Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Prőhle: a törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő kérdésekre
2011-06-06 08:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Prőhle: a törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő kérdésekreA törvényekkel választ kell adni az embereket érdeklő és az őket igazán érintő kérdésekre - mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője szombaton Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen (Kirchentag), amit idén összekapcsoltak a hatodik közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval.

 

 

 

Prőhle Gergely a szombati pódiumbeszélgetésen kiemelte: a demokratikusan megválasztott, kétharmados kormánytöbbségű parlamentnek olyan törvényeket kell hoznia, amely az emberek széles körét megnyugtatja, ezzel "ki lehet fogni a szelet a szélsőjobboldal vitorlájából", vissza lehet őket szorítani.

 

Mint utalt rá, a Németországban is nagy sajtóvisszhangot kapott magyarországi médiatörvényt Brüsszelben is megvizsgálták. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: "a szabadság hihetetlenül fontos, a sajtószabadság is", de ehhez felelősségnek is kell tartoznia.

Véleménye szerint meg kell érteni az iszlám vallás képviselőit is, toleránsnak kell lenni velük szemben, és akkor "a demokrácia remélhetőleg működni fog".

A világgazdasági válság változást hozott a politikai gondolkodásban, világossá vált, hogy a kialakult szociális feszültségekkel valamit kezdenie kell az államnak; azt, hogy mit kell szabályozni központilag, újra kell gondolnia, az új kihívásokra pedig felelősséggel kell válaszolnia - tette hozzá.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc megismétlődésétől félt a kommunista hatalom Magyarországon, ezért egyfajta szerény gazdasági jóléttel és szociális biztonsággal akarták a társadalmat megnyugtatni. Ehhez tartozott, hogy 1990 előtt lehetett nyugati irodalmat olvasni Magyarországon, viszonylag szabadon lehetett utazni, de ezzel együtt "sok kompromisszumot kellett kötnie a társadalomnak" a fennálló rendszerrel.

Prőhle Gergely rámutatott: "hálát kell adni azért, hogy a rendszerváltás vér nélkül zajlott le", ugyanakkor a kommunizmus áldozataira emlékezni kell. Tadeusz Mazowiecki, Lengyelország első rendszerváltás utáni miniszterelnöke egyebek között annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a demokratikus berendezkedés egyik legfontosabb összetevője az a felfogás, hogy a politikai ellenfelet nem szabad ellenségként kezelni.

Megemlítette, hogy "a szélsőjobboldallal Lengyelországnak is van problémája", továbbá azt, hogy "sokan nem érdeklődnek a politika után", ami a fiatalabb generációknál is megfigyelhető.

Lothar de Maiziére, az egykori keletnémet állam, az NDK utolsó, 1990-ben már szabadon megválasztott miniszterelnöke közölte: a keletnémet országrész "viszonylagos nehézségei" megmutatkoztak a rendszerváltáskor, anyagi függősége a nyugati országrésztől.

Arról is beszélt, hogy az NDK egy kipróbált politikai-gazdasági modellt kapott a korábbi nyugatnémet államtól. Ennek következtében nem kellett olyan mértékben foglalkozniuk a korábbi pártállami elittel, mint más országoknak a volt keleti blokkban a rendszerváltás után.

Prőhle Gergely a rendezvény után az MTI-nek elmondta: a Kirchentag alkalmából Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral együtt látogatást tettek Stanislaw Tillichnél, Szászország tartomány miniszterelnökénél.

A megbeszélésen szó esett egyebek mellett a szász tartomány és Magyarország közös környezetvédelmi és energetikai projektjéről, az európai romastratégiáról, a kulturális sokszínűség fontosságáról, és arról a tervről, amelynek keretében Drezda az Európai Unió észak-déli gyorsvasútvonalához szándékozik csatlakozni.

A több mint 100 ezer résztvevővel zajló Kirchentag vasárnap délelőtt istentiszteletekkel zárul.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek