Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

600 éve nem tudunk semmit a cigányokról
2011-03-08 12:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
600 éve nem tudunk semmit a cigányokrólMegtanulta a cigányhimnuszt is, hogy közel kerülhessen a hívekhez. A napokban megjelent Cigány népismeret című könyv íróját, Székely János cigányreferens püspököt kérdezte a Mindennapi.

 

 

 

– Kevés helyen érezte magát olyan jól, mint cigányok között, írja könyve előszavában. Hogyan indult velük való kapcsolata?

– 1991-ben szenteltek pappá, és első szolgálati helyemen, Érsekvadkerten nagyszámú cigányság élt. Az előző idős plébános csak a kerítésen át tárgyalt velük, és a gyerekeiket sem mindig akarta megkeresztelni. Ebben a faluban még a volt tanácselnök is beíratta a gyerekét iskolai hittanra, csak a cigánygyerekek nem jöttek. Elkezdtem barátkozni velük, megtanultam a cigányhimnuszt, mire a gyerekek bemerészkedtek a hittanórára. Egyszer az egyikük meghívott magukhoz. Az esti mise után el is mentem, aminek futótűzként terjedt el a híre, és rengetegen betömörültek a vendéglátó házba. Ünnepi beszédet tartottak, hogy ilyen nem volt még, mióta világ a világ, hogy a pap eljött a cigányokhoz, és énekeltek meg táncoltak. Ettől kezdve gyakran jöttek hozzám a gyerekek.

– Hogyan jutott el a felnőttekhez?

– Elhívtam a szülőket a szentkúti búcsúba tartó zarándoklatra. Hazafelé felvetettem, hogy ők is járhatnának hittanra. A plébániára nem jöttek volna, így én mentem el a cigánysorra. Jézus életét vetítettem diaképekben a Zeffirelli-film alapján, utána pedig a tízparancsolatot tanultuk.

– Hogyan lett cigányreferens püspök? Milyen a katolikus egyház stratégiája?

– Keresztes Szilárd, a cigánypasztorációval megbízott püspök akkor vonult nyugdíjba, amikor én 2008-ban püspök lettem. Jeleztem, hogy szívesen vállalnám ezt a feladatot. A görög katolikusoknál indult el a cigánypasztoráció, Hodászon. Egy nagyszerű pap, Sója Miklós, 1941-től negyven éven át szolgált ott. Kijárt a cigánytelepre, épített egy kápolnát , ahol betűk voltak felfüggesztve a gerendára, mert írni-olvasni is tanított. Mindenkinek lerajzolta a lábát, és cipőket szerzett. A földbe ásott putrikből pedig lassan házak épültek. Azóta ez a misszió kiépült, van egy óvoda, egy ingyenkonyha és egy idősek otthona, amit a cigányok tartanak fent. Ez egy mintaprojekt. Máshol is vannak jól működő intézmények. Például Lankó József atyának óvodája Alsószentmártonban, ami már kizárólag cigányok lakta falu, Esztergomban tanoda, Arlón, Komlón közösség.

– Készült statisztika a cigányság vallásosságáról, felekezeti megoszlásáról?

– Az 1893-as népszámlálás az utolsó, amely képet ad vallásosságukról. A mai Magyarország területével számítva akkor 93000 cigányt regisztráltak, és azóta jellemző, hogy a romák az országos arányt meghaladva katolikusok. Friss egyházi kimutatások szerint az Egri Egyházmegyében a megkeresztelt gyerekek mintegy 25 százaléka cigány származású. Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében kisebb kérdőíven megkérdeztük a plébánosokat, hogy milyen létszámban járnak cigányok a templomba, de elég alacsony eredményeket kaptunk. Az derült ki, hogy egy-két pap körül tömörülnek, ahol érzik, hogy befogadják őket. Például a józsefvárosi Horváth Mihály téri templomban, vagy a Thököly úti volt domonkos templomban.

– Sok a mendemonda a cigányság babonáiról, a többségi társadalom értetlenül áll például a számára bizarr temetkezési szokások előtt. Milyen elemekből épül fel a cigányság hitvilága ?

– A félelem a szeszélyes, kiszámíthatatlan szellemektől valószínűleg indiai eredetű. Részben keresztény gyökerű, de igen sajátos a halottkultusz, vallásosságuk talán legerősebb eleme. A halottnak minden tiszteletet meg akarnak adni, és a temetés során nagyon lassan kell mindennek történni: meg-megállnak, énekelnek. Úgy vélik, ha nem kellő tisztelettel temetik el, akkor visszatér a halott szelleme, és bajt okoz. Mélyen, meggyőződéssel hisznek az örök életben. Ha valamelyikük befogadja a kereszténység lényegét: a szeretetet és a megváltást, hitének korábbi elemei gyengülnek. Például a szendrőládi cigányoknál e kultusz-cselekedetek már nem élnek tovább. 

– Kinek írta a Cigány népismeretet?

– A magam számára is fontos volt rendet rakni az országszerte keringő féligazságok között. Nagyon jó lenne, ha a többségi társadalom megismerné a cigányságot, a kultúrájukat, hiszen több mint 600 éve itt élnek velünk, és a legtöbben szinte semmit nem tudunk róluk. De nekik is fontos lenne történelmük és kultúrájuk ismerete az egészséges identitást fölépítéséhez. Szeretném, ha a katolikus iskolákban tankönyvvé válna, és más iskolák is nyitottak lennének rá.

– Hogyan gyűjtött anyagot?

– Az alapmű – bár nem mentes a hibáktól – Sir Angus Fraser A cigányok című, az 1990-es évek elején írt könyve, illetve Dupcsik Csaba 2009-es munkája a magyarországi cigányság történetéről. A legjobb magyar kutató, Nagy Pál levéltáros és történész eredményeit is felhasználtam: ő fontos dokumentumokat tárt föl, köztük a cigányság Magyarországra érkezését említő első okleveleket, kiváltságleveleiket.

 

C-PRESS - mindennapi.hu

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek