Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Spanyolok menthetik meg a romák kevert nyelvét
2011-06-29 07:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Spanyolok menthetik meg a romák kevert nyelvétA spanyolországi romák hagyományosan kevert nyelve, a romani szókincsű, de spanyol nyelvtanú káló veszélyeztetett, de még menthetőnek tűnik.

 

 

 

 

A Gipsy Kings együttes fülbemászó dallamait sokan ismerik hazánkban is. Az együttes tagjai ugyan francia születésűek, de alapvetően spanyolul énekelnek, mert Andalúziából Katalóniából menekült spanyol romák leszármazottai. Harmadik nyelvük a káló – a spanyol romák nyelve – melynek egy-egy szava megjelenik szövegeikben is.

 

A káló egy különleges nyelv, az Ibériai félsziget romái ugyanis máshogy őrizték meg nyelvüket, mint Európa többi cigánysága. Míg más helyeken vagy átvették a befogadó ország nyelvét – mint a romungrók Mgyarországon – vagy megőrizték ősi indiai eredetű nyelvüket, a romanit, aminek egyik változata a hazánkban is népszerű nyelvvizsganyelv, a lovári. A spanyolországi romák ezzel ellentétben egy keveréknyelvet beszélnek, melynek szókincse romani eredetű, de a nyelvtana teljesen spanyol. A keveréknyelv abban tér el a pidzsin nyelvektől, hogy a lakosság szinte teljes kétnyelvűsége hozza létre, míg a pidzsin nyelveket egymás nyelveit nem beszélő közösségek igénye szüli. A pidzsin nyelveknek rendkívül leegyszerűsödött nyelvtana van, ami egy anyanyelvi generáció kialakulása után már teljes nyelvtannal rendelkező kreol nyelvvé alakulhat át.

 

Ezzel ellentétben a kevert nyelvek a tartós kódváltásból alakulhatnak ki. A kódváltás esetén a beszélők szabadon váltanak két nyelv között akár mondaton belül is, mivel mindketten jól ismerik mindkét nyelvet. A kódváltástól attól tér el a kevert nyelv, hogy beszélőinek már nem kell ismerniük az eredeti két nyelvet ahhoz, hogy kommunikálhassanak.

 

Viszonylag kevés nyelvet ismer a nyelvészet, melyekről egyértelműen bizonyított, hogy kevertnyelv. Ezek közé tartozik a kálón kívül például még a kanadai micsif (métis) nyelv is, mely a krí és a francia keveréke.

 

A kálót már csak vagy 50 ezren beszélik, mégis jó esélye van a fennmaradásra, mert a felmérések szerint a fiataloknak pozitív a hozzáállása a nyelvhez, attól függetlenül, hogy beszélik-e vagy sem. Ezt egy svéd egyetemen nyelvészeinek felmérése mutatta, akik a káló nyelvű oktatás bevezetés javasolják. Szerintük egy ilyen programmal a kálónak nagyon jó esélyei lehetnek hosszú távon.

 

C-PRESS - nyest.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek