Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Megdöbbentem Orbán beszédén" - így látják a kormányt külföldön
2011-03-31 08:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageA kormányzati retorikát, stílust látva akár még türelmesnek is mondhatjuk a magyar gazdaság, és külkapcsolatok szempontjából meghatározó jelentőségű országok diplomáciáját. A Hírszerző diplomatákkal folytatott háttérbeszélgetéseken próbálta felmérni: milyen a megítélése az Orbán-kormánynak külföldön. Cikksorozatunk első részében politikai ügyekkel foglalkozunk.

 

 

 

 

"Matolcsy György furcsa ember. Szerintem lövése sincs a gazdasághoz. Mondjuk Orbán Viktornak sem" - ez az enyhén szólva nem túl hízelgő mondat egy uniós alapító ország diplomatájától hangzott el, amikor arra kértük, jellemezze a magyar kormányt. A Hírszerző öt, az EU-ban meghatározó súllyal bíró tagállam és egy, a nemzetközi diplomáciában jelentős szerepet játszó ország diplomatáival folytatott háttérbeszélgetéseket annak érdekében, hogy felmérje: milyen a megítélése a tavaly hivatalba lépett második Orbán-kormánynak és a magyar uniós elnökségnek.

 

A diplomatákkal beszélgetve úgy tűnt, a tavalyi választások után hatalomra került új kabinet iránt megvolt a bizalom - vagyis nem igaz az a jobboldali argumentáció, hogy a jobboldali kormányokkal szemben úgymond mindig fennáll a gyanakvás, mert ők "nem olyan alkalmazkodóak, mint a baloldaliak". "Gyurcsány katasztrófa volt. Mindenki csak azt várta, hogy jöjjön helyette valami jobb" - mondta például egy diplomata, és mások is megfogalmaztak hasonló véleményt, igaz, azt is többen megemlítették, hogy Bajnai Gordon kifejezetten magas színvonalon teljesített, tehát innen nézve fel volt adva Orbánnak a lecke - a lécet úgy tűnik, sikerült leverni.

 

"Bajnai Gordonnal megtörtént, hogy egy EU-csúcson öt közép-európai ország nevében beszélt, mert felkérték rá, ez nagyon nagy elismerést jelent a diplomáciában. Na ilyen Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról is elképzelhetetlen lenne" - fogalmazott az egyik megkérdezett.

 

Elnézőek

 

A kapott vélemények alapján azt a következtetést kell levonnunk, hogy a magyar kormány nemzetközi partnerei még így is pragmatizmussal viseltetnek a kabinet bénázásai, időnkénti diplomáciai bakijai, sőt bárdolatlanságai iránt - igaz, a bizalom, és az elnézés nem végtelen. Amit szinte mindenki szóvá tett, az a kormányfő és néhány miniszter már-már komikus késztetése a kettős beszédre. "Egyszerűen nem értjük, hogy a XXI. században hogyan gondolhatja azt a miniszterelnök: ha idehaza mond valamit, azt majd külföldön nem fogják meghallani" - mondta egy diplomata, de akár mind a hat forrásunk véleményét is összegezhette volna.

 

Így például nyilván nem maradt következmények nélkül az, amikor a miniszterelnök Angela Merkellel kapcsolatban "szegény kancellár asszonyozott", akit "kabátlopási ügybe kevertek" a Hír TV-ben. "Ilyet egy kancellárról nem mondunk, ezzel nem csak őt, de a német diplomáciát is megsértjük, ezt nem fogják elfelejteni egyhamar" - mondta egy nem német megkérdezett.

 

"Teljesen megdöbbentem, amikor meghallottam, hogy miről beszél Orbán Viktor március 15-én, hogy ’nem diktálhat nekünk Brüsszel’. Ezt elég furcsa volt az unió soros elnökétől hallani. Már csak azért sem értettem, mert már lecsengett a médiatörvény miatt kapott nemzetközi kritika, érthetetlen, miért kell ismét ’kardot rántani’ és újra olyat mondani, amire biztosan külföldön is felfigyelnek" - mondta egy nagykövet.

 

Image

Bajnai Gordon a szint több diplomata számára - Orbán leverte a lécet
Fotó: Magócsi Márton

 

A médiatörvényt egyébként minden beszélgetőpartnerünk megemlítette, mint érzékletes példát a kormány diplomáciai érzéketlenségére: alapvető hibának tartották, hogy egy ilyen érzékeny kérdésben a kormány éppen az elnökség indulásakor hoz nagyon is vitatható törvényt - majd a kommunikációban szinte mindent elszúrnak, amit lehet. De többen ugyanilyen érthetetlennek tartják azt is, miért kell ebben a félévben lezavarni az alkotmányozást, ami - ez már most látszik - szintén erős nemzetközi visszhangokat kelt majd. "Volt egy beszélgetésünk Navracsics Tiborral, ő arról beszélt, tanultak a médiatörvény körüli botrányból, még egyszer nem fogják elkövetni ugyanazokat a hibákat, de arra a kérdésre ő sem tudott válaszolni, hogy miért éppen az elnökség idején kell alkotmányozni" - mondta egy forrásunk.

 

Egy másik diplomata arról beszélt, a nemzetközi közösséget nem is annyira az alaptörvény tartalma (hiszen minden tagállam esetében - már ahol van egyáltalán kodifikált alkotmány - éppen elég sok sajátosságot találni) érdekli majd, hanem maga a metódus. Ez pedig - az Alkotmánybíróság és a Költségvetési Tanács kiherélésével, a pártkatonák bebetonozásával, vagy éppen a kormányváltás utáni tisztogatásszerű kirúgási hullámmal az államigazgatásban - egy nagykövet szavaival élve azt jelzi, a Fidesz "él és visszaél a hatalommal" (using and abusing the power).

 

Négy hónap alatt három személycsere

 

A kirúgásoknál egyébként a kormány komoly hibákat követett el: azt senki nem vitatta, hogy bizalmi posztokon minden kabinet cseréket hajt végre, de jelen esetben a káderváltás mélysége, és a levezénylés módja egy diplomata szerint "egyenesen sokkoló" volt, már csak azért is, mert ezen a téren nagyon fontosak az informális kapcsolatok, melyek két ország diplomatái között hosszú éveken át alakulhatnak, így értelemszerűen hosszú időbe telik, míg egy-egy bizalmasabb viszonyt sikerül kiépíteni. Ráadásul a rendszert sem igen látták az érintettek: volt egy tagállam melynek képviselői például elmondták lapunknak, hogy a Külügyminisztérium velük foglalkozó szakreferensi posztján négy hónap alatt három ember váltotta egymást, csak a fejüket kapkodták, hogy mi történik. Mindezt ráadásul késő ősszel, néhány héttel az uniós staféta átvétele előtt.

 

"Az új emberek jól képzettek, igyekeznek, nincs velük gond ilyen szempontból, de még bele kell tanulniuk, egyik pillanatról a másikra csöppentek bele mindenbe. Nem is értem, miért kellett ilyen mélységben személycseréket végrehajtani nem politikai posztokon is, a kormány saját maga ellen játszott ezzel" - mondta az egyik megkérdezett diplomata. Mindehhez jött még a radikális kormányátalakítás, ami után sokszor a Budapestre akkreditált külföldiek is csak a fejüket kapkodták, hogy egy-egy konkrét üggyel éppen kihez forduljanak, nagyon gyakran előfordult, hogy egyik államtitkárságtól a másikhoz passzolgatták megkereséseiket.

 

Image
Orbán Viktor sok lépése értetlenséget váltott ki a külföldi diplomaták körében

Fotó: Túry Gergely

 


A kormányzati kommunikáció esetében a megkérdezett diplomaták gyakran érthetetlen merevséget és elutasítást tapasztaltak, így - miként egyikük fogalmazott - valóságos virtuális "non-go area"-k alakultak ki, vagyis előbb-utóbb nyilvánvalóvá vált számukra, hogy egy-egy államtitkársághoz hiába fordulnak, úgysem állnak velük szóba érdemben.

 

"Világlapok munkatársai panaszkodnak nekünk, hogy elutaznak Budapestre, bejelentkeznek miniszterekhez interjúra, háttérbeszélgetésekre, vagy egyszerűen csak információt kérnek, és nem állnak szóba velük, ők enyhén szólva nem ehhez szoktak" - jellemezte a helyzetet egyikük, amivel kapcsolatban csak annyit jegyeznénk meg, hogy a kormányzati kommunikáció legalább nem diszkriminál a hazai és külföldi sajtómunkások között a jelek szerint. Miként egy sajtókapcsolatokkal is foglalkozó forrásunk megemlítette, személyes benyomása szerint a velük közvetlen kapcsolatot tartó kommunikációs munkatársakban megvan a segítő szándék, de láthatóan minden információt "felül" kell egyeztetniük, és így válik nagyon nehézkessé a folyamat, illetve valószínűleg "odafent" nincs meg a szándék az információközlésre.

 

Szilárd alap - egyelőre

 

Azt azért elmondta egy nagykövetségi munkatárs, hogy ezen a téren javul a helyzet: év elejétől Nagy Anna kormányszóvivő és Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár is szervez már háttérbeszélgetéseket, ahol tájékoztatja a diplomatákat egy-egy konkrét kérdésről. Egy forrásunk ugyanakkor beszámolt egy szerinte a diplomáciában szokatlan bárdolatlanságról tanúskodó esetről is: a kormányváltás után nem sokkal Matolcsy Györgyöt hívták meg egy informális beszélgetésre a kabinet gazdaságpolitikájáról, de ő üzent, hogy nem tud elmenni, küld valaki mást.

 

Személyes benyomásaikról is megkérdeztük az érintetteket, bár értelemszerűen ez egy érzékenyebb téma. Akik válaszoltak, azok nagyrészt hasonlókról számoltak be: Győri Enikő EU-elnökségért felelős államtitkárt, Navracsics Tibor igazságügyi minisztert, Martonyi János külügy-, és Fellegi Tamás fejlesztési minisztereket általában mint felkészült kormánytagokat említették, a skála másik végén foglalt helyet ugyanakkor Matolcsy György, és maga Orbán Viktor is.

 

Mint a bevezetőben is írtuk, a fentiek ellenére is meglehetős pragmatizmus jellemzi a magyar kormányhoz való hozzáállást egyelőre, igaz, ez sokszor inkább a kabinet lépései ellenére, mint annak köszönhetően van így. Miként a német-magyar kapcsolatokat jellemezte egy forrásunk: ezek nagyon régen kiépített, és nagyon erős alapokra épültek, így egyelőre nem szenvedtek komolyabb károkat, de azért számos lépést értetlenül figyelnek.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek