Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Rombauer-terv Ózd fejlődéséért
2011-03-27 15:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Rombauer-terv Ózd fejlődéséértElkészült Ózd és kistérsége középtávú cselekvési terve, a Rombauer-terv, amely tizenkilenc kiemelt projektben tartalmazza azt, hogy az elkövetkezendő öt-tíz évben mi az a fő irány, amely fejlődést hozhat a Borsod megyei városnak és környékének - mondta szombaton a település polgármestere az MTI-nek.

 

 

 

 

Fürjes Pál (Fidesz-KDNP) elmondta: az 1846-os ózdi gyáralapítás Rombauer Tivadar nevéhez fűződött, ezért kapta az ő nevét a tervgyűjtemény. Hozzáfűzte: tavaly, az önkormányzati választás után szembesültek a képviselők azokkal a terhekkel, hátrányokkal, amelyek a település jövőjét korlátozták.

 

    Mint mondta, ezért döntötték el, hogy olyan - a térség fejlődését is elősegítő - koncepciót fogalmaznak meg, amely segíti a területet a felzárkózásban. Úgy fogalmazott: a Rombauer-terv egy stratégia, kiút-program, amely Ózdnak a térségi központ szerepét kiterjesztve részletezi a fejlődési területeket, kiemelve a gazdaságfejlesztést, a foglakoztatás növelését, az életminőség javítását célzó feladatokat.

 

    Ezek a stratégiai pontok illeszkednek az ipari örökséghez, amely helyben adott, emellett a terv kapcsolódik a "zöld város"-koncepcióhoz, és kitér a romák integrációjára is.
    A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a város lakóinak egyharmada cigány származású, akiknek egyre nagyobb az arányuk, így velük együtt kell tudni élni, és ennek nem elvi síkon, hanem a gyakorlatban kell működnie.

 

    A Rombauer-terv gyűjteménye tehát rámutat arra, hogy akár a romastratégiát vizsgáljuk, akár a gazdaságfejlesztés vagy az életminőség kérdését nézzük - a közbiztonsággal, az egészségüggyel és így tovább - csak a munkahelyek számának növelése jelentheti a kiutat; "ez az a Kalmopyrin, ami mindenre jó" - fogalmazott Fürjes Pál. Mindez meghatározza hosszú távon a térség gazdasági erejét, amely visszahat az önkormányzat gazdálkodására, de még a korosztályi összetételre is, mert ha munka van, a fiataloknak nem kell új utakat, megélhetést, boldogulást keresniük máshol. Kifejtette: 11 ezer 200 nyugdíjas van a városban (a lakosság harminc százaléka), tehát látható a korosztályi torzulás.

 

Ózdon és környékén a munkahelyek számának növelésére két lehetőség van: az egyik a meglévő foglalkoztatók státusának erősítése - ebben az önkormányzat koordináló szerepet tölthet be. A másik pedig befektetők csábítása a térségbe - mutatott rá a polgármester, külön megemlítve, hogy az egyik zászlóshajó az itt még utolsóként működő kohászat.

 

Véleménye szerint a befektetők vonzásához kedvezőbb körülményeket kell teremteni, ehhez elengedhetetlen a térség elérhetőségének javítása, ami az egyik fő feladat. (A város és környékének egyik legnagyobb versenyképességi hátránya ugyanis, hogy mind a közúti, mind a kötöttpályás - vasúti - közlekedési főirányok elkerülik. Holott a szomszédság Szlovákiával és az, hogy három megyeszékhelyhez van viszonylag közel, kiváló adottsága a térségnek.) Ennek részeként kívánják fejleszteni a közúti hálózatot, elsősorban Miskolc és Budapest irányába , továbbá Eger és Szilvásvárad megközelítésének lehetősége is erősítheti a térség fejlődését.

 

Ózd polgármestere beszélt a távfűtés korszerűsítéséről, a konyhák, iskolák helybéli élelmiszerrel történő ellátásáról és az ipari örökség által nyújtott turisztikai lehetőségekről is.

 

Megjegyezte: kötvénnyel együtt ötmilliárd forint teher nyomja az önkormányzat vállát, a városban a regisztrált munkanélküliek száma pedig a legutóbbi adatok szerint csaknem négy és félezer volt.

 

"A siker záloga az, hogy a település vezetése hisz a fejlődésben, a felzárkózásban" - fűzte hozzá.

 

A tanulmányból az is kiderül, hogy széleskörű pályázati lehetőségei lehetnek a térségnek, a kiemelt kulturális örökséggel kapcsolatos témában például mindez csaknem harmincmilliárd forintot jelente - mondta Fürjes Pál. Emellett környezeti, foglakoztatási és egyéb területeket érintő pályázati lehetőségeket is tartalmaz, amelyek újabb forrásokat biztosíthatnak a Rombauer-terv megvalósításához.

 

C-PRESS - MTI

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek