Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Utcaseprő lett a cigány festőből
2011-03-23 07:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Utcaseprő lett a cigány festőbőlAlkotásai ott voltak már számos kiállításon, sőt, még Kínába is eljutottak, de van belőlük a Budapest Galériában és a Nemzeti Múzeumban, valamint a VIII. kerületi cigány festők állandó tárlatán is. Váradi Gábor az autodidakta cigány festészet jól ismert képviselője, aki az ecsetet egy hónap időtartamra seprűre cserélte. Elfogadta ugyanis a munkaügyi központ ózdi kirendeltségének közmunkaajánlatát, és napi négy órában dolgozik.

 

 

 

 

hvg.hu: Töltött már be ennél hasznosabb állásokat is.

 

Váradi Gábor: Persze, de én nem szégyellem a munkát, és ezt a lehetőséget is megragadtam. Most utcát seprek és gyűjtöm a falevelet, mert ezt a feladatot kaptam. Hengerész-forrasztár szakmám van, 23 évig dolgoztam az ózdi vasgyár durvahengerművének a triósorán, de azt bezárták. Azóta nem voltam hengersoron, pedig számos helyre elküldtem az önéletrajzomat. Soha nem kaptam egyetlen visszajelzést sem.

 

hvg.hu: Nem könnyű Ózd térségében munkát találni, de aki nagyon akar, annak előbb-utóbb biztosan sikerül. Ha nem a környéken, akkor távolabb.

 

Váradi Gábor: Hat éven át a Frank Hungária Kft.-nél dolgoztam, amit azért adtam fel, mert 1999-ben létrehoztuk a Pályaorientációs Alapítványt azzal a céllal, hogy délutáni foglalkozás keretében tanítsuk a cigány fiatalokat. A következő évben elindítottuk a Rabindranath Tagore Tanodát, ahová naponta átlagosan 25-30 gyerek jött el, de volt olyan alkalom, hogy 90-en vettek részt a kézműves foglalkozáson és más képzésben. Örömmel jártak hozzánk a hátrányos helyzetű családokból azok a gyermekek, hiszen mindig kaptak uzsonnát is a tananyag mellé. Sajnos, pénzhiány miatt 2008-ban megszűnt a műhely.

 

hvg.hu: Azóta munkanélküliként tengődik?

 

Váradi Gábor: Sikerült fél évet Izlandon dolgoznom a halászok mellett, de hiányzott a család, és hazajöttem. Utána ottani élményeim egy részét vászonra vittem. Tavaly fél évet töltöttem egy putnoki cégnél támogatott pályázatból, de az augusztusban lejárt. Nyolc nap kellett volna még ahhoz, hogy meglegyen a 180 műszakom, mert akkor kaphattam volna munkanélküli segélyt. Mivel ez nem jött össze, maradt a 28 500 forint álláskeresési támogatás, amit idáig kaptam.

 

hvg.hu: Az a pénz mire volt elég?

 

Váradi Gábor: Mivel feleségem sem tud elhelyezkedni és két kisebb gyermekünk velünk lakik - Gábor ács-asztalos szakmunkástanuló, Áron másodikos általános iskolás -, ezért nagyon szűkösen élünk. Még van villanyunk és vizünk, de már elmaradtunk a fizetéssel. A téli fűtésnek idén néhány gyümölcsfánk is áldozatul esett, mert mégsem fagyhattunk meg. Sokan nem tudják, milyen nehéz az élet Ózd térségében. Szerencsére két lányunkra már nincs gondunk, Éva és Krisztina is főiskolát végzett, és most Budapesten dolgoznak a szociális szférában.

 

Utcaseprő lett a cigány festőből

 

hvg.hu: Elég későn, 30 fölött született meg az első alkotása, majd Péli Tamás festőművész és még néhány szakmai támogató felkarolta. Roma naiv festőként ismertségre tett szert, és azt hihetnénk, képzőművészeti munkájából akár meg is élhetne.

 

Váradi Gábor: Elég sok festményt eladtam, és a befolyt összeg jól jött a családnak, de annyit nem lehet vele keresni, hogy abból tisztességesen megéljünk. Ezért is örültem a tavalyi bódvalenkei meghívásnak, ahol Pásztor Eszter projektmenedzser egy 26X3,5 méter méretű fal festésével bízott meg.

 

hvg.hu: Horváth János művészeti vezető cigány meséket és mondákat festett meg Bódvalenkén. Önnek ezekből melyik jutott?

 

Váradi Gábor: Akkoriban történtek a romagyilkosságok, ami minden jóérzésű embert megrendített és mindenkiben félelmet ébresztett. Ezt a félelmet festettem meg, amiben látható a remény, a krisztusi szeretet és a halál. Utóbbinál egy sast használtam szimbólumnak, ami elragad egy családanyát. Azért választottam ezt a témát, mert egy művésznek harcolnia kell az igazságtalanság, az élet borzalmai ellen. Ma az országban nagyon rossz a helyzet, nagy a szegénység, ami a lelket is megöli. Ezért a következő képemen Krisztust fogom megfesteni, amikor leveszik a keresztről és ahogyan szenved. Átvitt értelemben mostanában mi is szenvedünk a szegénységtől, a kilátástalanságtól.

 

hvg.hu: A reggeli mínuszok és a több órás utcaseprés után van kedve a festőállvány elé állni?

 

Váradi Gábor: A legtöbb festményemet munka mellett készítettem, ez a napi négy óra pedig nem igazán fáraszt le. Gondom inkább az alapanyag beszerzésével van, mert a család jelenlegi bevétele a napi megélhetéshez is kevés. A VIII. kerületi kiállítóterembe tavaly év elején 24 képemet küldtem el, amelyek még nem érkeztek vissza. Ha azok közül néhányat tudnék értékesíteni, javulna a helyzetünk és jobban tudnék a festésre koncentrálni. Az is bizonytalanságot okoz, hogy 30 munkanapot kell bedolgozni, mert csak úgy kaphatok a következő évben támogatást. Az egy naptári hónappal viszont ez a kötelezettség még nincs letudva, mert marad még nyolc bedolgozandó műszakom. Várom, hogy visszahívjanak Bódvalenkére, a freskófaluba, de ha akkor rendelnek be újra a közmunkára, akkor oda a lehetőségem úgy szakmai, mint pénzkereseti téren.

 

Kovács István

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek