Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Palya Bea énekel, könyvet ír és mindig változik
2011-06-29 07:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Palya Bea énekel, könyvet ír és mindig változikAhol énekel, ott öröm terem. Magyar, cigány, görög, bolgár dalok mellett újabban a szefárd folklórból is merít. A világzenében közeli és távoli népek kincseit fedezi fel, saját képére formálja a dallamokat. Palya Bea maga már önálló műfaj.

 

 

 

- Idén is ott lesz a Művészetek Völgye fesztiválon, a Palya-udvar gazdag műsora valósággal külön kis fesztivál lesz, külön érdekesség, hogy minden napot reggeli tánccal indít. Mi fűzi Kapolcshoz?

- Jó emlékek, új kapcsolatok, a közönség szeretete. És egy korai emlék. Még 18 évesen gyerekeket nyaraltattam ott, épp egy oldalfal nélküli csűrben táncoltunk, egy előadásra próbáltunk. Kint zuhogott, a domb felett pedig már fénylett a szivárvány. Tömény giccs. És tömény boldogság.

 

- Egy sajtóeseményen műsoron kívül odalépett két egyedül álldogáló, sokszoknyás öregasszonyhoz és táncolni kezdett velük.

- A gyerekkorom állt ott a személyükben. Abból a faluból, Bagról jöttek, ahol felnőttem, s a két Juliska néni hat éves koromban fésülgetett és adta rám a bő szoknyát. A bagi Muharay együttes volt a zenei bölcsőm, tavaly az egész társaság betáncolt Kapolcson az udvarba. Jött hozzám a gyerekkorom.

- Az egész pályája azt sugallja, hogy erős közösségteremtő egyéniség, miközben mégis mindig kilóg a sorból. Hogy van ez?

- Talán mert mindig változom, s ezzel változik az is, amit játszom. Amikor tudatosan kerestem is a különbségeket, feszültségeket, mindig azért, hogy abból még nagyobb energiával teremtsek valami mást, újat. Így vagyok külön utas, de ez a művészi és az egyéni szabadság lényege. És nem vagyok egyedül ebben a szabadságban. Van egy csapat körülöttem, zenészek, barátok, és amikor felmegyek a színpadra, mindent azért teszek, hogy akik eljöttek meghallgatni, együtt jöjjenek velem.

- Mit jelent az, amit egyszer úgy fejezett ki, hogy a maga képére formálja a dolgokat?

- Akiknek kapcsolatuk van velem, azokat egybe éneklem, egybe írom és ebből születik sok igazi közösségi élmény. Ez érdekes alkímia is. Példának vegyük a Psychét, Weöres Sándor kitalált hősét, aki Gryllus Sámuel megzenésítésében műsoraim egyik alapja, és aki át is írt és át is változtatott. Egy olyan költőnőt mutat meg, akire mindenfélét kiabálnak. Nő is, tehetséges is, furcsa is, egyéniség is. Én meg azt gondoltam róla, mi van akkor, ha ezt a sok mindent egy alkímiai folyamattal kifordítom, láthatóvá teszem, hogy mindez miből fakad, milyen érzések és gondolatok a forrásai. Az emberek szeretnek belelátni abba, hogy valami hogyan is készül, a Palya-udvar Kapolcson kicsit arról is szól majd, hogy az, ami vagyok, hogyan készül, az út, amit járok, hogyan kanyarog. Mert a világom sokkal tágabb, mint a színpadon létezés.

- Igaz a hír, könyvet ír?

- Fél éve dolgozom rajta, a vége felé tartok, a Nyitott Könyv Műhelynél jelenik meg. A témája magam leszek, egy ember, aki alkot, és keres, és szerelemes, és bánatos, és örül, aki közösséget és boldogságot talál az életben. Sokan kapcsolódnak hozzám a maguk történetével. A híresség csapdája, hogy sokan ismernek, de csak a színpadi énemet látják. A könyvben megmutatom, milyen vagyok.

- Legutóbb táncdalfesztiválok slágereinek feldolgozásával lepte meg rajongóit. Készül új meglepetésre?

- A könyvhöz megjelenik egy CD is, kislemez. Az egyik felvett dal egy Zöldfoki szigeteki dallam feldolgozása magyar szöveggel, Ribizliálom címen lett sláger. A másik szintén sláger gyanús dal, a Stop, amely népzenei dallamvilágra épül, popos elemekkel. És készülök egy új albummal, most csak annyit, az év végén jelenik meg, a könyvemmel egy időben.

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek