Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányok a pápánál
2011-06-13 09:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigányok a pápánálTizenegy magyar roma is részt vett a Vatikánban szombaton tartott európai cigánypasztorációs találkozón. A kontinensen élő különböző cigány népcsoportok képviselőit XVI. Benedek pápa fogadta.

 

 

 

 

Európa húsz országából érkeztek a romák, sintik és a manus, a kalo és más cigány népcsoportokhoz tartozók: egy részük letelepedett és integrált, mások vándoréletet élnek. Az olaszországi romákat a 2008 óta a városok peremén felállított romatáborok lakói képviselték. Az esős idő ellenére a többnyire népviseletben érkezett cigányok énekkel, zenével ünnepeltek a Szent Péter téren is. A családokat több generáció képviselte a nagyszülőktől a gyerekekig, a résztvevők nagy része fiatal volt. Az audiencián két olasz, egy osztrák és egy szlovákiai roma mesélte el történetét. Antonio Maria Vaglio érsek, az  Elvándorlók és Úton Levők Pápai Tanácsa elnöke felszólalásában június eleji magyarországi látogatásáról számolt be. A cigányul is szóló XVI. Benedek a német koncentrációs táborokban meggyilkolt cigányokról emlékezett meg. A vatikáni audiencia-teremben cigánymuzsika szólt.

 

A cigánytalálkozó évfordulóval esett egybe: az egyház most emlékezett meg az 1997-ben boldoggá avatott roma mártír, Zefferino Gimenez Malla (1861-1936) születésének százötvenedik és mártírhalálának hetvenötödik évfordulójáról.

 

Magyarországról tizenegyen érkeztek Dúl Géza, a magyar püspöki kar cigánypasztorációs referense és a magyar Szent Egyed közösség vezetésével. Vácról, Szegedcsanádról, Egerből jöttek, valamint Ungvárról és a román delegációval Erdélyből is. „Ennek a rendkívüli ünnepnek az az üzenete, hogy a cigányoknak van helye a világegyházban, ahol minden ember méltóságra talál” - nyilatkozta az MTI-nek a pápával való találkozás előtt Dúl Géza. A Pécs közeli Gilvánfáról két fiatal lány érkezett. „Azért rájuk esett a választás, mivel iskolájukban kiváló Holokauszt-kutatást végeztek”- mondta el az MTI-nek Körtvélyessy Mónika a magyar Szent Egyed közösségtől.

 

Nem ez az első alkalom, hogy magyar cigányok látogattak a Vatikánba. 2003-ban a cigány önkormányzatok száznyolcvan fős zarándoklatát fogadta II. János Pál pápa. 2010-ben a magyar cigánylabdarúgó válogatott játszott a svájci gárdisták csapata ellen.

 

A mostani vatikáni cigánytalálkozót az Elvándorlók és Úton Levők Pápai Tanácsa és a római székhelyű Szent Egyed közösség szervezte. Utóbbi idén januárban, Budapesten rendezett konferenciát a magyarországi cigányság helyzetéről. Vaglio érsek június harmadikán vett részt a hazánkban a zarándoklásról tartott konferencián, és a napokban a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva, a roma fiatalokat segítő programok között a kazincbarcikai tehetséggondozó tábort emelte ki, valamint a szlovákiai Kassán és Bártfán zajló hasonló kezdeményezéseket.  

 

A cigánytalálkozó résztvevői szombat este, a római Tiberis-szigeten tartanak imavirrasztást, majd Róma terein ünnepelnek az olaszokkal közösen.  

 

A pápák közül 1965-ben VI. Pál látogatott el elsőként a Róma közeli Pomezia romatáborába, 1975-ben a castelgandolfói pápai nyári rezidencián találkozott velük. 2000-ben II. János Pál bocsánatot kért az Egyház által a romákkal szemben elkövetett bűnökért.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek