Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Mire jutottak a romák az ajándékba kapott földeken?
2011-06-08 08:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mire jutottak a romák az ajándékba kapott földeken?Az utóbbi hónapokban több önkormányzat adott ingyen földet és vetőmagot a gazdálkodni kívánó helyi romáknak. Utánajártunk, hogy mire jutottak.

 

 

 

 

 

Becslések szerint 750 ezer roma él Magyarországon - legalább is ez derül ki a Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet legfrissebb felméréséből. A legtöbben az ország északi és keleti területén, illetve a Dél-Dunántúlon élnek és minél nagyobb a település mérete, annál feszültebb a hangulat romák és nem romák között.

 

A kutatás előzetes adatai szerint rendkívül rosszak a roma népesség foglalkoztatási mutatói, a képzettebb romák töredéke dolgozik csak jelenleg. A 16 és 64 év közöttieknek csupán 27 százaléka állította magáról, hogy dolgozó, pénzkereső ember, míg csaknem 30 százalékuk munkanélkülinek vallotta magát. A roma háztartások 55 százalékának egyetlen dolgozó tagja sincs. További egyharmadában csak egy embernek van munkajövedelme, miközben az összes háztartás mindössze 10 százaléka egyszemélyes.

 

A szociális földművelés lehet az új irány

 

Az utóbbi hónapokban, években számos település önkormányzata fogott össze a helyi roma kisebbséggel, hogy - legalább a saját fenntartásuk érdekében - megtermeljék maguknak a konyhakerti zöldségeket. A kezdeményezések néhol váratlan sikert arattak, de van példa kudarcra is, ahol a magok, palánták elültetése után a kapálásra már nem maradt energia.

 

Az egyik sikertörténet Igrici település nevéhez kötődik. A dél-borsodi faluban élő Nótár Zoltán vezetésével a segélyen tengődő romák létrehoztak egy szövetkezetet és intenzív uborkatermelésbe kezdtek. A szervezet vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy paradicsomot, paprikát és főként uborkát termesztenek a rendelkezésre álló 8,2 hektáron. A három héten belül kezdődő uborkaszezonra pedig remélik, vége lesz a nemzetközi botránynak.

 

„Huszonnégy roma dolgozik nálunk, sokan csak uborkás cigányoknak hívják őket a faluban, de nem rosszindulatból. A valóság az, hogy mindannyian őstermelőként keresik meg a kenyérre valót, márciustól október végéig dolgoznak, és nem kell nélkülözniük, vagy sorban állniuk segélyért” – mondta Nótár Zoltán. A szervezet alapítója csak amiatt panaszkodik, hogy sem az előző, sem a jelenlegi kormánytól nem kaptak eddig támogatást. Annak ellenére sem, hogy az utóbbi hónapokban kiemelt helyet kapott a kormány programjában a romafelzárkóztatás.

 

„Kölcsönöket vettem fel és jelzálogot, nem vagyok könnyű helyzetben. Három héttel ezelőtt mégis visszautasítottam azt a több milliós támogatást, amit Balogh Zoltán felzárkóztatásért felelős államtitkár úr ajánlott fel a szövetkezetnek.” - tette hozzá némi ellentmondásba keveredve önmagával. Mint elárulta: úgy érezte, le akarják kenyerezni és ezzel rávenni, hogy ne panaszkodjon, ezért nem fogadta el a támogatást. Ám ha még egyszer felajánlanák, talán már másként döntene.

 

Bükkszentmártonban tíz család kapott kisebb földterületet a falu határában. Mint arról a hirado.hu márciusban beszámolt, a helyi munkanélküli romák a vetőmagot és a szerszámokat is ingyen kapták, a dolguk csupán annyi volt, hogy megműveljék a földet és gondozzák a veteményest. Az elmúlt több mint két hónapban a bükkszentmártoni cigányok azt bizonyították, hogy hajlandóak tenni saját boldogulásukért, a falu polgármestere is sikeresnek tartja a programot.

 

A részletekről Burai Artúr kisebbségi elnök számolt be szerkesztőségünknek, kiemelve, hogy bár már idén is lehet termés, jövőre várnak igazi hasznot a szociális földművelésből. „Babot, kukoricát és burgonyát ültettek a romák, de eddig csak kétszer ázott meg a veteményes. Mivel korábban legelő volt a művelésre felajánlott terület, így zöldséget csak a jövő tavasszal érdemes vetni” – magyarázta Burai Artúr. A gazdálkodó romák pedig azt mondják, a rossz időjárási körülmények miatt már az is eredmény lesz, ha idén annyi terem, hogy azt jövőre újból el lehet majd vetni. A tárolásra alkalmas épület mindenesetre már rendelkezésre áll – tette hozzá a kisebbségi vezető.

 

Kerecsenden nem kertet adtak a hátrányos helyzetű önként jelentkezőknek, hanem vetőmagot és palántát. „Mivel itt mindenkinek van saját kertje, az önkormányzat a zöldségtermesztés elkezdéséhez szükséges feltételeket biztosította. Ez állt egy alapfokú gazdálkodási tanfolyamból és ültetésre szánt vetőmagokból. Negyven kertet sikerült bevonnunk a programba" – tudtuk meg a polgármestertől. Sári László sikeresnek tartja a kezdeményezést, s tervezi, hogy a jövőben a gyümölcstermesztésbe is belefognak. „A gyümölcsök esetében már vegyszerezést is alkalmazni kell majd, ezt nem bízhatjuk rá mindenkire. Addig is marad a paradicsom, a paprika, a káposzta, a saláta, a sárgarépa és a cékla vegyszermentes, ha úgy tetszik, bio előállítása saját célra” – tette hozzá a falu vezetője. A kerteket egyébként rendszeresen ellenőrzik, a program pedig nem feltétele az egyébként folyósított álláskeresési támogatásnak vagy szociális segélynek.

 

Nem mindenhol sikeres a program

 

Istenmezején pár éve ugyancsak megpróbálkoztak a parlagon lévő földek hasznosításával. Itt azonban egyértelmű kudarccal zárult a kísérlet. Kotroczó István polgármester szerint aki a saját kertjét is hanyagolja és nem műveli, arról nehéz elképzelni, hogy majd nagyobb területtel elboldogul. Esetükben hiába parcellázták szét a földeket. Kezdetben ugyan nagy volt a lendület, ám a végén a legtöbb veteményt felverte a gaz, mivel a kapálásra, gyomlálásra már nem jutott energia.

 

A munka nemesít

 

A Nemzeti Család– és Szociálpolitikai Intézet szerint tragikus és beláthatatlan következményei lehetnek annak, hogy egy-egy családban mára akár a harmadik nemzedék is úgy nő fel, hogy nincs munkalehetősége. A kilátások pedig nem túl jók. A felmérés előzetes adatai alapján megállapították azt is, hogy a megkérdezett felnőtt, roma származású emberek aktivitása jelenleg elmarad szüleik munkavállalási aktivitási jellemzőitől.

 

C-PRESS - Hirado.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek