Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Nekem csúnya a bőröm, azért nem puszil meg az óvó néni"
2011-03-26 12:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Nekem csúnya a bőröm, azért nem puszil meg az óvó néni"Egy állami gondozásból családhoz kerülő gyereknek sok mindent meg kell tanulnia: idegen neki egy ölelés, de akár egy puszi is. Magyarországon a cigány származású gyerekeket fogadják a legkevésbé örökbe, sokszor azért, mert a szülők félnek. Milyen sors vár rájuk? Nem egy olyan roma nevelőszülő akad, aki kifejezetten cigány kisgyereket szeretne magához venni, többek között azért, hogy ápolhassák az identitásukat. Történetek az intézet falain túlról.

 

 

 

 

"Magyarországon az értelmi fogyatékos, a cigány származású, és a hat-tíz éves kor fölötti gyerekeket fogadják a legkevésbé örökbe. Itthon előítélettel vannak a cigány gyerekekkel szemben, ezt meg lehet fogalmazni burkoltan, vagy kevésbé burkoltan is, ez így van" - mondta a Hírszerzőnek nyilatkozó pszichológus, nevelési tanácsadó.

 

Ez lehet az egyik oka annak, hogy a roma származású nevelőszülők igyekeznek cigány gyerekeket magukhoz venni az állami gondozásból. Három ilyen családról készített dokumentumfilmet 1998-ban Moldova Ágnes Egyszer karolj át egy fát címmel, a filmben szereplő családanyák pedig most, 13 évvel később újra találkoztak a Vörösmarty Moziban megszervezett Roma-napon.

 

Nem kell rá haragudni…

 

A film egyik szereplője, az akkor még óvodás Móni Pesten született, édesanyja tizenöt évesen már második gyermekének adott életet, ő a harmadik volt. Az első két kislányhoz hasonlóan őt sem nevelte egy percig sem: Móni csecsemőként a szülészetről gyermekkórházba, onnan pedig csecsemőotthonba került. Hároméves korában a Gyermek- és Ifjúságvédő Intézet (GYIVI) az újonnan kiképzett cigány hivatásos nevelőszülőhöz, Terihez helyezte el.

 

Később azon felbátorodva, hogy Móni szülei a negyedik gyermeket már nem adták intézetbe, a családgondozó tett egy kísérletet a családegyesítésre. Teriék otthonában találkozott a két család, és ettől kezdve egy darabig rendszeresek voltak a látogatások, Móni édesanyja szívesen bízta volna Terire a többi gyermekét is.

 

A találkozások azonban később ritkultak, majd amikor egyszer a kislány az erkélyen leskelődve várta az édesanyját, ő nem jött el. Később egyszer beállított, és elmondta, hogy szétmentek az élettársával és a legkisebb gyerekkel együtt visszaköltözött az anyjához. Egy évre rá még megpróbálták felvenni a kapcsolatot vele telefonon, de többet nem látták. Teri azzal nyugtatta Mónikát, hogy az anyjának biztosan sok gondja van, ezért nem kell rá haragudni.

 

"Itt tanulta meg a szeretetet"

 

Mónira persze az új családjába bekerülve is vártak még kihívások, sok olyan alapvető dolgot kellett megtanulnia, ami egy családban nevelkedő gyerek számára természetes. "Nagyon okos kislány Mónika, az élet, és a sors, amit ő átélt, kíséri őt, és valahogy másképp látja a világot, mint aki családban volt csecsemő."

 

Mikor a kislány odakerült, nem tudta milyen az, ha az édesanyja megöleli és érzi a teste melegét, és az első mellre tételt sem kapta meg. "Nem tudott puszit adni. Nem tudott. Egy két és fél éves gyerek. Itt tanulta meg, és a szeretetet is itt tanulta meg a családban" - mesélte a dokumentumfilmben Teri.

 

A filmben szereplő nevelőapuka, Erős Gusztáv is azt mondta, hogy a három és fél éves Norbihoz, mikor hozzájuk került, úgy kellett viszonyulniuk, mintha csecsemő lenne: "Félt mindentől, meg kellett mindenre tanítani. Három és fél éves volt, de mi úgy gondoztuk és neveltük, mint egy csecsemőt. Egy frissen kihozott gyerektől nem lehet ugyanazt elvárni, mint attól, aki születésétől fogva családban nőtt fel."

 

Leküzdhetetlen hátrányok?

 

Azt a Hírszerzőnek nyilatkozó pszichológus is megerősítette, hogy az intézetis, vagy éppen nevelőszülőtől nevelőszülőig sodródó gyerekek érzelmileg sérültek, emiatt pedig a kötődéseik is gyenge lábakon állnak. "Náluk ezért elég korai fázisban elkezdődhetnek a szocializációs zavarok. Nagyobb az esély, hogy deviánsak lesznek, hamarabb csatolódnak antiszociális csoportokhoz, és a párkapcsolatok, az intim kapcsolatok terén is sokkal szegényesebbek."

 

"Nekem csúnya a bőröm, azért nem puszil meg az óvó néni"

 

Ez legfőképp azért van így, mert az anya-gyerek kapcsolat minden későbbi szeretetkapcsolat prototípusa. Ha ez hiányzik, akkor a szakember szerint könnyen kialakulhat az intimitás, az empátiás készség, a kitartás, a hűség, vagy a másikra való odafigyelés hiánya.

 

Egy kis simogatás, egy kis szeretet

 

Móninak mégis sikerült beilleszkednie új családjába. "Ha idegenekkel találkozol, mit mondasz, ki neked a Móni?" - tette fel a kérdést a dokumentumfilmben Moldova Ágnes Teri egyik lányának. "A húgom" - hangzott az egyértelmű válasz. Teri szerint egyszerű a recept a cigány gyerekek nevelésében: "egy kis simogatás, egy kis szeretet, megdicsérem, és mindent el lehet érni a cigány gyerekeknél. Így vannak nevelve - lelkisek".

 

Teri szívesen adna tanácsot a magyar nevelőszülőknek abban, hogy neveljék a cigány gyerekeket, de abban nem hisz, hogy meg is fogadnák a tanácsait: "a közvélemény szerint a cigányok alkalmatlanok, és a saját gyereküket sem tudják felnevelni, nem ám hogy intézetből kivegyenek gyereket. Kikérik maguknak, hogy nekik egy cigány asszony adjon tanácsot. Ők másképp nevelnek, nálunk a gyerekeknek szabadság van, mégis nagyszerűen felneveltem a gyerekeimet, betegek nem voltak még hál’ istennek".

 

Anasztázia és Erik története is alátámasztja, hogy a magyar nevelőszülők olykor előítélettel viseltetnek a roma származású gyerekek iránt. Mindketten óvodás koruk előtt kerültek nevelőszülőkhöz, egy roma édesanyához és nem roma férjéhez. A házaspárnak nem lehetett saját gyermeke, az édesanya pedig, mivel ő is nehéz sorsú állami gondozott volt, úgy gondolta, nevelőszülőként segíthet a legtöbbet az árva gyerekeken.

 

A gyerekek volt osztályfőnöke a Hírszerzőnek azt mondta: "a szülők féltek az örökbefogadástól, mert a hozzájuk került gyerekek sokszor problémásak voltak, s nem megbízható tulajdonságokkal rendelkeztek: loptak, hazudtak, csaltak, s attól tartottak, mire felnőnek, ellenük fordulnak majd a gyerekek". A két gyerek azóta külföldi örökbefogadó szülőkhöz került, mert - ahogy volt nevelőanyjuk fogalmazott korábban tanítónőjüknek - "a magyar szülőknek nem kellenek a cigány gyerekek, de az olaszok és a spanyolok viszik őket, mint a cukrot".

 

"Ez nagyon rossz tévhit"

 

Móni nevelőanyja persze nem tartja indokoltnak ezt a negatív hozzáállást: "nem vagyunk olyanok, hogy kerülni kell bennünket. Aki megismeri a cigányokat, és köztük lakik több éven keresztül, az másképp látja. És ezt nagyon jól tudják a nem cigányok, hogy nem minden cigány egyforma - ez nagyon rossz tévhit".

 

Teri szerint a magyar nevelőszülőknek is hordaniuk kéne a befogadott cigány gyerekeket roma közösségbe, hogy megismerhessék a saját gyökereiket és kultúrájukat, különben "mikor felnőnek, nem találják majd a helyüket". A dokumentumfilmben szereplő nevelőapuka is azt mondja, sokkal jobb annak az embernek, aki a kultúráját éli, színesebb az élete. Az Erős család ezen kívül a nyelvet és az emberek tiszteletét szeretné továbbadni a gyerekeknek.

 

Ezzel Móni nevelőanyja is egyetért, bár ők romungro cigányok, és nem beszélik már a nyelvet, azt mondják, minden gyereknek joga van ahhoz, hogy az identitását megfelelőképpen ápolják, az intézetben viszont ez nem lehetséges. "A nyelvet nem tudom átadni, de ha érdeklődnek róla, tudom, hova kell őket elvinnem. A saját lányom is most tanulta meg a cigány nyelvet, és ötösre vizsgázott" - mesélte Teri.

 

Azért is fontos, hogy a gyerekek tisztában legyen saját identitásukkal, mert bár Móni nevelőanyja szerint otthon biztonságban érzik magukat, az iskolában és az óvodában gátlásosabbak.

 

- "Mónikám, szokott az óvó néni adni neked puszit?"
- "Mama, nekem nem ad, csak a többi gyerekeknek ad."
- "És Móni, neked miért nem ad, ha megdicsér?"
- "Nekem csúnya a bőröm, és azért nem puszil meg."

 

"Megnyitják a szívüket"

 

Vida Zsuzsanna, a Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője a Roma-napon azt mondta: "a roma nevelőszülők egyik legnagyobb erőssége, hogy olyan természetességgel tudnak kapcsolatot ápolni, ami a magyar nevelőszülőknek nem mindig sikerül, vagy nehézséget okoz. Megnyitják a családjukat, és megnyitják a szívüket, ha viszont el kell engedni, akkor nagy szívfájdalommal, de el tudják engedni őket, mi pedig örülünk, mert újabb gyerekeket tudunk elhelyezni ezekben a családokban".

 

Bár a szakember szerint a gyerekekhez való viszonyulásban nagyon hasonlóak a roma nevelőszülők, motivációjukat tekintve sokszínű történetekkel találkozhatunk. Volt, aki azért lett nevelőszülő, mert a férje intézetben nőtt fel, és úgy gondolták, ha nagyobbak lesznek a saját gyerekeik, ők is segítenek egy állami gondozotton. Volt, aki gyámügyesként dolgozott, és "teljesen tönkretette, amikor cigány gyerekeket kellett állami gondozásba venni". Volt, akinek nem született fia, de szeretett volna, Móni nevelőanyja pedig nem akarta, hogy az unokája - akit szintén ő nevelt - egyedül legyen, ezért keresett mellé egy barátnőt.

 

Jónás Anna esete kicsit más volt, a férje meghalt, három gyereke mellé pedig esze ágában sem volt magához venni egy állami gondozottat, de a gyülekezetben, ahova jártak, mégis kiszúrta őt Diós Ágnes, neves magyar szociográfus, szociális munkás (1932-2005), és megkérdezte, nem akarja-e befogadni az akkor 18 hónapos Hajnit. "Elvitt egy kislányhoz, ránéztem, mondtam, hogy nekem nem kell." A kislány végül némi huzavona után mégis odakerült Annához, most pedig már azt mondja: "ő az én lányom, az én szerelmem, hála a jó istennek 18 hónapos kora óta nevelem".

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek