Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Balog: nem rendőrökkel oldható meg a cigánykérdés
2011-06-07 08:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Balog: nem rendőrökkel oldható meg a cigánykérdésA hétvégén megnyitották Felsőörsön a Snétberger Ferenc viághírű gitárművész nevével fémjelzett Zenei Tehetségkutató Központot, ahol hátrányos helyzetű, zenében tehetséges gyerekeket fognak tanítani. Balog Zoltán az avatón kijelentette, hogy a kultúra segíthet a cigány-magyar együttélésben.

 

 

 

 

„A kultúra a legfontosabb eszköz mind a szellemi, mind a lelki felemelkedésre. Az a nemzet, amelyik lemond a kultúráról, halálra van ítélve” – jelentette ki Balogh Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Központ avatóján. Hozzátette: a könyvek, a művészet és a zene fontossága akkor érződik leginkább, ha az egyik ember eljut rajta keresztül a másikhoz. „A cél, hogy közösségek szülessenek, hogy roma és nem roma magyarok újra egymásra találjanak” – fogalmazott Balogh. Kijelentette, hogy ezt nem törvényekkel vagy rendőrökkel kell kikényszeríteni, hanem kultúrával lehet elérni.

A Balatontól hat kilométerre, Felsőörsön, egy régi úttörőtábor helyén felépült központban meseszép körülmények várják azt a hatvan tehetséges, roma származású, szegény sorsú fiatalt, aki két hét múlva itt kezdi meg zenei tanulmányait. A zenei szakkollégium ötlete a Berlinben élő roma származású gitárművésztől, Snétberger Ferenctől származik, aki menedzsere és jó barátja, Mészáros Zoltán, a VeszprémFest főszervezője segítségével hozta létre a központot.


Felsőörsön 12-18 éves hátrányos helyzetű roma fiatalok kapnak zenei képzést tizenkét héten keresztül. A fiatalokat a hathetes nyári és három-három hetes őszi és tavaszi kurzus során híres magyarok mellett világhírű külföldi zenészek is tanítják majd. Snétberger Ferenc és csapata személyesen választotta ki a 350 jelentkező közül azt a 60 diákot, aki első körben megkezdheti tanulmányait.

 

A központ a Norvég Alap pályázatán megnyert 2,7 millió eurós támogatásából jött létre, amelyhez a magyar állam 120 millió forintos önrészt biztosított. A megnyitón Siri Ellen Sletner, a Norvég Királyság nagykövetasszonya beszédében elmondta, büszke, hogy Norvégia szerepet vállalhatott ebben a projektben, melyet a koncepció kialakításától a megvalósításig figyelemmel kísért. Az Alap működéséről aláírt keretszerződésben megfogalmazott prioritások egyikeként a romák felzárkóztatása a jövőben is kiemelt szerepet kap majd. „Az intézmény amellett, hogy megfelelő zenei oktatásban részesíti a diákokat, erősíti a roma zenei kultúrát és hagyományokat” – mondta Siri Ellen Sletner.

 

A pénzt a diákok számára ingyenes szakkollégium működtetésére zömében pályázati forrásokból kívánják fedezni. Az első három évre megállapodást kötöttek Soros György alapítványával, az Open Society Institute-al, amely évi százezer dollárral támogatja a működési költségeket. A 120 férőhelyes, több lakóegységből álló, három csillagos szálloda színvonalát biztosító létesítmény kiválóan alkalmas rendezvényhelyszínnek is. Mészáros Zoltán, a zeneiskolát üzemeltető Camp Europe Felsőörs Oktatási és Közhasznű Nonprofit Kft. ügyvezetője reméli, hogy céges rendezvényeket, vállalati továbbképzéseket tudnak a festői szépségű környezetbe szervezni.

 

A megnyitón fellépett Szakcsi Lakatos Béla, Kossuth-díjas zongoraművész, Snétberger Ferenc, valamint a szakkollégium két leendő hallgatója. Snétberger, aki saját bevallása szerint nem a szavak embere, úgy véli, a szorgalom, a szerencse és a megfelelő emberek támogatása hozhatja meg ezeknek a diákoknak a sikert. „Egy nagy álom valósult meg” – mondta Snétberger.

A köszöntők és a fellépések után az udvaron felavatták Bognár László Hangszerelem nevű szobrát, majd a vendégek a központ „a zene felemel” szlogenjének megfelelően szimbolikusan száz színes léggömböt eresztettek a magasba.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek