Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A vándorlók - cigány népmesék
2011-03-10 16:20
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A vándorlók - cigány népmesékA cigány népmeséket, apja meséit menti írásos alakba több kötetében a költőként ismert Rostás-Farkas György. A Cigány Tudományos és Művészeti Társaság elnöke, a Közös út című roma magazin főszerkesztője állította össze a Népek meséi sorozat cigány mesés kötetét.

 

 

 

 

A cigány embert más kapcsolat fűzi a mesékhez, mint más népeket. 
– Mást sem tudunk, mint mesélni. Egész életünket átszőtte a vándorlások ideje alatt, amíg úton voltak őseink az őshazából, és az új hazát keresték. Őszinte szívvel remélem, hogy meg is találtuk, itthon vagyunk. Én mesekutatóként talán úgy érzem, hogy kötelességem továbbadni az utánunk jövőknek azt, amit én is kaptam a nagy elődöktől. Minden történet él bennem, olyan elevenen, ahogy hallot­tam a nagy tűz mellett. Mert minden éjszaka fellob­bant a tűz, mintha
bengáli tűz lett volna. Estétől reggelig mesél­tünk. Elmesélték a nagy titkokat, hogy az Öt tavak vidékéről vándoroltak el. Sokan azt is beleszőtték a mesekincsbe, hogy né-peink valószínűleg nagy bűnt követhettek el, és büntetésül kaptuk, hogy vándoroljunk. Az őshaza Északnyugat-India, de Görögország is őshazánknak számít, hiszen háromszáz évig éltünk ott. Mindenhonnan hoztuk a kultúra egy darabját. És keveredik bennünk a kettős identitás, a cigányság és a ma­gyarság.

A nagy öregektől hallotta a régi történeteket… Megismerték így a történelmüket?
– Igen, ez a ballada­kincsünk, az eposzunk, a vándorlásunk története. Ebbe bele van szőve az életünk. Ha bárhol külföldön összejövünk, ott is mindig mesélünk. Így ismernek meg minket, mert aki nem ismeri a kultúránkat, idegennek tarthat minket. Ak­kor van baj, ha nem is kíváncsiak ránk. 

 

A vándorlók - cigány népmesék

 

A szokásokat viszik tovább a mesék is.
– Egész szokásrendszert. Az unokáimon is tapasztalom. Mindig visszakérdezem az unokáimtól, hogy utoljára milyen mesét mondtam. Melyik fa alatt, hogyan. És ők vissza­mondják. Csak az a félelmem, mi lesz, ha majd nem kérdezem vissza, nem felejtik-e el vajon? De hát én is emlékszem nagyapám történeteire. A sündisznóról azt mesélte, ember volt valamikor, nagyon régen. Az élete előtti életben. Akkora bűnt követett el a népe, a nemzete, a hazája ellen, hogy az isten elátkozta. A hátralévő életét sündisznóként kell leélnie. Aztán egy másik, amit nem felejtek: Fehérre meszelt tornácos házba ment be az Isten egy vándor bőrében a földön járván. Aranyos kis parasztasszony kenyeret dagasztott. A vándor kérte, hogy délután, mikorra kisül a kenyér, adjon neki egy szeletet. Az asszony megígérte. Délután jött visszafelé az öreg, de az asszony sajnálta a kenyeret, ágy alá bújt vele, és magára húzta a teknőt, amiben dagasztott. Az öreg bement a házba, kérlelte az asszonyt, adna egy kis kenyeret. Végül azt mondta, sajnáltad a kenyeret az öreg vándortól, légy átkozott, egész életedben legyél teknős.

Egyre kevesebbet mesélünk. Elvesztettük a meséinket?
– Nagyon nagy baj. Úgy érzem, ha meghalok, kihal velem a kultúránk egy része, a meséink. Én vagyok az utolsó tölgyek egyike. És nem tudom, van-e visszavezető út. Úgy fogal­mazhatnék: elágazódtak az utak, és nem biztos, hogy talál­koznak. Vissza kell térnünk a mese­kin­csünkhöz. Remélem, hogy még mindig mesélnek a szülők, nagyszülők este a gyere­-keknek. Én mindig vártam gyerekként. Anyám mindig így kezdte: Egyszer volt, nem is olyan régen, Küküllő vármegyében élt a nagy család… Otthon most már én va­gyok a Rostás papó, tizenegy unokám, öt hónapostól az egyetemistáig elvárja tőlem, hogy meséljek.

 

Milyen alakjai vannak a cigány meséknek?
– Itt is megvan például a három testvér alakja, és az ő kalandjaik. Az egyik mesében útnak indulnak, mesterséget tanulnak, utána találkoz­nak. Az egyik szabónak, a másik vadásznak, a harmadik lakatosnak tanult. Jön a hír, hogy a király­lányt elrabolta a hétfejű sárkány. Ők hárman jelentkeznek a királynál, és csak úgy tudják legyőzni a sárkányt, hogy összefognak, mindegyik a saját szakmájával győz. Nagy szerepe van a cigány mesékben a halálnak, a halottaknak, a kísérteteknek, a visszajáró lelkeknek, ahogy a keleti népeknél.

Népek meséi

 

A holnap megjelenő 10. kötet a cigány népmesék gyűjteménye. Olvas­hat­nak az igazságtevő királynéról, Mogáról, a nagyerejűről, a török basa lányáról. Megismerhetik a kőszívű királylány és a Nap gyermekeinek történetét is.

A könyvsorozat médiatámogatója a Metropol hírújság. A kötetek nem kerülnek könyvesbolti forgalomba. Az újságárusok­nál megve­heti őket.

A kötetekre elő is fizethet a kiadónál. Tel.: 06/1-225-8400, 225-8401, 201-9582, e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

C-PRESS - metropol.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.május 29-től június 4-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-05-29
  Ma már komolyabb hangulatban leszünk, és visszafogottabb a viselkedésünk. Ha szeretünk piszkálódni, kritizálni, akkor ez a tulajdonságunk még inkább előtérbe kerül. Ez ok lehet egy jó kis veszekedésre, családtagjainkkal! Ma szégyenlősebbek leszünk, visszafogott a viselkedésünk, nem vágyunk a szenvedélyre. Nem szívesen beszélünk az érzelmeinkről, s nem ma van a napja annak, hogy új elemeket vigyünk a szexualitásunkba.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek