Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Diákok egymás között, őszinte vélemények a cigányokról
2011-03-21 09:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Diákok egymás között, őszinte vélemények a cigányokrólA diákok többsége úgy érzi, nem éri hátrányos megkülönböztetés a cigány tanulókat az iskolában.

 

 

 

 

A kaposvári építőipari iskola több mint hétszáz diákjának többsége – ahol a romák becsült létszáma kétszáz körüli – úgy érzi, nem éri hátrányos megkülönböztetés a cigány tanulókat az intézményben. Ha mégis, arra a romák egyértelműen azt mondják: „azért mert cigány vagyok, nekem így is jó?” A magyarok viszont legalább ilyen határozottan állítják: a baj az, hogy a romák képtelenek betartani a szabályokat.

Egyebek közt ez derült ki azon a mindezidáig városszerte egyedülálló tematikus napon, amelyet Egy hazában-egy iskolában címmel tartottak a cigányság világnapjához kapcsolódóan az építőipari szakközépiskolában. S bár a diákok úgy vélték, nem feltétlenül az ilyen napok oldják a két népcsoport közti feszültséget, kifejezetten okos megnyilvánulásaik mégis előremutatóak voltak.

A Kaposváron jórészt csak „gyűjtőként” ismert építőipari szakközépiskola (ide fel kell venni a máshonnan eltanácsolt diákokat) vezetése úgy érzi, többre hivatott e névnél az intézmény. Ezért is hittek abban, hogy igenis „építő” jellegű kritikákat, és hasznosítható tapasztalatokat is hallanak majd a diákságtól a tematikus napot nyitó osztályfőnöki órákon, melyek közül az egyiken jómagam is – ismét – iskolapadba ültem. Az idén érettségiző faipari- és építős osztályban Marczali Ferenc osztályfőnök és persze a sokszor sokat szidott építősök diákkorom igazi élményt nyújtó óráinak hangulatát idézték.

– Szerintetek szükség van ilyen napokra? – indította a beszélgetést Marczali Ferenc. Amire a válasz az ilyen magamfajta kiöregedett diák jelenlétében, aki ráadásul valami újságtól jött, meglehetősen döcögősen indult.


– Úgy érzem, hogy nem igazán – törte meg végül a csendet Tibor. – Hiszen pontosan azok nincsenek itt, akik érdekeltek lennének ebben a témában. A problémák mindennaposak, tehát kár erre egy napot kinevezni, bármikor máskor meg lehet ezt a dolgot beszélni. Máskor is meg lehet ismerkedni a cigányság múltjával, történetével, jelenével.

– Szerintem meg attól, hogy megismerjük a múltjukat, kultúrájukat, semmi nem fog változni az egymást közti viszonyban – vette át a szót Roland, akiről kiderült, határozott véleménye van, s a kezdeti megilletődés után bizony nem fél annak hangot is adni. – Ráadásul ez a nap nem azoknak a múltját mutatja be, akikkel probléma van akár itt, vagy bárhol máshol, hanem a normálisabb romákét. Akiknek meg fontos lenne, azokat meg nem is érdekli, amiről szó van.

Robi aztán egy hirtelen fordulattal sokak szerint megmondta a „tutit”: lehet, hogy nem a múltjukat kellene megismerni, hanem a mindennapi problémáikat. – Talán ez segítene – vette föl –, bár én úgy látom, hogy a feszültséget a legtöbbször az okozza, hogy ők nem tartják be a mindennapi normákat itt az iskolában, amiket viszont nekünk be kell tartani. Az is igaz, hogy a hátrányuk legtöbbször a családból adódik. Van a rendesebb kategória, de mögöttük többnyire egy dolgozó család áll. Viszont, aki idejön a felzárkóztatóba egy gyenge tanulmányi eredménnyel, ott biztosan nincs a háttérben egy normális család, ahol a szülő a sarkára állna, hogy a gyerek igenis tanuljon. Semmi nem motiválja a tanulásra, mert otthon is azt hallja: cigány vagy gyerek, nem fogsz megélni így se, úgy se, neked mást kell csinálni! Akkor persze, hogy nem tanul a gyerek.

 

– Ti is érintettétek, hogy a cigány fegyelmezetlen nép, nem nagyon szereti betartani a szabályokat – vette föl az osztályfőnök segítendő a beszélgetés tovagördülését. – Miért?
Olivér szerint azért, mert így érzik szabadnak magukat, hiszen évszázadokig vándoroltak.
– Attól még beilleszkedhetnének – vetette közbe Roland. – A kérdés az, hogy be akarnak-e illeszkedni?

Sokak szerint a baj az, hogy már nem is tudnak beilleszkedni, mert sokkal nehezebben kapnak munkát, mint a magyar ember. Marczali Ferenc szerint viszont az igazi baj az, hogy nincs szakmájuk, képzettségük: a régi cigánymesterségek, pedig mint a lópatkolás, fegyverkészítés, keramikusság, fazekasság, teknővájás rég eltűntek.
– De sajnos igényük sincs arra, hogy legyen szakmájuk – vette közbe az osztály egyetlen lány diákja –, mert azt csinálja később, amit otthon lát. Ha vasazik a család, ő sem a tanulást tartja fontosnak.

Majd az óra végének közeledtével visszakanyarodtunk az egyik kiindulóponthoz: vajon egymás történelmének megismerése segítene-e mindennapi problémákon? – Miért érdekelné a történelmünk, mikor a magyart sem érdekli a saját történelme – vetette közbe Roland. – Kit érdekel mi volt ezer éve. Mi lesz holnap, azt mondd meg!
S Robi egyetlen mondattal megint csak rátapintott az igazságra: az azért van, mert manapság senki nem érezheti biztonságban magát.

 

C-PRESS -  sonline.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek