Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Válasz a romák gondjaira?
2011-06-06 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Válasz a romák gondjaira?Lee Davis a társadalmi vállalkozások világméretű mozgalmának alapítója. Állítja: a társadalmi vállalkozások hatékonyan segíthetik a cigányok, és a munkaerőpiacról kiszorultak felemelkedését, így megoldhatják Magyarország legégetőbb szociális problémáit. A Nesst szervezet vezetőjével az EU-elnökség egyik hivatalos programján, a Társadalmi Vállalkozások Napján beszélgettünk.

 

 

 

 

Ön egy Magyarországon szinte teljesen ismeretlen ügyet népszerűsít az EU-elnökség farvizén. Tévedek, ha azt mondom, hogy ez már önmagában is egy társadalmi vállalkozás?

Nem téved nagyot. A társadalmi vállalkozásokat általában a legkritikusabb szociális problémák megoldására hozzák létre. Ilyen például a szegények bankja. Olyan kezdeményezések ezek, amelyek képesek lehetnek a társadalom margójára szorult rétegek integrálására. A társadalmi vállalkozások fontos ismérve például a fenntarthatóság. Úgy kell vállalkozni, hogy az abból származó haszon a közösség érdekeit szolgálja.

 

Ha tehát egy civil szervezet a parlagfű kiirtását tűzi zászlajára, akkor az aktivisták akár fagylaltot is árulhatnak, hogy előteremtsék a parlagfű elleni küzdelem költségeit?

 

Válasz a romák gondjaira? 

 

Igen, azzal a kiegészítéssel, hogy az egész folyamat az ellehetetlenült társadalmi rétegek bevonásával történik. A társadalmi vállalkozások esetében minden az ő integrációjukról szól. Rengeteg fejlődő országban okoz komoly gondot a környezetvédelem. Világszerte számos zöld ügyekkel foglalkozó társadalmi vállalkozást támogatunk, sokaknak például az általunk felkarolt ökogazdaságok biztosítják a megélhetést.

 

Magyarországon az egyik legkomolyabb szociális kihívás a romák integrációja. Az alulképzett, sok szempontból elszigetelődött emberek százezreivel évtizedek óta szinte semmit sem képes kezdeni a politika. A romák számára milyen társadalmi vállalkozásokat ajánlana?

 

A társadalmi vállalkozásokat éppen nekik találták ki. A romák esetében ráadásul nemcsak a munkanélküliség okoz gondot, de a társadalmi kirekesztettség, az elfogadás hiánya is. A feladat tehát az, hogy olyan munkahelyteremtő társadalmi vállalkozásokat hozzunk létre a számukra, amelyek hatékonyan szolgálják a társadalmi igazságosság ügyét. A munkából származó bevételek egy jelentős részét erre a célra érdemes fordítani, ettől válik az uborkaültetés fenntartható társadalmi vállalkozássá. Magyarországon és Romániában is vannak már hasonló elven működő kezdeményezések. Romániában nemrég egy hatalmas ingatlanfejlesztés kizárólag cigány munkások segítségével valósult meg, a mi támogatásunkkal.

A Nesst mit tesz hozzá egy társadalmi vállalkozáshoz?

 

Szinte mindent, amire szükség van. Úgy képzelje el a szerepünket, mint egy kockázati tőkealapot, azzal a különbséggel, hogy mi kizárólag szociális célú vállalkozásokkal foglalkozunk. A civil szervezetek sokszor már az ötlet kitalálásánál sem jutnak tovább. Ilyenkor jövünk mi. Megteremtjük a kezdő lépésekhez szükséges forrásokat. Vagy csak a forrásszerzés fórumait biztosítjuk. Pályázatokat írunk ki, versenyeztetjük a legjobb ötleteket. Amit támogatásra érdemesnek tartunk, azt nemcsak pénzzel segítjük, hanem szaktudással is. Sokszor évekig figyelemmel kísérjük az általunk finanszírozott projekteket, és ha elakadnak, akkor tovább lendítjük az ügyet. A folyamatba bevonjuk a versenyszférát is, ők pedig legtöbbször szívesen osztják meg az ismereteiket egy jó ügy érdekében. Egyébként önkéntesek százai támogatják a munkánk, szerte a világon.

Ha ennyire gördülékeny a társadalmi vállalkozások rendszere, akkor a magyar politikai elit miért nem él ezzel a jól működő modellel? Ön szerint miért nem próbálják társadalmi vállalkozásokkal segíteni a cigányságot, a munkaerőpiacra visszaterelni kívánt inaktívakat, csökkent munkaképességűeket?

 

Hallgattam Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár felszólalását, aki hitet tett a társadalmi vállalkozások meghonosítása mellett. Úgy tudom, hogy ez ma már része a magyar gazdaságfejlesztési stratégiának, amiben azért komoly szerepe volt a civil nyomásgyakorlásnak is. Természetesen Magyarországon még hatalmasak a lehetőségek. Nem elég a Nesst jelenléte, szükség volna a Magyarországi pénzintézetek, a tőkealapok, a magyar vállalkozók aktívabb támogatására. Csehországban vagy Romániában a kormányok megállapodtak a legnagyobb nagyvállalatokkal a csökkent munkaképességűek, és a munkanélküliek foglalkoztatásában. Úgy tudom, a magyar kormány is szeretné visszaterelni őket a munkaerőpiacra. Érdemes ehhez a legjobb mintákat felhasználni, és a társadalmi vállalkozás ilyen minta lehet.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek