Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Dokumentumszínház a cigánygyilkosságokról
2011-03-10 16:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Dokumentumszínház a cigánygyilkosságokrólA kreatív producer szerint olyan erős szövegek születettek, hogy egy profi drámaíró is megirigyelhetné: közel hatvan órás, a 2008-2009-es romatámadások érintettjeivel készült interjúanyagból állított össze dokumentumszínházas előadást a PanoDráma társulat.

 

 

 

 

Míg a Pest megyei bíróságon heteken belül megkezdődik tárgyalás a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében, addig az ügy továbbra sem hagyja nyugodni a színházi világot: a Katona József Színház Cigányok című előadása után egy másik társulat is górcső alá vette a határon túl is óriási visszhangot kiváltó eseményeket.

 

A PanoDráma Társulat a Trafó Kortárs Művészetek Házában csütörtökön mutatja be Szóról szóra című dokumentumszínházas előadását, melyben – ahogy azt a cím is jelzi – a támadássorozatban érintettekkel készített interjúkat szó szerint tolmácsolja a közönségnek. A darabban nemcsak a gyilkosságok helyszíneit vették sorra, és nem is mindegyiket. A szövegek mellett filmes dokumentumok, a közszereplők nyilatkozatai és a médiában megjelent kommentárok segítenek rekonstruálni a történteket.

 

A művészi koncepció természetesen megmutatkozik a túlélők, hozzátartozók, ügyészek, rendőrök és polgármesterek monológjainak és dialógjainak összeválogatásában, meghúzásában. Lengyel Anna kreatív producer lapunknak elmondta, hogy a bulvársajtó eszközeitől óvakodva, óvatosan közeledtek a megszólalókhoz, a családok, rokonok közül pedig mindenki megszólalt, viszont volt olyan polgármester és rendőr, akik tartózkodtak az interjúktól. Az interjúalanyok a két hete tartott munkabemutatón is jelen voltak, és vétójoggal akár vissza is vonhatták a tőlük idézett szövegrészeket (ezzel a joggal senki nem élt).

 

Noha a tettesek köreiből többeket megkérdeztek, egyikük sem jelenik meg senki a darabban, kivéve az egyik gyanúsított volt szerelmét, akivel kétszer is hosszan interjúztak az alkotók. Lengyel Anna egyik legmegrázóbb tapasztalatként emlékszik vissza arra, hogy Piricsén – ahol Molotov-koktélokat dobták a házra, illetve belőttek az ablakon – a megtámadt ház ablaka elé a mai napig oda van húzva a szekrény – a héttagú roma család a legnagyobb sötétségben él, hogy megvédjék magukat.

 

A dokumentum-, illetve az annak alfajába tartozó verbatim színháznak egyébként nagy hagyománya van angolszász országokban, volt olyan darab, mely egy gyár felszámolását vagy egy meleg fiú meggyilkolását vitte színre. Lengyel Anna tervei között szintén szerepel egy, a magyarországi melegek helyzetét felgöngyölítő projekt.

 

A romák sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében hamarosan kezdődő büntetőperben várhatóan 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

 

A négy gyanúsított kilenc helyszínen támadott meg romákat, összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint 55 ember testi épségét veszélyeztették a gyanúsítottak.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek