Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigányokat ünnepelték a Terror Házában
2011-03-18 07:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigányokat ünnepelték a Terror HázábanInterjúk sorozata olvasható az Egymásnak ítélve című új könyvben, ami elsősorban a marosszentgyörgyi cigányoknak állít emléket. Ők voltak azok, akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején a magyarok segítségére siettek. A könyvet Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár és Tőkés László EP-képviselő méltatta csütörtökön a Terror Házában.

 

 

 

 

Csütörtök délután mutatták be a Terror Háza múzeumban az Egymásnak ítélve – Fekete március Marosvásárhelyen című könyvet. A Schmidt Mária (a múzeum igazgatója) és Bernáth Gábor szerkesztette kötet azoknak a marosszentgyörgyi cigányoknak állít emléket, akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején a magyarok segítségére siettek, és lényegében kiverték a városból a felheccelt és lefizetett románokat.

 

A könyv kiadása egy állomása csak egy tavaly kezdődött kibeszélési folyamatnak. Ahogy Schmitt Mária a könyvbemutatón fogalmazott, magyar – román – cigány viszonylatban az 1990-es eseménysorozat egy „máig üszkösödő seb”, amit közösen fel kell dolgozni. Ennek első lépése volt, hogy tavaly tavasszal Bajnai Gordon akkori miniszterelnök kitüntetett több cigányt, akik főszerepet vállaltak a magyarok megsegítésében. A második állomás a mostani kötet, jövő tavasszal pedig román – magyar konferenciát tartanak az eseményekről a Terror Házában.

 

Fekete március

 

1990 márciusában Marosvásárhelyen a magyarok tüntetést tartottak az anyanyelvi oktatásért. A Vatra Romaneasca nevű radikális nacionalista szervezet válaszul felheccelt románok csoportjait szállította buszokkal a városba, hogy megfélemlítsék a magyarokat.

 

A románok randalírozása ellen a magyarok is az utcára vonultak, és március 20-án szabályos csata alakult ki, öt halottal és közel 300 sebesülttel.

 

A magyarok védelmére többek között környékbeli cigányok is a városba érkeztek, és segítettek kiszorítani onnan a csőcseléket. Ekkor hangzott el az azóta is sokat ismételt köszöntés, a „Ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!”.

 

A zavargásoknak végül a román hadsereg vetett véget. A rendbontások után több magyar és magyar ajkú cigány is koncepciós per áldozata lett. Részleteket itt olvashat.

 

A könyvben szereplő szövegek többsége már tavaly elhangzott. A díjátadó után a kitüntetett cigányokkal videóinterjú készült az 1990-es eseményekről és annak hatásáról, ezek szerkesztett változata adja a kötet nagyobbik részét.

 

A könyvbe bekerült egy 2000-es interjúnak is a szerkesztett változata, amit Puczi Bélával vett fel a Roma Sajtóközpont, és már egyszer megjelent, "Három napig magyar" címmel. Az eredetileg tízórás életútinterjúban Puczi többek között elmondja, hogyan verték meg a román rendőrök a marosvásárhelyi események után, és hogyan alázták meg a magyar rendőrök, amikor Magyarországon hiába kért menedékjogot. Puczi évekig hajléktalanként tengődött Magyarországon, 2009-ben halt meg.

 

A könyvben szerepel Tőkés László elemzése és Kincses Előd erdélyi magyar politikus visszaemlékezése, illetve a tavalyi kitüntetéskor elmondott két beszéd: Bajnai Gordoné és Balog Zoltáné (utóbbi akkoriban a parlament emberjogi bizottságának a fideszes elnöke volt, most felzárkóztatási államtitkár).

 

Szeretetre kényszeríteni nem lehet, de belátásra igen

 

Balog a könyvbemutatón arról beszélt, hogy a jó és rossz történeteket mesélők küzdelme egyenlőtlen, mert a különböző nemzetiségek együttéléséről több a rossz történet. A cigányüggyel megbízott, hivatalos nevén felzárkóztatásért felelős államtitkár felidézte, hogy a könyv címe tőle származik, ő  mondta a tavalyi díjátadón, hogy magyarok és cigányok egymásra vannak ítélve, ami szerinte feladatot jelent, míg a könyv címéül választott egymásnak ítélve a sorsszerűséget hangsúlyozza.

 

Balog szerint nem lehet azt mondani többségnek, hogy „szeressétek egymást”, de azt racionálisan el lehet magyarázni, hogy nincs más lehetőség mint az együttélés, és ebből érdemes a legtöbb pozitívumot kihozni.

 

Tőkés: a románok zsidói, a mi zsidóink és a cigányok

 

A bemutatóra meghívott Tőkés Lászlónak a megosztottságról jelenlegi munkahelye, az Európai Parlament jutott eszébe, ahol szavai szerint „jó érzés volt látni Orbán Viktort, hogy oroszlánszelídítőként az oroszlánveremben állja a nemtelen támadások meg-megújuló ostromát, és magyarosan meg tud válaszolni ebben a helyzetben”. Az EP szocialista politikusait viszont nem a bibliai Dánielhez, hanem a szovjeteket 1956-ban behívó Kádár Jánoshoz hasonlította.

 

Később rátérve a nemzetiségi kérdésre méltatta a 19. századi helyzetet, amikor még a „mi zsidóink” és a „mi cigányaink” voltak a kisebbségiek, akik ráadásul magyaroknak is érzeték magukat. A helyzetet a zsidók esetében - „hadd ne elemezzem kik és miért” - nagyon elrontották, és Tőkés szerint jó lenne, „ha hasonló nem menne végbe a cigányok vonatkozásában”. Később az erdélyi magyarokra vonatkozóan megjegyezte, hogy „mi vagyunk Románia cigányai, zsidói”.

 

C-PRESS - Index.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek