Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hallotta a tettesek kiabálását az áldozatok rokona
2011-06-23 07:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hallotta a tettesek kiabálását az áldozatok rokonaHallotta a romák elleni támadássorozat elkövetőinek kiabálását a nagycsécsi támadás idején a két halálos áldozat egyik rokona és a férfi élettársa is; erről szerdán tanúként beszéltek a Pest Megyei Bíróságon.

 

 

 

 

A tettesek 2008. november 3-ára virradóra a középkorú férfi egyik testvérét és a sógornőjét - egy másik testvérének a feleségét - ölték meg a szemközti házban, s az ő otthonát is megtámadták. A romák elleni támadások közül a nagycsécsi volt az első olyan cselekmény, amely halálos áldozatot követelt.

 

A tanú a történtekre visszaemlékezve a tárgyaláson azt mondta: egy nagy durranásra ébredt fel, kinézett az ablakon, és látta, hogy ég a testvére szemközti házának a hátsó szobája.

 

Hozzátette, hogy alakot ugyan nem látott, de egy férfihang azt kiabálta: "most megdöglötök, cigányok!". A hangokat lövések kísérték, majd a szobája ablakát egy benzinszagú anyagot tartalmazó gyújtópalack törte be, amely azonban a szobába esve nem gyulladt meg. Ezt követően lövések csapódtak a szoba falába és az ablakba.

 

Mint felidézte, felébresztette az élettársát, elmondta neki, hogy ég a testvéréék háza, majd a gyermekekkel együtt a szoba távolabbi sarkába húzódtak, várták, hogy a lövések elhallgassanak. Visszaemlékezése szerint csak akkor ment ki a házból, amikor testvére az ajtón dörömbölt, hogy menjen segíteni, mert ég a ház és a felesége összeesett. Átrohant a szemközti égő házba, a földön fekvő testvére és sógornője testét kihúzta az udvarra, majd újra visszament a lángok közé, és kézen fogva kivezette a lángoló szobában lévő ágyon ülő fogyatékos, süketnéma 20 éves lányt.

 

A férfi elmondta: kezdetben azt gondolta, hogy füstmérgezést kapott a bátyja és a sógornője, és csak eszméletlenek, de a fejükből ömlött a vér. A mentősök azonban a helyszínen közölték vele: mindketten meghaltak.

 

A tanú a gyermekeivel még mindig ugyanabban a nagycsécsi házban lakik, segítséget nem kapott a helyreállításra, csak a szemközti, teljesen kiégett házat újította fel az akkori Országos Cigány Önkormányzat. A férfi a bíróság előtt azt mondta, félnek egy újabb támadástól, bosszútól, és bár szeretnének, nem tudnak elköltözni a településről.

 

A tanú élettársa tanúvallomásában szintén azt állította, hogy - miután a férfi felébresztette és a gyerekeket a sarokban biztonságba helyezte - hallotta, egy hang az utcán azt kiabálja: "Meghaltok, köcsögök!”. Mint hozzátette, többen lehettek a ház előtt, mert egymáshoz is beszéltek, de az már halkabb volt, így ő nem értette, mit mondanak.

 

A kétgyermekes fiatalasszony azt mondta, az ablakon bedobott benzines palack alja letörött, de az nem gyulladt meg, a lövések az ablakkeretbe, majd a szoba falába csapódtak, egy golyó pedig keresztülszakította a szoba falát és a konyhában állt meg, azt a rendőrök fedezték fel. (A vád szerint miután Kiss Árpádot rádión étesítette két társa arról, hogy már nincsenek a "tűzvonalban", az elsőrendű vádlott két lövést adott le az ablakra a besenyszögi vadásztól elrabolt távcsöves golyós vadászpuskából.)

 

A nő megjegyezte, hogy nagyon megviselte őket a támadás, ma is félnek a gyerekek, és sokszor emlegetik, hogy az akkori támadást a sarokba kuporodva vészelték át, és a kisfia keresztanyját akkor ölték meg.

 

Egy másik asszony, aki a Dózsa utcában lakik, tanúként 5-6 hangos durranásról beszélt. Elmondása szerint az ablakon át "kis lángot" látott az utca végi háznál, ekkor ment ki az utcára szétnézni, de csak a megtámadott házban lakókat látta, akik szaladtak tüzet oltani, majd ő is odasietett.

 

A vádlottak a tanúktól azt próbálták megtudni, a rendőrség milyen irányból érkezett az utcába, de azok nem tudtak erre választ adni. A kérdés azért érdekes, mert az elkövetők a vád szerint Tiszaújváros irányában hagyták el autójukkal a támadás helyszínét, a legközelebbi rendőrőrs pedig szintén ott van. Ráadásul a Nagycsécstől néhány kilométerre lévő, szomszédos településeken, Sajószöged és Sajóörös romák által üzemeltett kocsmájára is Molotov-koktélt dobtak a lövöldözés éjjelén ismeretlenek; a két épület ajtaja égett meg.

 

A Pest Megyei Főügyészség szerint Nagycsécsen a két embert az ablak lehúzott redőnyein keresztül Pető Zsolt harmadrendű vádlott lőtte agyon azzal a fegyverrel, amelyet fél évvel korábban egy besenyszögi vadásztól rabolt el az első- és másodrendű vádlottal, Kiss Árpáddal és Kiss Istvánnal együtt.

 

Az ügyészség szerint a nagycsécsi kettős gyilkosság a romák elleni támadássorozatban fordulópontnak számított, mert ettől kezdve a vádlottak kifejezett ölési szándékkal tervezték meg akcióikat.

 

A vádlottak tagadják a nagycsécsi bűncselekmény elkövetését.

 

A büntetőper jövő szerdán folytatódik a támadássorozat más cselekményének bizonyítási eljárásával.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek