Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A gyöngyöspatai bakancscsattogás: Addig vegzáljuk, amíg önként elmegy
2011-03-18 07:44
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A gyöngyöspatai bakancscsattogás: Addig vegzáljuk, amíg önként elmegy- Hol kell aláírni? - kérdezte két fejkendős néni a gyöngyöspatai kultúrház hideg aulájában szerda délután, majd beálltak a hosszú sorba, aminek a végén egy dohányzóasztalnál odakanyarították a nevüket egy kiáltványhoz, miszerint ragaszkodnak a Szebb Jövőért Polgárőrség jelenlétéhez a faluban. A cigányok szerint a le-fel masírozó egyenruhások félelmet keltenek.

 

 

 

 

 

A polgárőrök jelenlétéhez ragaszkodó kiáltványt alig néhány óra alatt több mint ezer patai írta alá, indulattal a szemében, összeszűkült szájjal, mélyen meggyőződve arról, hogy a településen immár sem a rendőrség, sem az önkormányzat, sem az évek óta működő helyi polgárőrség nem képes rendet tartani. Ez derült ki azon a falugyűlésen is, ahol egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, annyian gyűltek össze.

 

– Elismerjük a Szebb Jövőért Polgárőrség jelenlétét a faluban, amíg az törvényes keretek között működik – mondta Tábi László polgármester a jelenlévőknek, akik között az első sorban, katonai terepszínű egyenruhában, bakancsban és vörös sapkában ott feszítettek a Véderő mozgalom tagjai, mellettük a gárda egyenruhájához erősen hasonlító öltözékben ülő „szebbjövős” polgárőrökkel. A polgármester arról beszélt, hogy a rend érdekében feltételekhez kötik majd a szociális ellátást, kiszűrik az iskolából a kezelhetetlen gyerekeket, elvárják, hogy tiszták legyenek a porták, s roma referenst vesznek fel, hogy közvetítsen a hivatal és a cigány kisebbség között.

 

– A szavakból most már elég volt, a tettek beszéljenek! – kiabáltak be többen is. Cselekvést követelt Juhász Oszkár, a Jobbik helyi vezetője is, aki harsány „Adjon az isten”-nel fordult hívei felé, akik a rituálénak megfelelően katonás „Szebb jövőt” kiáltással válaszoltak viszont. A pataiak többsége meg sem rezdült, csak néhány újságírónak csalt az arcára kesernyés fintort az üdvözlés. Juhász Oszkár szerint hosszú évek tehetetlensége vezetett odáig, hogy az embereknek immár saját maguknak kellett kézbe venniük a sorsukat, mert – szavai szerint – megelégelték a „cigány hordák” tűrhetetlen viselkedését. – A terményünket ellopják, a gyerekeinket megverik, a pincénket kifosztják. És ez ellen nem történt semmi: a pataiak magukra maradtak – mondta. Szerinte azzal, hogy Horváth Aladár és más jogvédők március 15-én a romák mellett demonstráltak Gyöngyöspatán, csak olajat öntöttek a tűzre, s még jobban felhergelték a helyieket. – Könynyű egy délelőttre idejönni a budai villából, végigsétálni a cigánysoron, szónoklatokat tartani, aztán hazamenni. A pataiak azonban itt maradnak, és nekik kell eltűrni, hogy félelemben tartják őket! – kiabáltak be.

 

A gyöngyöspatai bakancscsattogás: Addig vegzáljuk, amíg önként elmegy 

 

László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőrség elnöke a helyiek üdvrivalgásától és vastapsától kísérve bejelentette: harminc bátor gyöngyöspatai férfiú és honleány megalapította a helyi csoportjukat, így ha ők elmennek, akkor sem marad védtelen a falu.

 

Hatalmas taps fogadta később Érpatak polgármesterét, Orosz Mihály Zoltánt, aki azért jött, hogy elmondja: a szabolcsi faluban néhány hónap alatt miként teremtettek rendet, s érték el, hogy mára megszűntek a falopások, a gyerekek rendesen járnak iskolába, s békében él egymás mellett cigány és nem cigány.

 

– Szankció, szankció, szankció! –ismételte el többször is.

Érpatakon ha valakit megfogtak néhány hasáb lopott fával, feljelentették. Ha a rendőrség szabálysértési bírságot szabott ki, azt következetesen behajtották. Ha valaki nem takarította a portáját, megbírságolták, ha nem vitte iskolába a gyerekét, a gyámügyhöz fordultak. – Nem bőrszín szerint teszünk különbséget az érpatakiak között, hanem abban: törekvő vagy a közösséget visszahúzó emberrel állunk-e szemben. Az előbbit segítjük, az utóbbit betörjük, hogy beálljon a sorba, vagy ha nem megy, addig vegzáljuk törvényes eszközökkel, míg önként elmegy a faluból –mondta. Hangsúlyozta: mindezt a helyi cigány kisebbségi vezetőkkel együtt tudták csak elérni.

 

Az együttműködés fontosságát próbálta hangsúlyozni a szomszédos gyöngyöstarjáni születésű Lukács Zoltán, az LMP országgyűlési képviselője, aki a gyöngyöspatai cigány kisebbség jogi képviselőjeként kért szót. Vesztére. A tömeg egyszerre pfujolt és fütyült, a barikád.hu honlap lelkes tudósítói pedig eközben látványosan, alig két centiméterről pásztázták az arcát egy kézikamerával. Így Lukács csak anynyit tudott mondani: a Szebb Jövőért Polgárőrség gyöngyöspatai ténykedése nem segíti a cigányok és nem cigányok egymáshoz való közeledését, hanem éppenséggel éket ver közéjük.

 

A helyi romák közül senki nem mert elmenni a falugyűlésre. Bizalmatlanok az idegenekkel, legtöbben behúzódtak a házukba, az utcára sem nagyon merészkedtek ki. Akiket mégis sikerült megszólítani közülük, azt mondták: nem értik, miért kell eltűrniük, hogy egyenruhás polgárőrök fel és alá masíroznak az utcájukban, bakancsukat csattogtatva. – Vigyék el a rendőrök azokat a cigányokat, akik bűnözők, és csukják őket börtönbe, de ne bűnhődjön miattuk mind a háromszáz patai cigány! – méltatlankodtak.

 

Sokan legszívesebben már elköltöznének a faluból, de nincs hova és nincs miből.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek