Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Meghallgatta a kormány az Orbánt kérlelő cigányzenészeket
2011-03-17 08:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Meghallgatta a kormány az Orbánt kérlelő cigányzenészeketMásfél héttel a benyújtása után szerdán várhatóan már szavaz is a parlament arról a törvényjavaslatról, amely a kedvezményes, 5 százalékos áfakörbe sorol bizonyos élőzenei szolgáltatásokat. Az [origo] kormányzati forrásoktól és egy neve elhallgatását kérő kormánypárti képviselőtől úgy tudja, az áfacsökkentést a cigányzenészek járták ki, akik már két évvel ezelőtt is győzködték Orbán Viktor miniszterelnököt.

 

 

 

Másfél hete nyújtotta be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a parlamentnek azt a törvényjavaslatot (pdf-formátumban), amely az előadóművész személyes közreműködésével nyújtott hangszeres élőzenei szolgáltatások egy körét a mostani 25 százalékos helyett az 5 százalékos áfakulcs alá sorolná. Csak azokra az élőzenei előadásokra terjedne ki a jogszabály, amelyeket vagy vendéglátás keretében, üzletben adnak elő, vagy nem nyilvánosan meghirdetett családi eseményen, baráti rendezvényen, zárt körben hangzanak el, vagy pedig olyan közösségi rendezvényen szórakoztatja a megjelenteket az előadóművész, ahol nem szednek belépődíjat.

 

Egy belépődíjas művészeti fesztiválon, hangszeres színházi esten vagy szintén belépővel látogatható koncerten továbbra is 25 százalékos áfával állítják ki a számlát az előadóművészek, tehát például zenei fesztiválok esetében nem okoz majd költségcsökkenést a javaslat. A minimális, 5 százalékos áfát számíthatják fel művészek például olyan esetekben, amikor egy étteremben ebéd vagy vacsora alatt zenélnek, vagy ha meghívják őket egy családi esküvőre-lakodalomra, vagy szűkebb körű baráti összejövetelen kell a jó hangulatot biztosítaniuk.

 

A törvénymódosítást a parlamenti vita során Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azzal indokolta, hogy "Magyarországon nagy hagyományai vannak az élőzenei szolgáltatásoknak", a kormány pedig ezt a maga módján támogatni kívánja. Az [origo] kormányzati forrásoktól úgy tudja, hogy a szuperkedvezményes áfakörbe való átsorolást a cigányzenészek járták ki a kormánynál.

 

Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar főtitkára az [origo]-nak azt mondta, őket nem értesítették a készülő törvényjavaslatról, így nem is tudtak a tervezett változtatásról. Beke Farkas üdvözölte a törvényjavaslatot, mondván, az élő cigányzene a vendéglátóegységekből a rendszerváltástól kezdődően fokozatosan eltűnt, sok étteremtulajdonos az olcsóbb gépi zenével igyekszik pótolni a minőségi élőzenét, ezt a tendenciát pedig talán vissza tudná fordítani a szóban forgó törvénymódosítás, ezért érdemes kipróbálni.

 

Két éve vetették fel Orbánnak

 

Az [origo] egy neve elhallgatását kérő fideszes országgyűlési képviselőtől úgy tudja, hogy a törvényjavaslat mögött nem valamilyen szervezet vagy egyesület áll. Egy két évvel ezelőtti, a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián több cigányzenész felvetette a rendezvényen részt vevő Orbán Viktornak, hogy az éttermi élőzene presztízsét, elterjedtségét növelni kellene, Orbán pedig jónak tartotta az ötletet. Lapunk megpróbált több, a cigányzene területét ismerő kormánypárti és ellenzéki politikust megszólaltatni a témában, de a fent név nélkül nyilatkozó képviselő kivételével a többiek nem tudtak az elfogadás előtt álló jogszabályról, és volt olyan kormányzati szereplő, akit nem sikerült elérnünk.

 

Ha a javaslatból törvényt alkot az Országgyűlés, akkor nem csak a cigányzenészek járhatnak jól. A családi eseményeken haknizó, kisebb összejövetelekre meghívott zenészek is profitálhatnak az alacsonyabb áfakulcsból, már ha egyáltalán az előadásért kért teljes díj után felszámítanak általános forgalmi adót.

 

A javaslatról várhatóan szerdai ülésén szavaz az Országgyűlés.

 

C-PRESS - Origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek