Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!
2011-06-10 07:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány átok - az évezredes, rettegett titok!Készültem erre a cikkre, de bizony komoly akadályokba ütköztem. Még roma származású néprajzosok sem akartak nekem beszélni arról, hogy mitől olyan misztikusak a roma átkok. Mindenféle - mások által megírt - könyvekre hivatkoztak, de választ szinte senki nem adott. Hisz ez egy olyan dolog, amiről épp a romák beszélnek nagyon nehezen. Napjainkban is olyan mítosz övezi, hogy félnek még csak a témát is a szájukra venni.

 

 

 

 

A legerősebb átok? Igen vagy nem?
Pedig azt azért tudhatjuk, hogy  –  mint a nem roma kultúrákban is – egyre nagyobb az érdeklődés a misztériumok, így az átkok iránt is. Hisz túl sok mindent kell felfognunk, túl sok érthetetlen eseményt kell feldolgoznunk minden nap. Így ezeknek egy részét – főleg a negatív hatásokat – előszeretettel magyarázzuk ma is átkokkal. Így volt ez a még vándorló, a civilizációból kizárt roma közösségekben is. A nagyon erősen vallásos közösségekben Isten segítségét kérték a természeti népek, ha helyzetükben javulást akartak. S ez abban az esetben is így volt, ha ehhez – mármint az egyéni érdekek érvényesüléséhez –  egy másik embert  kellett rosszabb helyzetbe hozni, ha érdekellentétek voltak. Ilyenkor egyformán kérték az áldást és az átkokat is.

Az „igazi cigány jósnő” mítosza – valódi átok kérhető?
Ma pedig már egész vállalkozások épülnek az átokra. Hisz – ahogy a hit esetében is – nincs kézzel fogható bizonyítéka annak, hogy ezek a misztikusnak nevezhető dolgok nem befolyásolják az életünket. Még tudományosnak tűnő magyarázatokban is látjuk helyenként, hogy az átkok gyakorlatilag a negatív energiák irányítása, és azok esetében, akik fogékonyabbak a rossz energiák behívására (pesszimistább alkatú emberek), azok gyakrabban hisznek az átkokban is. Ugyanakkor vizsgálatok kimutatták, hogy – mint minden szuggesztió esetében – valóban lehet hatásos, és önbeteljesítő, csakúgy, mint például a jóslások esetében.

Haljon meg a lovam, ha értem, avagy az önátkozás
A roma átkok egyik sajátossága az önátkozás. Amikor azt hallhatjuk például: „Haljak meg, ha nem igaz, Legyen rákom, ha nem lesz így… Haljon meg a gyerekem (vagy bármely szerettem), ha nem mondok igazat...

Ezeknek az önátkozásnak viszont pusztán önigazolási tartalma van, hisz ha a saját életemet, illetve a szeretteimét átkozom, akkor elhiszik nekem, amit állítani akarok az átok után. Bármily abszurdnak tűnhet is, van a roma átkoknak egy játékosabb – ugyan akkor nehezebben érthető – változata is. Amikor szeretetből, viccesen átkozódnak a szeretteikkel: „Dagadj meg!” Anya a gyerekének: „Bolonduljon meg apád, (ha nem) úgy szeretlek”. Ez is – mint az önigazoló, vagy a rosszindulatú átok esetében – az érzelmek nagyságrendjét hivatottak mutatni.

Rontás, szerelmi kötés: a cigány átok, ami fog!
Többnyire azonban – mint minden más kultúrában is – a halállal, élettel és a szerelemmel kapcsolatosak az átkok, amelyek egyik továbbfejlesztett változata a rontás, illetve a szerelmi kötés.

Azt tartották a roma átkokról, hogy azok nagyon erősek, mert nem csak Istennel vannak közvetlenebb nexusban, hanem magával az ördöggel is. Így ezeket az átkokat, rontásokat, kötéseket is csak a cigányok tudják feloldani. Ebből következően – néha egyetlen megélhetési lehetőségként – a romák, főleg az asszonyok, kihasználva ezt a nekik tulajdonított erőt, egyre súlyosabbnak mondható átkokat tettek pénzért (vagy csak maguktól, hogy aztán majd jól megfizessék a rontások, átkok feloldását)  a közösségen kívüli emberekre. De miután az esetek nagy részében elég sok mindent megtudtak a jóslásaik közben (amiben szintén a romákat tartották a leghatékonyabbnak), például azt is tudhatták, hogy ki, milyen fizikai, vagy anyagi helyzetben van. Így egy halálos átkot mérni – amúgy mások előtt eltitkoltan – beteg emberre, azt eredményezte, hogy látszólag az átok hatott.

A roma átkok is csak annyira erősek, és annyira misztikusak, amennyire hinni akarunk benne. Illetve, hogy mennyire akarjuk életünk eseményeit misztikus eseményekkel magyarázni. Ha megkeresnénk a kézzelfogható megoldásokat, magyarázatokat, akkor lehetséges, hogy mi magunk oldhatnánk fel a saját átkainkat. Amelyekkel –  a hiedelem szerint –  amúgy is illik csínján bánni, mert visszaszállhatnak a küldőre.

C-PRESS - Harmonet.hu - Horváth Margit

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek