Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elkülönítve integrálni - ez a kormány cigánypolitikája?
2011-06-30 07:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elkülönítve integrálni - ez a kormány cigánypolitikája?Hogy a cigányság ügye Magyarországon egy igen összetett, komoly erőforrásokat igénylő kérdés, azt senki sem vitatja. Ezért is volt előremutató kezdeményezés, hogy a kormány létrehozta a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságot.

 

 

 

Kár, hogy egy olyan embert ültettek az élére, akinek közelítő fogalma sincs a témáról, amivel foglalkoznia kéne.

 

Ahogyan Magyarországon lenni szokott, egy intézmény megléte még nem szavatolja, hogy az valóban el tudja látni a feladatát. Erre a legjobb bizonyíték maga Balog Zoltán államtitkár, akinek teljesítménye egyelőre láthatatlan. Az államtitkár egy ízben négy év alatt százezer, kizárólag romáknak fenntartott munkahely megteremtését ígérte. Tartunk tőle, hogy itt a kormány által létrehozott közmunkaprogramról van szó, amelyről korábban már megírtuk, hogy inkább hasonlít az európai országokban kizárólag elítélt rabok által végzett kényszermunkára.

 

Nemrégiben egy budapesti rendezvényen Balog Zoltán azonban minden eddiginél világosabban fejezte ki, hogy nemcsak nem akar, de kellő felkészültség hiányában lényegében nem is tud mit tenni a cigányság felzárkóztatásáért. (Ennek persze némileg ellentmondani látszik, hogy a magyar EU-elnökség alatt fogadták el az Európai Roma Stratégiát, amiben nyilván Balog Zoltánnak is volt némi szerepe.

 

Csakhogy az államtitkár arra a kritikára, hogy a cigányságot nem vonták be megfelelően a stratégia megtervezésére, azt felelte, hogy „ez azért van így, mert nem léteznek cigány szervezetek, melyek a folyamatban részt kívántak volna venni."

 

Ami természetesen bődületes mellébeszélés. Való igaz, hogy a hazai cigányságot képviselő civil szervezeteknek hatékonyabban kellene működniük, de szimpla hazugság azt állítani, hogy ezeket ne érdekelné az Európai Unió romákról szóló stratégiájának kidolgozása. Egyszerűen az történt, ami egy éve történni szokott: a Fidesz nem egyeztetett civilekkel és értintettekkel, mert azt gondolta, mindent jobban tud.

Mindez még bocsánatos bűn egy következő mondatához képest, ami már a Bunuel-filmbe illő abszurd kategóriáját súrolja. Balog Zoltán ugyanis az integrált oktatás témájában azt mondta, hogy szerinte „minél többet kell együtt lenniük a cigány és magyar gyerekeknek, de csak azután, hogy a cigányságot integrálták a társadalomba."

 

Ezen a ponton válhat világossá, hogy az államtitkárnak egészen egyszerűen fogalma sincsen, hogy miről beszél. Úgy integrálni ugyanis nem lehet, hogy szegregálnak, elkülönítenek valakit: a két fogalom jelentése egészen egyszerűen ellentétes.

 

Ha az integráció folyamatát a gyerekkortól megszakítják, például kizárólag cigányok által látogatott iskolákat hoz létre az állam vagy egy önkormányzat, akkor mitől várnánk azt, hogy megismerjék a többségi társadalom elvárásait és a mindennapokban megpróbáljanak megfelelni azoknak? Nincs integráció közös oktatás nélkül - ha volt előnye az elmúlt évek oktatáspolitikájának, éppen ennek felismerése és támogatása volt az.

 

Nincs olyan, hogy a cigány származású gyerekeket előbb elkülönítjük, aztán amikor már eleget éltek külön, akkor visszaeresztjük a társadalomba: ez logikailag értelmezhetetlen.

 

A cigányság integrációjára különböző programok léteznek szerte a világban - az elkülönítés mindig csak ront a helyzeten, ha nem párosul olyan különös figyelemmel, mint néhány, speciális romaprogrammal rendelkező iskola esetében, amelyek fenntartása azonban ennek megfelelően drágább is.

 

Kormányzati szinten ezt a megkülönböztetett figyelmet annak a Balog Zoltánnak kéne biztosítania, aki széválasztva szeretne egybeolvasztani, szegregálva akar integrálni. Ami pont olyan, mintha lemondásra felszólítva kívánnánk valakinek további eredményes munkát. Mondjuk, egy társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárnak.


 C-PRESS - ma.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek