Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az Európai Bizottság eljárást indított: Uniós jogot sértettünk
2011-03-16 09:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az Európai Bizottság eljárást indított: Uniós jogot sértettünkAz Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen a távközlési különadó miatt. A kormány továbbra is jogosnak tartja az extra terhet, így az ügyben vélhetően az Európai Bíróságnak kell majd döntenie.

 

 

 

 

A korábbi sajtóértesüléseknek megfelelően az Európai Bizottság nem várta meg hazánk uniós elnökségének végét, hétfőn hivatalosan is közölték: a távközlési különadó miatt megindul az eljárás Magyarország ellen. A válságadóként ismert, a távközlési szektort érintő különadóból 61 milliárd forintos bevételt vár a magyar kormány. A magyar hatóságoktól kapott tájékoztatás alapján az Európai Bizottság azon az állásponton van, hogy a távközlési szolgáltatókra kivetett különadóból származó bevétel nem az ágazat igazgatási és szabályozási költségéhez járul hozzá, így nem egyeztethető össze az uniós távközlési szabályozással. A bizottság által emlegetett uniós szabályozás a 2002-ben elfogadott uniós telekommunikációs irányelv, amely tiltja minden olyan adó és illeték kivetését, amelyből a bevételeket nem a távközlési szektor szabályozásával összefüggő költségekre fordítják. A jogszabály pontosan meghatározza, hogy a tagállamok milyen díjakat vethetnek ki a távközlési szolgáltatókra és hálózatüzemeltetőkre. Ezek csak bizonyos igazgatási és szabályozási költségeket fedezhetnek (főleg a felhatalmazások és ellenőrzések kapcsán felmerülőket), költségalapúnak, átláthatónak és arányosnak kell lenniük. A díjak bármely változásával kapcsolatban lehetőséget kell biztosítani az érdekelt feleknek álláspontjuk kifejtésére.

 

Az irányelv megalkotásakor ezzel kívánták biztosítani, hogy a közterhek ne jelentsenek akadályt a piacra belépni szándékozó szolgáltatóknak. A távközlési piac megnyitása ugyanis a kérdéses időben zajlott, ám a piacra lépés komoly beruházásokat követel a vállalatoktól. A szektor cégeinek azért kívántak ilyen kedvező szabályozási környezetet biztosítani, mert a távközlési hálózatok fejlesztésében látták a gazdasági növekedés hajtóerejét. Többek között a beruházások és az infrastruktúrafejlesztés miatt.

 

Ma pedig a széles sávú szolgáltatásokban látják a növekedés kulcsát, egyrészt a kommunikáció megkönynyítése miatt, másrészt azért, mert a fejlesztésekre számos helyi cég csatlakozhat, így teremtve munkahelyeket és növelve az adóbevételeket. Ez utóbbit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékesei is elismerik, amikor az EU digitális menetrendjének fontosságát hangsúlyozzák (ez 2020-ra célként tűzi ki, hogy minden uniós polgárhoz eljusson a széles sávú internet), valamint azzal példálóznak, hogy az Egyesült Államok növekedési stratégiájának is a széles sávú infrastruktúra fejlesztése az egyik kulcseleme.

 

Amagyar kormány szerint ugyanakkor az adó kivetése nem áll ezzel ellentétben. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter korábban több fórumon is azzal védte meg a különadót, hogy az nem a távközlési tevékenységre közvetlenül lett kivetve, tehát nem a hívások vagy más szolgáltatások képezik annak alapját. – Pénzügyi jellegű teherről van szó, amit árbevétel-arányosan szabtak ki egyszeri alkalommal, három évre – hangoztatta. Fellegi másik érve, hogy a bírálók logikája alapján a szektorra semmilyen adót nem lehetne kivetni.

 

A hétfőn indult eljárás keretében Magyarországnak két hónapon belül kell válaszolnia a bizottság hivatalos felszólító levelére. Amennyiben a bizottság nem kap választ, vagy a magyar hatóságok által nyújtott tájékoztatás nem oszlatja el az aggodalmakat a különadó szabályellenességéről, a szervezet felszólíthatja Magyarországot, hogy biztosítsa a távközlési vállalatok adóztatására vonatkozó uniós jog tiszteletben tartását. A többlépcsős eljárásban a bizottság végül az Európai Bíróság elé citálhatja Magyarországot.

 

Nem mellékes körülmény, s egyben a jövőt is előrevetítheti, hogy nemrég határoztak arról, hogy a Franciaország és Spanyolország ellen hasonló távközlési adók miatt indított ügyeket a bíróságon folytatják. E két országgal már túl vannak az első körökön. Hasonló problémáról van szó a két esetben. Franciaország a közszolgálati csatornái rohamosan csökkenő hirdetési bevételét kívánja kompenzálni a különadóval, az eljárás során azzal védekeznek, hogy a pénz nem az intézményekhez, hanem a költségvetésbe folyik be. Ezt a választ nem fogadta el a bizottság. A különadó hazánkban is a költségvetésbe folyik be.

 

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a távközlési különadó megfelel az uniós előírásoknak, mivel a közös teherviselés európai érték, és a távközlési cégek különadójának kivetésére éppen annak érdekében került sor, hogy az arányos és közös teherviselés valóban létrejöjjön. Mint kifejtette: ezen szektor meglehetősen nyereséges vállalatainak korábban nem volt lehetőségük arra, hogy arányosan bekapcsolódjanak a közteherviselésbe. A hivatalos felszólító levelet Magyarország még nem kapta meg, de „ahogy kézhez kapjuk, azonnal előkészítjük a válaszadást”, és a kormány az előírt határidőn belül válaszolni fog az Európai Bizottság kérdéseire, illetve felvetéseire – tette hozzá.

 

 C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-05-26
  Ma a családi összejövetelek, látogatások, közös, nagy séták napja van. Hallgassuk meg egymást, és nyújtsunk egymásnak segítséget a lelki problémákban. Különösen gyermekeinkkel törődjünk többet!Ha elfogadási problémáink vannak, vagy párkapcsolatunk nem kielégítő, akkor ez a probléma gyakran a női szerveken keresztül, azok betegségében nyilvánulhat meg. Ilyenkor megjelenhetnek a mell, a méh, a petefészek cisztái, vagy más betegségei.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.május 25-től 31-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-05-25
  Ma figyelmetlenek leszünk, érzelmeink töltik ki a napunkat. Fontos, hogy családias légkörben dolgozhassunk, nem tudjuk elviselni a feszültségeket. Számíthatunk rá, hogy főnökünk szeszélyesebben viselkedik! Ma érzékenyebb a gyomrunk, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak. Rágcsáljunk ma kekszet, ha fáj a gyomrunk!
 • Heti wellness horoszkóp 2020.május 24-től 30-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek