Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"A vevők nem akarják, hogy cigány szolgálja ki őket"
2011-03-31 07:59
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageValószínűleg mindenki ismer olyan embert, akit azért rúgtak ki, mert meleg; azért kapott kevesebb fizetést, mert nő; fel sem vették egy állásba, mert hamarosan gyermeket szeretne, esetleg etnikai hovatartozása, életkora, fogyatékossága miatt utasították el valahonnan, szenvedett valamiben hátrányt. A hétköznapi diszkrimináció leginkább a munka világában merül fel.

 

 

 

 

 

„Ki fog vigyázni a gyerekre, ha megbetegszik? Hány órakor tudja leadni az óvodába? Mikorra tervezik a családalapítást? Ebben a korban már nem terhelhető, nem tanulja meg az újdonságokat. Nem a származása, hanem a szakképzetlensége miatt nem kapta meg az állást. Nem azért kap kevesebb fizetést, mert nő/meleg/más politikai vagy vallási nézeteket vall” – ismerősen csengnek ezek az elutasító mondatok egy rutinos álláskeresőnek, de azoknak is, akik segítenek barátaiknak, családtagjaiknak a boldogulásban.

 

Nem véletlen, hogy manapság egy dolgozó nő kétszer meggondolja, hogy vállaljon-e gyermeket és kétségbeesnek a 40 év felettiek, ha elvesztik az állásukat - a napokban nyilvánosságra hozott munkanélküliségi adatatokat nézve ezen nincs mit csodálkozni. Ahogy azon sincs, hogy nagyon kevesen mernek az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulni, ha hátrányos megkülönböztetésben van részük.

 

Az EBH két éve indította útnak a TÁMOP 5.5.5., „A diszkrimináció elleni küzdelem – társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése” című projektet, melynek keretén belül igyekeznek a hatósági feladatok ellátásán túl egyéb eszközökkel is igyekeznek megakadályozni a diszkriminációt. Ennek keretén belül képzéseket tartanak, tanácsokkal várják a sértetteket, felmérést végeznek a munkáltatók, a szolgáltatók, az álláskeresők és a munkavállalók körében.

 

Idős, nő, anya, roma vagy meleg  – kifogás mindig van


A 2009-es statisztikából kiderült: a hatóság által kivizsgált ügyek tanúsága szerint a legtöbb sérelem a foglalkoztatás területén érte az embereket, a védett tulajdonsággal rendelkezők közül pedig a 45 év felettieket diszkriminálják a leginkább. Védett tulajdonságnak számít például, ha valaki roma származású, kisgyermekes édesanya, fogyatékkal él, ha érdekképviselethez csatlakozik, általában ha valaki nő, vagy a 45 év feletti korosztályba esik. (Ezen felül vannak az „egyéb” védett tulajdonságok is - szerk.) (A 2003. évi, CXXV törvényt, mely az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség elősegítéséről szól ide kattintva elolvashatja).

 

Egy 57 és egy 59 éves pedagógus házaspárt több, 45 év feletti kollegájukkal együtt elbocsátottak

 

„Az életkori alapú megkülönböztetés, mely a hatóság által elbírált esetekben főként az időskorúakat sújtotta, minden jel szerint erősödő tendenciát mutat, tükrözi a foglakoztatás társadalmi problémáit. A gazdasági válság felerősíti az idősebb munkavállalókkal kapcsolatos előítéleteket” – olvasható a szervezet 2009. évről szóló összefoglalójában. A munkáltatók hozzáállása eltérő: van, aki úgy gondolta, az idősebb munkavállaló lojálisabb, nagyobb szakmai tudással rendelkezik, ugyanakkor sokan azt mondták, azért nem alkalmaznának egy ilyen korú munkavállalót, mert kevésbé terhelhető és nehezen igazodnik az újdonságokhoz.

 

Egy nő arra panaszkodott, hogy munkáltatója a vele egy munkakörben dolgozó férfi kollégája fizetésénél alacsonyabb összegben határozta meg munkabérét , s ezen akkor sem emelt, mikor egy csoporton belül vezető pozícióba került.

 

A második leggyakoribb jogsértési alapot a munkavállalók nemi hovatartozása jelentette 2009-ben. Ezekben az esetekben kivétel nélkül az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvet sértette meg a munkáltató. S bár az álláskereső nők többsége tisztában van az elvvel és jogaival, a „tendencia továbbra is jellemző”. „Mindennek oka legfőképpen a munkavállalók megnövekedett munkaerőpiaci-kiszolgáltatottsága lehet” – magyarázzák az EBH kutatói. S bár az anyaság szerinti diszkriminációt 3 esetben állapította meg 2009-ben a hatóság, a szakértők valószínűsítik, hogy nem javult a gyermeket nevelő munkavállalók helyzete. A munkáltatók gyakran már a munkára jelentkezők közül igyekeznek kiszűrni a potenciális gyermekvállaló munkavállalókat.

 

Az édesanyjákhoz viszonylag elnézően álltak a fókuszcsoportban résztvevők, mint mondták: "egy nőnek az a dolga, hogy szüljön", illetve "engem is megszült valaki". Könnyebben bele tudták tehát élni magukat a jelentkező helyzetébe.

 

Egy állásra jelentkező őszintén elmondta, hogy homoszexuális, a megpályázott állást nem nyerhette el.

 

Az EBH legutóbbi előadásán kiderült, bár 2009-ben egyetlen egy esetben állapított meg jogsértést a hatóság azonos nemhez vonzódás miatt, a kutatók úgy vélik, ha kiderül, ez hátrányt jelent a munkaerőpiacon.

 

Egy férfi úgy érezte, roma származása miatt nem vették fel egy eladói munkakörbe.

 

Az EBH véleménye szerint e tárgyban sokkal kevesebb megalapozott panasz érkezik hozzájuk, mint amennyit a probléma valós súlya indokolna. „A roma lakosság alacsony jogtudatossága húzódhat a háttérben” – olvasható a 2009. évet elemző kiadványban, melyben a civil jogvédő szervezetek e téren erősítendő tevékenységére is felhívják a figyelmet.

 

A kutatás szerint az idősebb korosztály és a kisgyermekes anyák esetén a válaszadók sokkal empatikusabbak voltak, mint a roma származású munkavállalókkal; többségük "ízlésalapon diszkriminált". Mindez azt jelenti, hogy nem azért nem vette fel a munkára a roma származású munkavállalót, mert "neki, személy szerint problémája volt vele", hanem mert a "potenciális ügyfelek, a főnök, a megrendelő nem örülne neki".

 

Image
Romák: a diszkrimináció leggyakoribb áldozatai 

A fókuszcsoportos felmérésen amellett, hogy elhangzott érvként az is, hogy azért nem vettek fel egy roma származású jelentkezőt, mert "nem akarják a vevők, hogy cigány szolgálja ki őket" illetve a "főmérnök megtiltotta, hogy romát vegyek fel", de volt olyan munkáltató, aki úgy fogalmazott: "neki mindegy, hogy narancsszínű, fekete, fehér vagy sárga a jelentkező, csak dolgozzon".

 

"Keresett" fogyatékosok?

 

Ugyanakkor egy nyíregyházi fókuszcsoportos felmérés a fogyatékkal élők esetében meglepő eredményt hozott. A régióban munkáltatók „szinte vadásznak” a fogyatékkal élő munkavállalókra, mert így mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése alól és sokan közülük úgy vélik, "sokkal jobban bizonyítani akar" egy fogyatékkal élő munkavállaló, mint egy egészséges társa.

 

Nemcsak a munka világában van baj

 

Az EBH a szolgáltatások igénybevételénél is megállapított diszkriminációt, ezen a területen is az életkor jelentette a legnagyobb hátrányt. Egy 76 éves kérelmező személyi kölcsönt szeretett volna felvenni, de az online hiteligénylést követően a kérelmét a rendszer visszadobta. A bank online tájékoztatója a kölcsönszerződés megkötésének alapfeltételeként a 22-65 év közötti életkort jelölte meg. Volt, akit etnikai kisebbséghez való tartozása miatt nem engedtek be szórakozóhelyre, mást azért „tanácsoltak el” egy szabadidős klubból, mert melegjogi aktivistaként is tevékenykedik.

 

Az EBH ilyen és ehhez hasonló ügyekben kíván segítő kezet nyújtani az embereknek, ugyanakkor a Csongrád megyei referens szavaiból kiderült, hogy a bejelentett sérelmek 10-12 százaléka tartozik csak a szervezet hatáskörébe. Sokan ugyanis csak „úgy vélik”, hogy diszkrimináció áldozatai, de jogi értelemben nem éri őket sérelem. Ilyen klasszikus eset, az „azóta gyűlöl a főnököm, hogy beléptem a munkahelyre” című bejelentés, de a „szomszédom azt hiszi, mindent megtehet, csak mert német állampolgár” sem ritka.

 

Mi lehet a megoldás?

 

Egy konkrét cég ellen indított eljárásban a panaszosnak mindvégig közre kell működnie.  Ha például egy aktív munkavállaló az EBH-hoz fordul problémájával, akkor munkatársait is kifaggathatják az eljárás során, egy kis cég esetén pedig könnyen világossá válik a munkaadónak is, hogy „ki és mire panaszkodott”.

 

„Nem nagyon vállalják az emberek az eljárást. Sokan egyébként nem is tudnak róla, ha ilyen jellegű sérelem éri őket, ha pedig fel is ismerik, fontosabb annál a munkájuk, hogy ebből ügyet csináljanak” – vélekedett Csókás Erna, jogi koordinátor. Ő ilyen esetekben azt szokta javasolni, várja meg az ügyfél, amíg lezárul a munkahelyén a belső vizsgálat. További nehézségeket okoz(hat) például a bizonyítási eljárás.

 

Nem ritka – annak ellenére, hogy tilos –, hogy rákérdeznek az állásinterjún például arra, mikor kíván a jelentkező családot alapítani, milyen gyakran szokott a gyermek beteg lenni, vagy akár vallási vagy szexuális hovatartozásra. Mit tehet ilyen esetben a munkakereső?

 

„Aki nagyon harcos típus és felvállal egy ilyen eljárást, mondja meg a véleményét és tegye hozzá azt is, hogy ’ugye tudja kedves munkáltató, hogy ezek tiltott kérdések?’” – tanácsolta Csókás, ugyanakkor hozzátette: minden eset más és más, az egyén habitusától függ, hogy fellép-e az őt ért jogsértés ellen. (A szervezet honlapján megtalálható az úgynevezett tiltott kérdések listája.)

 

Érdemes tudni

 

Pánczél Márta projektvezető szerint sok panaszos kártalanítást vár, illetve kér a szervezetüktől, erre azonban nincs lehetőségük. „Ezt minden alkalommal hangsúlyozzuk, hogy ne érje csalódás a panaszost mikor az ügye lezárul és semmilyen kártalanításban nem részesül” – tette hozzá. A szervezet egyébként mind a 19 megyében elérhető, az úgynevezett referensi pontokon, havonta egyszer pedig különböző kistérségekbe is ellátogatnak az EBH munkatársai.

 

„A felvilágosító munka azért is fontos, hogy az emberek megértsék, hogy jelentős különbség van a jogi és a hétköznapi értelemben vett diszkrimináció között. Azt szeretnénk, ha az állampolgárok jogtudatosak lennének” – mondta a projektvezető. A cégeket az 50 ezer forinttól 6 millió forintig terjedő pénzbüntetés megfizetése mellett a határozat nyilvánosságra hozatalával is sújthatja az EBH, illetve eltiltja a jövőbeni jogsértéstől.


C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek