Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Makai István: Csökkenthető a fővárosban a roma munkanélküliség
2011-03-25 08:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Makai István: Csökkenthető a fővárosban a roma munkanélküliségA főváros romaügyi biztosa szerint Budapesten nem alakultak ki hasonló gócok romák és nem romák között, mint egyes vidéki településeken.

 

 

 

Volna mód a romák és hátrányos helyzetűek munkanélküliségének csökkentésére  Budapesten, még a mai gazdasági - munkanélküliségi helyzetben is, de ehhez kormányzati támogatásra is szükség van - nyilatkozta Makai István, a főváros romaügyi biztosa a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este. A Tarlós István által megbízott szakember úgy látja: a fővárosban nem alakultak ki olyan problémák és gócok romák és nem romák között, mint egyes vidéki településeken. A félkatonai szervezetek "járőrözését" ugyanakkor Makai István is elítéli, mint ami sem a polgári értékrendnek, sem az uniós normáknak nem felel meg. Az ilyen akciók helyett romák és nem romák együttgondolkodására, közös célok kijelölésére lenne szükség - szögezte le Makai István.

 

“Főpolgármester úr elkötelezett a romák társadalmi felzárkóztatása, polgárosodása mellett. Én azt a megbízást kaptam, hogy a problémákat gyűjtsem egy csokorba, rendszerezzem, programokat dolgozzak ki és javaslatokat tegyek; illetve kezdeményezési jogom van'' -nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Makai István, a főváros romaügyi biztosa.A biztos első helyen teendő intézkedésként a foglalkoztatási helyzet javítását jelölte meg. Mint mondta: tapasztalatból tudja, hogy nagyon sok roma keres munkalehetőséget – lehetőség szerint a nyílt munkaerőpiacon szeretnék ezt számukra biztosítani – mondta Makai István.

 

Lehetne csökkenteni a roma munkanélküliséget


Kérdésre válaszolva a biztos kifejtette: a jelenlegi gazdasági helyzetben és munkanélküli mutatók mellett sem lehetetlen a munkához juttatás elősegítése. “Ha végiggondoljuk a rendszert, lehet olyan megoldásokat találni, amik nem igényelnek jelentős többletforrásokat. Jogszabályi kereteket kell változtatni” - fejtette ki a roma felzárkóztatással megbízott fővárosi szakember.

 

Konkrét példaként hozta fel, hogy vannak vállalkozók és vállalkozások, akik és amelyek hajlandók lennének tíz-tizenöt százalékos arányban romákat foglalkoztatni. Ha egyes pályázatokon ezek előnyt élveznének, akkor nagy valószínűséggel ugrásszerűen megnőhetne a roma származásúak illetve általában a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása.  Másik lehetőségkénként  a kis- és közepes vállalatokat is lehetne olyan módon támogatni, hogy az állam átvállalná a minimálbérek után a közterhek megfizetését egy évig, így segítve elő a tartós foglalkoztatást; ha megfelel az adott munkavállaló egy vállalkozónak, akkor valószínűleg az egy év letelte után is tovább foglalkoztatná őt – hangzott a beszélgetésben.

 

Ehhez jogszabály-módosítás és kormányzati szándék is szükséges, mivel az elképzelés érinti a központi költségvetést. Megvan a kormányzati támogatás ezekhez a tervekhez? - kérdezte a Közbeszéd.

 

Utóbbi javaslat egyelőre saját elképzelés csupán, de reméli, hogy elnyerik a főpolgármester tetszését és rajta keresztül a kormányzathoz is eljutnak – reagált Makai István. Az viszont már egy létező rendelet, miszerint aki hátrányos helyzetűt foglalkoztat, az egy-egy pályáztatáson előnyt élvez – hangzott az interjúban.

 

A fővárosban nincsenek súlyos konfliktusok


Szerencsére a fővárosban nincsenek olyan kiélezett problémák romák és nem romák között, mint egyes vidéki településeken – mondta kérdésre válaszolva Makai István. Persze, a fővárosnak is megvan a maga problémája – de ez inkább szociális téren, az oktatásban és az adósságkezelésben érhető tetten, és persze a foglalkoztatásban. Ám olyan gócok, amelyek vidéken vannak, a fővárosban nem jelentkeztek – tette hozzá.

 

“Ugyanakkor meg kell jegyeznem,hogy ez a fajta fellépés, melynek során félkatonai militáns szervezetek grasszíroznak vidéken, a polgári értékrenddel összeegyeztethetetlen, illetve az európai normáknak sem felel meg. A jogkövető magatartás minden állampolgárra egyformán érvényes, és rendőrség feladata helyre tenni a dolgokat” - hangsúlyozta a főváros romaügyi biztosa.

 

Az együttműködés és az együtt változás lehet csak a jövő


Ha valaki Magyarország és a nemzet jövőjét nézi, akkor az együttműködésről, az együttgondolkodásról, közös feladatok és célok kijelöléséről kellene beszélni, párbeszédet folytatni – tette hozzá Makai István. “Van egy jelmondatunk, a Fővárosi Cigány Önkormányzatnak és Roma Polgári Tömörülésnek, miszerint >>múltunk közös lesz a jövőben is<<. Ez a szellemiség az, aminek minden emberben – fejekben és szívekben – érződnie kellene. Ehhez mindannyiunknak változni kell, romáknak és nem romáknak egyaránt” - nyilatkozta a Közbeszéd stúdiójában Makai István.

 

C-PRESS - karpatinfo

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek