Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az újfasizmus ellen tüntettek a Kossuth téren
2011-03-22 06:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az újfasizmus ellen tüntettek a Kossuth térenA "cigányellenesség és az újfasizmus megállítását", a roma kisebbség megvédését követelték a kormánytól az antirasszista világnap alkalmából tartott tüntetésen felszólalók hétfőn a fővárosi Kossuth téren.

 

 

 

 

A Roma Polgárjogi Mozgalom, a Wesley János Főiskola, valamint a Társulás a Cigány Méltóság Védelméért szervezésében tartott közös megmozdulás szónokai mintegy másfél száz ember előtt az elmúlt hetekben a Gyöngyöspatán történtekre utalva azt hangoztatták: a kormánynak fel kell lépnie a fajgyűlölő ideológiák ellen, nem szabad engedni, hogy a rasszizmus teret nyerjen a politikában és a törvényhozásban, és a demokratikus erőknek kell szerveződniük a szélsőjobboldali törekvések ellen, békés eszközökkel.

Nagy Ildikó Emese, a megmozdulás főszervezője azt mondta: azon milliók nevében emel szót, akik nem kérdőjelezik meg a felvilágosodás több évszázados alapeszméjét, a szabadságot és az egyenlőséget, és idézte az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának első bekezdését, amely szerint minden emberi lény szabadnak, egyenlő méltósággal és jogokkal születik. Azt mondta: ma vannak, akik mindezt kétségbe vonják, függetlenül attól, hogy erre építette létét az Európai Unió, Magyarország pedig az alkotmányos berendezkedését.

"Azért vagyunk ma itt, hogy követeljük, az állam védje meg polgárait, és tartassa be a törvényeket, lépjen fel a fajgyűlölő ideológia és az ez alapján szerveződő csoportosulások, félkatonai szervezetek ellen" - hangozatta. Hozzátette: azért szervezték tüntetésüket, mert a rendőrség Gyöngyöspatán tétlenül nézte a heteken át tartó jogtiprást, és "inkább támogatták a fajgyűlölő akciókat, mint hogy fellépjenek ellenük".

Farkas János, a hevesi település roma vezetője azt mondta: a nap folyamán találkozott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárral, és átadta azt a helybéliek által megfogalmazott, a kormánynak címzett levelet, amelyben azt követelik, hogy az állam védje meg a roma kisebbséget.

Kijelentette: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai 16 napon át zaklatták a Gyöngyöspatán élő 430 romát, és ha emiatt egy héten belül nem történnek konkrét lépések, "politikai menedékjogot fognak kérni a cigányok más uniós tagállamoktól".

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője azt mondta, a gyöngyöspatai cigány vezetőkkel együtt szintén találkozni kívánt az államtitkárral a település roma lakosai által meghatalmazott képviselőként, de Balog Zoltán nem fogadta, mondván, "előre nem jelezte, hogy a delegációval együtt érkezik".

Niedermüller Péter etnográfus a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épülete előtt tartott megmozduláson úgy fogalmazott: "mindannyiunk szégyene", hogy "az újfasiszta bandák" ellen nem emelte fel szavát a köztársasági elnök és a kormányfő", egyértelműen kifejezve szolidaritását a romák mellett, ezért az újnácik térhódítása ellen a megfelelő lépés az, hogy "egész országra kiterjedő hálózatot, a szélsőjobboldali barbársággal szembeforduló békés civil erőt" kell létrehozni.

Tamás Gáspár Miklós azt hangoztatta, hogy a "neonáci terrorizmus" ellen eddig sem volt tapasztalható az egyébként elvárható társadalmi felháborodás, gyenge szavakkal tiltakoztak a romagyilkosságok, a politikusok elleni merényletek elkövetése miatt. A filozófus "tragikusnak és reménytelennek" látja az ország helyzetét, ezért úgy véli, "a szegények erejére" van szükség, csak a szervezett mozgalom segíthet egy erőtlen társadalomnak, mert a szegények ereje abban van, hogy sokan vannak.

Berki Judit szociológus szerint mára "ember embernek lett farkasa", a kormányzati erők és a politika titkos szövetséget kötöttek a cigányság ellen. Példaként említette az elmúlt hónapokban hozott szociálpolitikai változtatásokat, amelyekről senki nem meri megkérdezni, hogyan érintik a szegényeket. A szakember azt mondta: a tankötelezettség 15 éves korhatárra való leszállítása valójában a gyermekmunka legalizálása, de tényként említette, hogy az 1,3 millió munkanélkülinek sem tudnak lehetőséget adni, és az országban élő hárommillió szegény - köztük másfél milliónyi mélyszegénységben lévő - kilátástalan jövő előtt áll.

A gettókba szorított és rasszista megfélemlítésnek, erőszaknak kitett cigány emberek és közösségek mellett címmel meghirdetett szolidaritási nap alkalmából tartott megmozdulás résztvevői a tüntetés végén átvonultak a Belügyminisztérium elé, ahol az Amnesty International szervez gyertyagyújtásos megemlékezést. A rendezvényen több jogvédő szervezet vezetője és liberális értelmiségiek mellett megjelent Szanyi Tibor, az MSZP, Osztolykán Ágnes, az LMP országgyűlési képviselője is.

Az ENSZ 1966-ban döntött arról, hogy március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem világnapjává nyilvánítja. Ezzel arra emlékeztet a világszervezet, hogy 1960-ban ezen a napon Dél-Afrikában vérfürdőbe torkollott, 69 halálos áldozatot követelt egy apartheidellenes tüntetés.
 

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek