Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Ha megölik, mit szenved?" - Így készülnek a perre a cigányok elleni támadások helyszínein
2011-03-24 08:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az özvegy, aki a tragédia után visszaköltözött a domb másik oldalán lakó szüleihez, nem kételkedik benne, hogy az igazi gyilkosokat fogták el. A fiatal nő csak néhány szóval válaszolt kérdéseinkre, inkább hagyta beszélni az édesanyját, aki azt mondta, szerinte bárkinek, aki meg tud ölni egy kisgyereket, halálbüntetés járna, ha lenne ilyen Magyarországon. Kérdésünkre, hogy ő is így gondolja-e, az özvegy megrázta a fejét, és azt mondta: "Ha megölik, mit szenved? Azt a néhány percet?""Vasálarcban" hozott vádlottak, előbb hanyagul, majd alaposan dolgozó rendőrök - ezeket látták a nyomozásból a cigányok elleni támadássorozat első helyszínén, Galgagyörkön. Pénteken kezdődik a gyilkosságokkal vádolt négy férfi bírósági tárgyalása, az [origo] a célpontként választott falvakban érdeklődött, hogyan készülnek a helyiek a perre.

 

 

 

 

Az utcára néző ablak redőnyét apró lyukak borítják, és hiába tapasztották be őket kívülről, mégis beszűrődik rajtuk a fény a sötét szobába. Csaknem három év telt el azóta, hogy a galgagyörki faluszéli házra sörétes puskával rálőttek, de még mindig látszanak a támadás nyomai. A házban lakó idős, görnyedt asszony az [origo] riportereitől tudta meg, hogy pénteken kezdődik a cigányok elleni támadásokkal vádolt négy férfi pere, de csak annyit mondott, eszében sincs felutazni emiatt Budapestre. Megjegyezte, hogy ő a rendőröknek is megmondta, hogy "ha akarnak tőlem valamit, kijönnek, mert fájós a lábam".

 

Az asszony azt mondta, azért szívesen megnézné a vádlottakat, mert nem látta őket akkor sem, amikor a nyomozók tavaly a helyszínre vitték a gyanúsítottakat, hogy rekonstruálják az eseményeket. Akkor az utcában mindenkit "bezavartak a házba", és hiába nézelődtek az ablakon át, a feltételezett tettesek arcát eltakarták - az idős nő szerint "vaskalapot" viseltek, egy másik falubeli "vasálarcnak" nevezte a maszkot.

 

Galgagyörk volt az első helyszín, ahol lecsaptak a cigányok elleni támadások elkövetői. Három házra is rálőttek, de nem sérült meg senki. Bár az itt élők megrémültek, és azt mondják, még heteken át nem tudtak aludni, arra csak a tévés híradókból jöttek rá jóval később, hogy a galgagyörki támadást még nyolc másik követte, és az elkövetők ugyanazok lehettek. A rendőrség is csak fokozatosan ismerte fel a galgagyörki események jelentőségét egy idős férfi szavai alapján: ő úgy emlékszik, először a váci rendőrség helyszínelt, szerinte hanyagul, de úgy emlékszik, hogy a másnap érkező pesti rendőrök is csak ímmel-ámmal vizsgálódtak. Jóval alaposabbak voltak aztán szerinte hetekkel később a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói, akik az egyik érintett házban lakó férfi szerint mintegy négy napig maradtak a faluban.

 

Bár a nyomozóknak végül sikerült megtalálniuk a feltételezett támadókat, akiket egyetlen szemtanú sem látott, és eljutott a vádemelésig a bűncselekmény-sorozat felderítése, a rendőrségi munka nemcsak Galgagyörkön, hanem Tatárszentgyörgyön is kapott kritikákat. A 2009 februárjában agyonlőtt áldozatok hozzátartozói itt is arra panaszkodtak, hogy a rendőrség semmiről nem tájékoztatta őket az eljárás során, az ügy fejleményeiről mindig csak a híradókból értesültek.

 

A Tatárszentgyörgyön megölt férfi édesanyja, Csorba Csabáné - aki a támadásban leégett faluszéli ház mellett lakik - azt is sérelmezi, hogy Tatárszentgyörgyre nem hozták el a gyanúsítottakat, és nem rekonstruálták az eseményeket. A tragédia óta nem voltak itt nyomozók - mondta az asszony a háza előtt állva, amelynek bejárata a fia házának megmaradt falaira néz. A falra valaki méteres betűkkel felmázolta: "Szeretünk Robika".

 

Az asszony azt mondta, egyáltalán nem bíznak a rendőrségben, és éjszaka még mindig éberen alszanak. Az asszony a homokos dűlőúton éjjel rendszeresen végighajtó terepjáróról beszélt, amely a házból kiszaladók láttán elhajt, legutoljára szerinte egy hete történt ilyen. A rendőrök szerinte nem törődnek ezzel, és amikor legutóbb a házuk felé járt rendőrautó, akkor is alaposan megijesztette őket. Az asszony szerint ugyanis lekapcsolt lámpával érkezett, és így "zörgött a ház körül, amikor mi félünk".

 

Csorba Csabáné és a férje még azt sem hiszik el, hogy az igazi tettesek állnak bíróság elé pénteken, szerintük a rendőrség nem azokat találta meg, akiket kellett volna. A bizalmatlanságuk talán arra vezethető vissza, hogy közvetlenül a támadás után a hatóságok több hibát is vétettek: az első órákban egyszerű balesetként kezelték a történteket - másnap reggeli közleményük szerint "a családi házban elektromos zárlat okozta a tüzet", és a holttesteken levő lőtt sebek ellenére először kizárták az idegenkezűséget is. Csak órákkal később ismerték el, hogy gyilkosság áldozata lett a férfi és kisfia.

 

Kételyeik ellenére a tatárszentgyörgyiek készülnek a tárgyalásra, Csorba Csabáné azt mondta, ha anyagilag bírják, az összes tárgyalási napra megpróbálnak Budapestre menni. Szeretne elmenni az özvegy is, aki két éve a férjét és a fiát is elvesztette a támadásban. A fiatal nő azt mondta, "biztos nem lesz kellemes" látni a tetteseket, de a tárgyalás és az ítélet érdekli.

 

Az özvegy, aki a tragédia után visszaköltözött a domb másik oldalán lakó szüleihez, nem kételkedik benne, hogy az igazi gyilkosokat fogták el. A fiatal nő csak néhány szóval válaszolt kérdéseinkre, inkább hagyta beszélni az édesanyját, aki azt mondta, szerinte bárkinek, aki meg tud ölni egy kisgyereket, halálbüntetés járna, ha lenne ilyen Magyarországon. Kérdésünkre, hogy ő is így gondolja-e, az özvegy megrázta a fejét, és azt mondta: "Ha megölik, mit szenved? Azt a néhány percet?"

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek