Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Magyar jezsuiták a cigány keresztény értelmiségi rétegért
2011-03-30 09:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Magyar jezsuiták a cigány keresztény értelmiségi rétegértForrai Tamás a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának adott interjúban szólt arról a korszakalkotó, Európában egyedülálló kezdeményezésről, amely a magyarországi történelmi egyházak nevéhez fűződik: képviselőik Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat alapításáról írtak alá március 17-én egy dokumentumot Budapesten a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságán. Forrás: Magyar Kurír

 

 

 

 

A magyar jezsuiták 2010. július 31-én kinevezett új tartományfőnöke két hétig Rómában tartózkodik, hogy társaival, a világ különböző földrészein élő, közelmúltban kinevezett provinciálisokkal együtt továbbképző tanfolyamon vegyen részt. A kollokvium során megismerkednek a vatikáni dikasztériumokkal, valamint alkalom nyílik a tapasztalatcserére is.

 

A nemrég kinevezett rendfőnök az interjúban elmondta, hogy a jezsuita rend Szent Ignác óta missziós rend: igyekszik elmenni olyan területekre, ahol az egyház még nem találta meg a helyét. Amikor egy missziós terület elkezd működni, akkor átveszi a helyét az egyházmegyében működő struktúra. A Szentatya az általános rendgyűlésük alkalmával, három évvel ezelőtt megerősítette ezt a küldetést.

 

Elmondta, hogy az európai provinciálisok októberi konferenciáján két fontos működési területet jelöltek ki. Az egyik, hogy a gyorsan szekularizálódó európai környezetben meg kell keresni az új evangelizáció praktikus, hosszú távon működő, hiteles, együttműködésre épülő útjait. A rend, a Szentatya útmutatása nyomán is, elsősorban az egyház határterületén élő, egyre nagyobb létszámú rétegekhez, korosztályokhoz szeretne szólni, akik neveltetésük során nem találkoztak az egyházzal, de nyitottak felé.

 

A másik nagy terület a vallások közti párbeszéd. Nyugat-Európában meghatározó az iszlámmal való párbeszéd kérdése. Forrai Tamás hangsúlyozta: az elmúlt hónapok észak-afrikai eseményei, a hatalmas menekültáradat megerősítette, hogy milyen fontos kérdés ez. Elmondta, hogy nálunk nincs jelen ilyen súllyal az iszlám, hasonló horderejű kérdés viszont a magyar cigányság kérdése: hogyan tudunk kezdeményezőek lenni a megsebzett cigányság felé, a sok valós társadalmi konfliktus közepette. Hogyan tudjuk valóban beemelni a magyar cigányságot a növekedésbe, kulturális fejlődésbe? Az elmúlt húsz év szerinte elvesztegetett idő volt. Csak együttmunkálkodással, a cigány értelmiség helyzetbe hozásával lehet előre haladni. Vallja: keresztényként az a feladatunk, hogy legyen olyan keresztény, cigány származású értelmiség, amely hajlandó felelősséget vállalni a roma közösségekért, és hajlandó beemelni a párbeszédbe a keresztény értékeket.

 

Forrai Tamás a jelen problémáiról is beszélt az interjú során. Jelenleg a hangadó cigány értelmiség két szélsőség köré rendeződik. Az egyik asszimilálódni akar, el akarja felejteni a keserű múltat. Ez a beolvadás azonban értékvesztés, és nem segíti a probléma megoldását. A másik szélsőség az elmúlt nyolc év liberális politikai demagógiáját, egy agresszív, párbeszédre nem képes politikát képvisel, amely szerint a többségi nemzet az oka minden bajnak. Hangsúlyozza, hogy meg kell szólítani azokat, akik nyitottak a párbeszédre. A magyar cigányságnak vannak erős egyházi alapjai, olyan értékei, amelyek mindenki számára fontosak. Nagyon erősen megjelenik például náluk a család összetartó ereje.
 
Az oktatást tartja a fő területnek, ahol lépni kell. Két héttel ezelőtt a négy történelmi egyház képviselői aláírtak egy megállapodást: létrehoznak egy roma szakkollégiumi hálózatot, a négy egyház négy helyszínen, de közös célokkal. Olyan bentlakásos kollégiumok lesznek, ahová különböző helyekről jönnek egyetemisták, főiskolások, és maga a kollégium többlet szakmai képzést ad nekik. Elmondta, hogy már a konkrét tartalmi előkészítésnél tartanak, szeptemberben indul a program. A jezsuiták Budapesten, a görög katolikus egyház Miskolcon, a református egyház Debrecenben, az evangélikus egyház Nyíregyházán hoz létre egy-egy intézményt, ez utóbbi talán csak a következő évben. Fontosnak tartja megjegyezni, hogy nem ez a szegregáció. A szegregáció az, ha valakit alternatíva nélkül belekényszerítenek valamibe; ellenben ők olyan minőséget, ösztöndíjrendszert, tanulmányi programot kínálnak, ahová várják azokat a cigány fiatalokat, akik elkötelezett keresztény értelmiségi réteget szeretnének képezni.

 

A jezsuita rendfőnök pozitívan látja a jövőt: az elmúlt félév meghatározó tapasztalata számára, hogy az elmúlt húsz évben talán most van a legnagyobb hajlandóság az együttműködésre. Megtapasztalták, hogy az egyházi közösségek, civil csoportok külön-külön gyengék, valódi együttműködés által azonban egy újfajta hálózatépítés kezdődhet. Bízik benne, hogy ez az együttmunkálkodás más területeken is komoly gyümölcsöket terem majd.

 

A teljes interjút itt hallgathatja meg.

 

C-PRESS - evangelikus.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek