Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Vészkiáltás
2011-06-09 07:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
VészkiáltásRövid időn belül két olyan kutatás eredménye is nyilvánosságra került, amely felülírja biztosnak hitt ismereteinket a cigányellenesség mibenlétéről. Eddig úgy hittük-tudtuk, hogy a magasabb társadalmi státusz (többnyire) az átlagosnál nagyobb toleranciával és empátiával jár együtt.

 

 

 

Pár hete azonban az ELTE Társadalomtudományi Karának vizsgálata kimutatta, hogy a romákat főleg a nagyvárosi, iskolázottabb, jobb módú emberek utasítják el. Tehát téves az a közvélekedés – mondta Tausz Katalin szociológus –, hogy a kis településeken a legnagyobb a cigányok és a nem cigányok közötti ellentét.

 

Most a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízásából készült felmérés jutott kísértetiesen hasonló következtetésre. A romák helyzetéről szóló átfogó vizsgálat szerint minél nagyobb egy település mérete, annál feszültebb a hangulat romák és nem romák között. Az ötezer lakos alatti településeken a legjobb a viszony.

 

Az eredményekből kérdések sora adódik. Csak egy: ha így van, hogyan lehetséges, hogy a szélsőjobboldal, amely a romák elleni uszításra építette kampányát, kiemelkedően jól szerepelt a cigányok lakta térségek falvaiban? Mi a fene történik például Gyöngyöspatán?

 

Hagyjunk időt a szakértőknek a magyarázatra. Nézzük a felmérés többi megállapítását. Ezekben már sajnos, semmi meglepő nincs.

 

A mintegy 750 ezres cigányság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint a magyarországi átlag. Ebből következik, hogy a romák várható élettartama is jóval alacsonyabb. A cigány családoknál magasabb a gyermekeket nevelő háztartások aránya, mint a teljes népességben. A három- vagy többgyermekes háztartások aránya megközelíti a 30 százalékot. Az ország fejlettebb területein amúgy a cigány háztartások mérete is kisebb (Közép-Magyarországon és a dunántúli térségekben), míg a legnépesebb cigány háztartásokat a három keleti régióban találjuk.

 

A romák több mint kétharmada csak a nyolc általánost végezte el, vagy még azt sem. A tanultabb romák munkavállalási rátája viszont közelít az ország egészére érvényes szinthez, számuk azonban alacsony.

 

A cigányok közül csak minden huszadik szerez érettségit, a diplomások aránya egyetlen százalék. A foglalkoztatási kilátások – összefüggésben az iskolázatlansággal – dermesztők. A roma háztartások több mint felének egyetlen olyan tagja sincs, aki állandó munkával szerzett jövedelemmel rendelkezik. A vészkiáltásnak is beillő felmérés kulcsmondata így szól: „tragikus és beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy egy-egy családban mára akár a harmadik nemzedék is felnő úgy, hogy nincs munkalehetősége”.

 

Orbán Viktor éppen a munkanélküliség ellen visel háborút, ami – eltekintve a gyomorgörcsöt okozó szóhasználattól – becsülendő vállalkozás lenne, ha a miniszterelnök és a kormány nem éreztetné folyton: sokan azért nem dolgoznak, mert nincs hozzá kedvük. Lusták. Élősködők. Csak a segélyre várnak.

 

A cigány és nem cigány állástalanok százezrei közben a falat kaparják a tehetetlenségtől. Munkahely nincs se közel, se távol.

 

Igaza van Tamás Gáspár Miklósnak. A filozófus a minap egy budapesti konferencián ezt mondta: a munka kultusza annál erősebb, minél kevesebb lehetőség van a produktív munkában való részvételre.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek