümölcsöző. A romák esetében is a helyi erőforrásokat, a meglévő képességeket figyelembe vevő, fejlesztő, kiaknázó gazdaság lehet sikeres. Mezőgazdaság, mely megvéd legalább az éhezéstől, és szolgáltatások, melyek kitörési pontok lehetnek ott is, ahol az ipari társadalom sosem volt sikeres. Olyan óvoda, iskolakezdés, ami megszeretteti a tanulást. Sok zene, sport, kézügyességet igénylő tevékenység, melyek sikerélményt adnak, motiválnak a másfajta tudások megszerzésre. És közmegegyezés kialakítása az emberi együttélésről, egymás kölcsönös tisztelete, megértésre és megegyezésre törekvés.

 

C-PRESS - Minap Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek