Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Fabiny Tamás: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletet
2011-06-02 09:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Fabiny Tamás: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletetFabiny Tamás evangélikus püspök szerdán este Drezdában, a 33. német evangélikus összejövetelen (Kirchentag), amelyet idén összekapcsoltak a 6. közép- és kelet-európai evangélikus találkozóval, azt mondta: az egyháznak bűnnek kell neveznie az idegengyűlöletet, az antiszemitizmust, a cigányellenességet és a korrupciót.

 

 

 

 

 

A püspök a város zsúfolásig telt főterén mondott prédikációjában kiemelte: az egyháznak közreműködnie kell abban, hogy ne bántsanak senkit azért, mert "más a bőrszíne, a vallása, az anyanyelve vagy éppen a szexuális identitása".
   
Fabiny Tamás idézte az idei Kirchentag mottóját: Gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben - Ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is, majd hozzátette: ez a bibliai felhívás a világhoz való kötöttség veszélyeire hívja fel a figyelmet gazdasági, politikai, lelki összefüggésekben.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy "a földi kincsek helyett a mennyeieket keressük, (...) nem tőkét, hanem bizalmat halmozzunk fel. Ebben a világban sok mindent elveszíthetünk, de ha Jézusnál maradunk, akkor teljes az életünk, és mindig vigaszra találunk", ezért "meg kell tanulnunk leválni a világról". Ez "érvényes az egyes ember és az egyház életére is".
   
A püspök feltette a kérdést: "Miért fáj az egyházból való kilépés: az adó elmaradása miatt, vagy mert lelkeket veszítünk el?" Egyúttal arról is beszélt, hogy "a tőke mozgatja a gazdaságot", és "a szegényebb régiók és azok egyházai sok támogatást kaptak, amiért köszönet illeti az adományozókat".
   
Az evangélikus püspök "konzumidiotizmusnak" nevezte azt, amelynek során "gyanútlan embereket mind súlyosabb terheket jelentő hitelekbe hajszoltak bele", és "működött a tőkefelhalmozásnak az a módja, amelyben a privatizáció haszonélvezőivel kapcsolatban csak az első megszerzett millió eredetét nem illett firtatni".
   
Emlékeztetett arra, hogy a korábbi, szocialista hatalom "a pártszervezeteken és besúgóhálózaton keresztül akart mindent ellenőrizni", és az egyházi vezetés is rákényszerült arra, hogy a szocializmusba vezető egyházról beszéljen. Aztán semmivé váltak olyan, korábban értéknek mondott fogalmak, mint "béke és biztonság", "osztály nélküli társadalom", vagy "békeharc" - mutatott rá.

A nyitó istentiszteleteken a szinti és roma népcsoportok integrációjának segítésére lehetett adakozni, az összegyűjtött pénzt az ezen közösségekben végzett diakóniai (szeretetszolgálati) munka támogatására, valamint a nyomor, a munkanélküliség és az írástudatlanság leküzdésére, illetve a szlovákiai evangélikus romák integrációjára fordítják.
   
A közép- és kelet-európai lutheránus egyházak találkozóját 1991 óta háromévente rendezik meg lengyel, cseh, szlovák, magyar, osztrák és német hívek részvételével. Drezdában most számukra külön közép- és kelet-európai találkozóközpontot hoztak létre.
   
Az ötnapos rendezvénysorozatra összesen 110 ezer résztvevőt várnak.

 

C-PRESS - ma.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek