Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma Összművészeti Fesztivál a Gödörben
2011-06-03 16:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma Összművészeti Fesztivál a GödörbenImmár ötödik alkalommal, 2011-ben is athe sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, a Gödör Klubban.

 

 

 

 

A 2011. évi Athe Sam Fesztivál minden eddiginél színesebb és színvonalasabb kínálattal várja majd a látogatókat. Az idei programok a közép-kelet európai régióra összpontosítanak, ezért Macedóniából, Szerbiából és Bulgáriából érkeznek sztárfellépők a fesztivál meghívására.

 

Zenei program

 

A fesztivál Balogh Béla, aranysarkantyús cigánytáncos emlékének szentelt zenés-táncos műsorral nyílik. A műsor célja méltó módon megemlékezni Balogh Béláról. Az emlékezés kulcsszavai: a tisztelet és hódolat az ember és a kiváló táncművész előtt. A műsor a művész 20 éves munkásságát eleveníti meg, szakmai életrajza főbb állomásait bemutatva, pályatársak közreműködésével, illetve archív felvételek felhasználásával. A produkció koncepciója, hogy roma és nem roma táncművészek közösen hozzák létre az előadást, a színpadon több generáció is találkozik: régi kollegái (Vadrózsa), gyermekei és unokája, valamint fiatal profi táncosok (Honvéd Táncszínház, Budapest Táncegyüttes, Forgatós Kamara Táncegyüttes, Állami Népi Táncegyüttes).

 

Június 9-én a Dejan Jovanović Gipsy Band táncoltatja meg a közönséget. Dejan Jovanovic a szerbiai Obrenovacból származik, de már jó pár éve Berlinben él. Tangóharmonikájával egész Európát bejárta, a roma zene és a Balkán hangzásának egyik legjobb tolmácsolójaként tartják számon. Egy családi ünnepségen Dejanék egy görög dobossal, Dimitris Chrisitidis-szel és helyi roma zenészekkel muzsikáltak több napon át, éjjel-nappal. Itt született meg a projekt ötletete: a svadba” (lakodalom) hagyományos zenéjének és az Erdelezi (Szt. György nap) ünnep zenei hangzásának a felelevenítése, a romák életét költői szépséggel bemutató régi dalok és balladák újrafelfedezése olyan zenei formákkal ötvözve, hogy nagyvárosi klubokban is helyük legyen.

 

 Június 10-én a Cigányzene Királynője, Esma Redzepova és zenekara ad koncertet. Esma Redzepova Szkopjében nőtt fel. Előadói tehetsége a zene, a tánc és a színjátszás terén is nagyon korán megmutatkozott. Így figyelt rá fel Stevo Teodosievski, a híres zenész, zeneszerző, aki Belgrádba vitte - ezzel kezdődött Esma tündérmesébe illő élete.

 

Stevo és Esma együttese csakhamar a Balkán egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenekara lett. Turné turnét, felvétel fevételt követett, az eredmény mintegy 400 lemez és számos díj, elismerés lett. Stevo és Esma 47 árvát és utcagyereket fogadott örökbe és tanított zenére. Esma szkopjei palotaszerű lakóházát úgy alakította ki, hogy az "az emberiség otthona és a zene múzeuma" is legyen egyben, melyet majd az utókorra kíván hagyni. Esmát és zenekarát immáron 40 éve hívják Európából, Észak Amerikából és Ausztráliából mindenfelé. A 70-es években indiai turnéja során kapta a Cigányok Királynője címet.

 

A fesztivál különlegessége a szombati (június 11.), már hagyományosnak mondható Gálaműsor. Az idei Athe Sam Gála a roma-nem roma együttzenélés jegyében telik. Igazi sztárparádé várható, hiszen közös műsorral készült a Romano Drom és a Fiesta, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Beat Dis, a Karaván Familia és a Heaven Street Seven, a Kalyi Jag és a Vujicsics Együttes, a Parno Graszt és  a colorStar! A program idén a parkban felállított nagyszínpadon kap helyet!

 

Június 12-én, a fesztivál zárónapján Sofi Marinova, Bulgária és a Sunny Music sztárja kápráztatja el a budapesti közönéget. Sofi minden fesztivált és versenyt megnyert, amin csak elindult. Csalódott is lenne, mondja, ha ennél rosszabb eredménnyel végezne egy megmérettetésen. Sofi az első énekes, aki a bolgár New Folk magazintól az év énekese díj mellé egy kis szobrot is kapott. Számos elismeréssel jutalmazták: kapott díjat zenei munkásságáért. a legnépszerűbb dalért, és elnyerte a legtehetségesebb fiatal zenészeknek járó díjat is. Megnyerte a The Golden Mustang fődíját, az Erato fesztivál első helyezését pedig görög és szerb énekesek elől vitte el az Álmom című dallal.

 

A fesztivál további zenei programjai is sokszínűek: autentikus oláh- és beáscigány folkzenekarok, jazz, és megannyi más műfaj képviselteti magát. A szervezők elsődleges szempontja – a színvonal mellett – az volt, hogy olyan zenekarok, előadók lépjenek fel, akik a korábbi fesztiválokon nem vettek részt, illetve idei fellépésüknek valamilyen aktualitása van.

 

Az idei tehetségkutató felhívásra több mint 200 jelentkezés érkezett, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri azt a tucatnyi fellépő csoportot-együttest, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak a fesztivál egy hete alatt.

 

C-PRESS - zene.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek