Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Értelmet nyert a kormány cigányos programja
2011-06-27 17:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Értelmet nyert a kormány cigányos programjaA fő célcsoport: százezer roma - Már nem cél, hogy az érintettek visszakerüljenek a piacra - Az új közfoglalkoztatási programmal számos, eleddig érthetetlennek tűnő kormányzati terv „értelmet" nyert.

 

 

 

 

Az MSZP Út a munkához programja az árokpartra, közterekre vezényelte az alacsonyan képzett, tartósan a munka világából kiszoruló szegény embereket azzal az üzenettel, hogy a segélyért dolgozni kell. Az Út a munkához programhoz azonban még kapcsolódtak olyan jelszavak, hogy a közfoglalkoztatáson keresztül segítséget kell nyújtani a munkanélkülieknek ahhoz, hogy visszakapaszkodhassanak a munka világába. A Fidesz azonban tovább szigorította a jóléti ellátások feltétételeit, de a közmunkáról szóló nyilatkozatok retorikai elemei közül kikerült, hogy a közfoglalkoztatáson keresztül vissza lehet jutni a munkaerőpiacra – nem célja ez már a készülődő programnak.

Az új közfoglalkoztatási program megismerésével számos, korábban kiszivárgott, eleddig érthetetlennek tűnő kormányzati terv „értelmet” nyert. Köztük a már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók alkotmánysértésgyanús visszarendelése a munkapiacra, illetve a közfoglalkoztatás ügyének áthelyezése a foglalkoztatáspolitikai államtitkárságtól a Belügyminisztériumba - írta a Népszabadság.

A Fidesz–KDNP januártól kötelezővé tette, hogy aki bármilyen ellátásra jogosultságot kíván szerezni, annak kötelező a 30 nap igazolt munkaviszony. Vagyis a munkanélkülinek – iskolai végzettségétől függetlenül –a számára felkínált közmunkát el kell vállalnia, máskülönben „érdemtelenné” válik, és kiesik a jóléti szolgáltatások rendszeréből. A közmunkák január óta jellemzően már nem nyolc-, hanem négyórásak és egy-két hónapig is eltartanak.

A parlament előtt fekszik már Pintér Sándor belügyminiszter javaslata arról, miként kell továbbformálni a közfoglalkoztatást, az elmúlt hónapokban kiderült ugyanis, hogy a legszegényebb önkormányzatok képtelenek minden rászorulónak biztosítani a kötelező 30 nap munkát. Ezért a belügy első embere részletes terveket dolgozott ki arra, hogy ha nincs munka helyben, akkor a rászorulók hány órát kötelesek utazni a felkínált közmunkáért.

Ahogy azt korábbi cikkünkben már megírtuk, a Policy Agenda elemzői rámutattak a javaslat egyik leglényegesebb elemére: a közfoglalkoztatottak munkaviszonya eltérhet a munka törvénykönyvében meghatározott munkavállalói jogviszonytól, rájuk más szabályok lesznek érvényesek. Például nem fogják megkeresni a 78 ezer forintos minimálbért, Pintér ugyanis azt javasolja, a közfoglalkoztatott bére el kell, hogy érje a foglalkoztatáshelyettesítő támogatás (28 500 forint) havi összegét vagy az álláskeresési járadék összegét (46 800 forint). Vagyis a közfoglalkoztatottak a minimálbérnél kevesebbért fognak dolgozni.

Ha az Alkotmánybíróságon nem bukik meg a javaslat, akkor azért, mert a közfoglalkoztatási munkaviszony kikerül a munka törvénykönyve hatálya alól. Ha viszont megbukna a javaslat, akkor meg azért nem kapja meg a rászoruló a minimálbért, mert legfeljebb hat órában alkalmazzák majd. A munka minősége ugyanis ezúttal nem lényeg – Orbán Viktor kormányfő ugyanis vissza kíván térni a XIX. századi technikához (ő ezt úgy fogalmazza meg, hogy nem kell mindenhez XXI. századi technikát alkalmazni), nincs szükség gépesítésre, azt ugyanis ki lehet váltani sok szorgos munkáskézzel.

Így állnak össze a kormány módosító javaslatai egy kerek egésszé a közfoglalkoztatási programban. Ha ehhez hozzávesszük azt a megállapodást, amelyet az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Farkas Flórián és Orbán Viktor kötött nemrég, a helyzet világossá válik: ebben megjelölték, hogy százezer romának biztosítanak közmunkát. Nem kell sokat elmélkedni tehát azon, kik alkotják az új közmunkaprogram célcsoportját.

Szociológusok azt állítják: ilyen jellegű közmunkaprogramra nemigen akad példa az unióban. Az másutt is gyakorlat, hogy egyes nagyberuházásoknál elvárja az állam vagy a projektet finanszírozó EU, hogy dolgozhassanak ezeken az építkezéseken tartósan munka nélkül élő emberek. A mobilizálásukat pedig úgy oldják meg, hogy a napi ingázáshoz közlekedési eszközt biztosítanak. Jellemző, hogy a közfoglalkoztatottak együtt dolgoznak a többi munkással, és annyit keresnek, mint ők. A konténeres elhelyezés és az alacsony bér nem a jelenlegi európai, inkább az ínségmunkák XIX. századi világát idézi, még annak ellenére is, hogy az uniós munkaügyi jogszabályokkal nem ütköznek a tervezett intézkedések.

 

C-PRESS - 168óra.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek